Kerstin Lidén

Kris, konflikt och klimat – samhällsförändring i Skandinavien år 300–700

Syftet med programmet är att studera en period i Skandinavien präglat av klimatförändringar, konflikter och kriser. Vi utgår från några av Ölands mest framträdande fornlämningar, ringborgarna. Vi kommer att studera de människor och samhällen som använt borgarna och sätta dessa i sitt skandinaviska och europeiska sammanhang. Vilken ekonomi låg till grund för borgarnas uppförande? Varför övergavs de? Varför återanvänds vissa och var det lokala ölänningar som återbesatte dom? Vad grundade sig ekonomin på som möjliggjorde återanvändning? Var konflikter anledningen till övergivandet? Var det interna eller externa konflikter?
Vi kommer att rekonstruera hur samhällen, i en tid av klimatförändringar och pandemier, har hanterat konflikter och kriser och hur detta har förändrat dessa samhällens ekonomi, materiella kultur och religion. Med hjälp av högupplösta dateringar av användningsfaserna i borgarna kommer vi att se om kriser har en pådrivande eller retarderande roll i samhällens utveckling.

Med ledande expertis inom området med unika kunskaper från forskningsfronten, har vi en unik möjlighet att studera hur samhällen reagerar och agerar gentemot påverkan från externa faktorer; klimatförändringar, spridning av smittsamma sjukdomar, och krig – förhållanden som inte skiljer sig nämnvärt från situationen i många länder idag i tider av global uppvärmning, covid-19 och internationella konflikter.
Bidragsförvaltare
Stockholms universitet
Diarienummer
M22-0002
Summa
SEK 43 093 000,000
Stödform
RJ Program
Ämne
Arkeologi
År
2022