Rolf Lidskog

Miljöexpertis: förutsättningar och utmaningar

Vilken sorts expertis behövs för att underlätta och vägleda arbetet för att möta dagens globala miljöutmaningar? Bakgrunden är den nuvarande situationen där miljöproblem har ökat inte bara i omfattning (globala problem) och bredd (omfattar alla sektorer) utan även på djupet (berör grundläggande samhällsstrukturer). Detta innebär att miljöexpertis får en allt bredare och komplex uppgift, där den behöver navigera mellan – och ibland utmana – disciplinära och institutionella gränser. Detta i sin tur väcker grundläggande epistemiska och normativa frågor om vetenskaplig trovärdighet, relevans och legitimitet.
Detta projekt kommer att använda sig av det empiriska materialet från två nyligen genomförda studier för att studera och jämföra de villkor och utmaningar som finns i att utveckla en miljöexpertis som såväl är vetenskapligt legitim som samhällsrelevant. Det empiriska materialet består av redan insamlat material, främst i form av intervjustudier av vetenskaplig expertis inom IPCC och IPBES.
Genom att fokusera på två av de mest aktuella och akuta miljöproblemen (klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald) och två av de mest välkända och institutionaliserade formerna av miljöexpertis (IPBES och IPCC), syftar projektet till att bidra till den pågående vetenskapliga diskussionen om hur man kan skapa social robust expertis som såväl är vetenskapligt legitim som policyrelevant.
Bidragsförvaltare
Örebro universitet
Diarienummer
SAB22-0047
Summa
SEK 890 500,000
Stödform
RJ Sabbatical
Ämne
Sociologi (exklusive socialt arbete, socialpsykologi och socialantropologi)
År
2022