Erik Malmqvist

Hur utnyttjande skadar

Människor riskerar att utnyttjas (eller exploateras) i många olika sammanhang, exempelvis vid låglönearbete i fattiga länder och organhandel. Utnyttjande är också föremål för en växande filosofisk debatt. Denna debatt handlar om varför det är moraliskt fel att utnyttja människor när de frivilligt går med på och gynnas av att utnyttjas. Filosofer har dock förbisett en annan viktig fråga. De har undersökt varför det är fel att utnyttja, men inte varför det är dåligt eller skadligt att bli utnyttjad. Projektets syfte är att fylla denna kunskapslucka.

Projektets bärande idé är att den utnyttjade lider relationell skada, även om hen i andra avseenden gynnas av att utnyttjas. Med andra ord undergrävs hens ställning som en jämlik i förhållande till andra. För att utveckla denna idé bygger vi vidare på litteraturen om relationell jämlikhet i politisk filosofi. Våra argument prövas genom att tillämpas på gig-arbete, en verksamhet där människor ofta anses riskera att utnyttjas.

Vidare visar vi hur vår förklaring av hur utnyttjande skadar gör det möjligt att besvara tre andra filosofiska frågor om utnyttjande. Den första är varför det är moraliskt fel att utnyttja. Den andra är om det är värre att inte hjälpa utsatta människor än att utnyttja dem när utnyttjandet är frivilligt och gynnar dem. Den tredje är hur utnyttjande hänger ihop med samhälleliga orättvisor. På detta sätt ökar projektet den filosofiska förståelsen av utnyttjande samt av relationer och utbyten där människor utnyttjas.
Bidragsförvaltare
Göteborgs universitet
Diarienummer
P23-0256
Summa
SEK 2 999 635,000
Stödform
RJ Projekt
Ämne
Filosofi
År
2023