Åsa Gunnarsson

Genusvetenskapliga studier av skatter och offentlig budget

Vi avser att utveckla en internationell forskningsmiljö kring genus studier av skatter och den offentliga budgeten. Det övergripande syftet är att genom komparativt utbyte studera hur skattesystem i olika länder påverkar förutsättningarna för jämställdhet mellan män och kvinnor, samt hur skattesystemet kan reproducera och konservera men också förändra ojämställda socio-ekonomiska förhållanden i samhället.

En viktig uppgift är att utmana dominerande skatteideologier utifrån perspektivet att jämställdhet också, enligt CEDAW, ska vara en grundläggande princip även för skattesystemet. I de kvantitativt och kvalitativt inriktade studier som kommer att göras av skattesystemens politik, juridik, ekonomi och institutioner kommer det internationella utbytet av nutida och historiska kontexter vara betydelsefullt för att bl a studera:

- hur den nationella beskattningsmakten konstruerar en skattemedborgare med manligt genus och hur skattesystemet därför gynnar det ägande, företagande och förvärvsarbetande som följer ett manligt socialt och ekonomiskt mönster och
- vilken typ av skattepolitik och skattedesign som gynnar jämställdhet mer än andra.

Forskningsmiljön är flervetenskaplig och omfattar ämnen som sociologi, juridik, statsvetenskap, ekonomi, historia och ekonomisk historia. Miljön kommer också att producera grundforskning av bl. a. korrelationen mellan inkomstskatt, socialavgifter och socialförsäkringar, kapitalbeskattning i vid mening, samt företagande och skatter.

Bidragsförvaltare
Umeå universitet
Diarienummer
RS10-1294:1
Summa
SEK 5 000 000,000
Stödform
Skatteforskning
Ämne
Juridik
År
2011