Lars Calmfors

Statens och den ekonomiska politikens framtida roll i Europa.

Projektet ska analysera statens och den ekonomiska politikens framtida roll i Europa och möjliga krav på förändringar. En sådan utvärdering kräver en analys av såväl de ekonomiska effekterna av olika institutioner som de politiska incitamenten att välja olika institutioner. Projektet syftar både till att utveckla ny teori och att empiriskt pröva olika hypoteser. Det innehåller tre delar.
1.Välfärdsstatens framtida roll. Syftet är att förklara skillnaderna i välfärdssystem mellan olika länder och hur de kan leda till ekonomiska konsekvenser som befäster dessa skillnader. Institutioner som ska analyseras är arbetslöshetsförsäkring, pensionssystem och offentlig utbildning.
2.Penningpolitik, nominell löneflexibilitet och arbetsmarknadsinstitutioner. Viktiga delfrågor är välfärdskostnaderna av cyklisk variabilitet, hur olika arbetsmarknadsinstitutioner påverkar nominallönernas flexibilitet och hur penningpolitiken bör utformas under osäkerhet. En central aspekt är de förändringar som EMU kan komma att innebära.
3.Ansvarsutkrävande och den demokratiska processen. Denna del skall analysera betydelsen av ansvarsutkrävande för politikens effektivitet. Viktiga frågor är hur olika modeller för detta påverkar olika gruppers möjligheter att influera politiken, massmedias roll, möjligheterna att utkräva ansvar av självständiga centralbanker och risken för en ineffektiv ekonomisk politik när det finns flera beslutsfattare (t ex regering och centralbank) som påverkar det slutliga utfallet.

Slutredovisning

Digital slutredovisning saknas. Den som är intresserad av resultaten kan höra av sig till rj@rj.se.

Bidragsförvaltare
Stockholms universitet
Diarienummer
J2000-0343:1
Summa
SEK 1 400 000
Stödform
Jubileum
Ämne
Nationalekonomi
År
2000