Henrik Ekengren Oscarsson

Visualiseringar av stabilitet och förändring i politiskt beteende 1956-2014

Kommunikationsprojektet syftar till att skapa visualiseringsverktyg som på ett slagkraftigt sätt sprider resultat från det svenska Valforskningsprogrammets samlade forskning om val, väljarbeteende och representativ demokrati till en större och bredare publik än tidigare. För första gången används befintliga databaser (1956-2014) för att visualisera dynamiska processer av synnerligen betydelse för vår förståelse av den svenska representativa valdemokratin, såsom långsiktiga trender i nyckelindikatorer över demokratins hälsotillstånd, väljarflöden mellan valen och under valkampanjer, ideologiska avstånd mellan partier längs olika åsiktsdimensioner, samt åsiktsöverensstämmelse mellan väljare och valda.

Fem delprojekt genomförs under 2017 i nära samarbete med ett privat företag. Samarbetet resulterar i helt nya populärvetenskapliga introducerande texter, interaktiva applikationer och visualiseringsverktyg som publiceras på Valforskningsprogrammets hemsida och via forskarbloggar och sociala medier. Resultaten sprids i samarbete med tidskriften Forskning och framsteg (FoF) och andra populärvetenskapliga sajter. Visualiseringsverktygen anpassas för att effektivt kunna användas med framtida data från allmänna val i Sverige.
Slutredovisning
Projektet "Visualiseringar av stabilitet och förändring i politiskt beteende" syftade till att utveckla nya sätt att kommunicera forskningsresultat från Valforskningsprogrammets databaser. Projektet utvecklade tillsammans med företaget Lapidus Interactive nya sätt att visualisera opinionsmätningars träffsäkerhet, partiernas allmänna opinionsutveckling (poll of polls), väljarflöden (sankey diagram), interaktiva applikationer som visar tänkbara regeringsunderlag och partiers positioner längs åsiktsdimensioner, samt partiers röststöd i olika grupper.

De flesta av dessa interaktiva verktyg kan fortfarande användas på www.datastory.org men har också starkt inspirerat till nya visualiseringar av demokratistatistik på Valforskningsprogrammets hemsida (www.gu.se/valforskning) och i våra publikationer (faktablad och rapporter), i reportage i tidningen Forskning och Framsteg, vid publika tv-sända event och seminarier samt i valbevakningen från Sveriges Television i samband med valvakorna 2018, 2019 och 2022. Valforskningsprogrammets poll of polls (Mätningarnas Mätning) publiceras idag regelbundet i samarbete med TV4.

Kommunikationsprojektet har därmed fungerat som en viktig katalysator för fortsatt och intensifierad kommunikation av forskningsresultat om val, opinion och demokrati från Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet. Tillsammans med implementeringen av en ny grafisk profil för tabeller, figurer och diagram har projektet starkt bidragit till att etablera en ny enhetlig standard för att visualisera resultat, som är synlig i Valforskningsprogrammets publiceringar. Nya sätt att visualisera resultaten har givit insikter om stabilitet och förändring av politiskt beteende i Sverige som återkopplar till programmets forskningsverksamhet.
Bidragsförvaltare
Göteborgs universitet
Diarienummer
KOM16-1380:1
Summa
SEK 480 000,000
Stödform
Kommunikationsprojekt
Ämne
Statsvetenskap (exklusive studier av offentlig förvaltning och globaliseringsstudier)
År
2016