Ingrid Elam leder ett samtal mellan tre forskare som alla medverkar i RJ:s årsbox om dödssynderna i vår tid: teologen Ola Sigurdson, etnologen Lynn Åkesson och sexualitetsforskaren Lotta Löfgren.
Mer om seminariet
Avunden är den pinsamma dödssynden som ingen vill bli förknippad med. Där vi kan jämföra med andra träder avunden fram, inte minst i sociala medier. Farligast är avunden när den inte erkänns och hanteras, då kan den förstöra samhällets väv genom att låta hat och hämnd härja fritt.
Medverkande: Ola Sigurdson, tros- och livsåskådningsvetenskap
Lättjan präglar vårt förhållande till avfall men visar att vi inte kan fortsätta sopa skräpet under mattan och låtsas som ingenting. En övertro på att teknik kan omvandla sopor till nyttigheter riskerar att öka lättjan, så varför förändra beteendet när tekniken löser problemet?
Medverkande är etnologen Lynn Åkesson
Lust och åtrå tillhör det djupt personliga men debatteras också på samhällsnivå. Det kopplas till frigörelse likväl som hot mot hierarkier. Är kyskhet något att sträva efter i dagens Sverige? Hur ser vi på kättja, som en last eller något som sätter ramar för att underlätta livet?
Medverkande: Lotta Löfgren, hälsa och samhälle med inriktning sexologi och sexualitetsstudier
Högmod är svårt att bli av med. 1600-talets idé om den vite mannen som hela jordens härskare spökar fortfarande i montrarna på våra museer. Också när föremål repatrieras finns en föreställning om att ”vi vet bäst”. Konsthistorikern Mårten Snickare talar om det svenska koloniala högmodet.
Vilken roll spelar avund, frosseri, girighet, högmod, kättja, lättja och vrede i dagens samhälle? Kom och lyssna på föreläsningar av forskare som medverkar i RJ:s essäbox ”Dödssynderna i vår tid” – boxen med 7 häften ingår i entrén.