Lantlig kost och lantliga smaker i det antika Rom: en historisk studie
Fastän det finns en uppsjö av studier om olika aspekter av romersk mat, och trots att flertalet romare levde på landsbygden, finns ingen renodlad översikt om den romerska lantliga kosten och få vetenskapliga studier generellt. Min studie lyfter fram vad som karaktäriserade den lantliga kosten i rikets kärnområden, och utgår från två teoretiska koncept:
• Foodways: ett begrepp som innefattar alltifrån livsmedelsproduktion, förädling, lagring, konservering, tillagning, till matpreferenser kopplade till en viss grupp. Denna teoretiska ingångsvinkel är särskilt lämplig för det område där merparten av maten producerades och processades.
Preliminära resultat visar att den lantliga kosten i hög grad kännetecknades av att kosten behövde kunna lagras för att säkra en jämn födotillgång året om. Åtskilliga livsmedel var således konserverade: torkade, saltade, rökta, fermenterade, eller inlagda i druvsirap. Mycket är snarlikt senare perioders Mediterrana kost, som exempelvis fårost, salamiliknande korvar och lufttorkade skinkor.
• Tastescapes: begreppet är en förlängning av foodways, i detta fall med fokus på vilka smaker som var karaktäristiska. Vissa av dessa finns beskrivna i romerska skriftkällor och vi vet således hur de uppfattades. I andra fall måste vi utgå från vad vi vet är typiskt för denna kost: nämligen salt, sött, syrligt, rökt, eller umami.
För att få en djupare förståelse för nämnda aspekter är det latinska skriftliga källmaterialet särskilt informativt och belysande.
• Foodways: ett begrepp som innefattar alltifrån livsmedelsproduktion, förädling, lagring, konservering, tillagning, till matpreferenser kopplade till en viss grupp. Denna teoretiska ingångsvinkel är särskilt lämplig för det område där merparten av maten producerades och processades.
Preliminära resultat visar att den lantliga kosten i hög grad kännetecknades av att kosten behövde kunna lagras för att säkra en jämn födotillgång året om. Åtskilliga livsmedel var således konserverade: torkade, saltade, rökta, fermenterade, eller inlagda i druvsirap. Mycket är snarlikt senare perioders Mediterrana kost, som exempelvis fårost, salamiliknande korvar och lufttorkade skinkor.
• Tastescapes: begreppet är en förlängning av foodways, i detta fall med fokus på vilka smaker som var karaktäristiska. Vissa av dessa finns beskrivna i romerska skriftkällor och vi vet således hur de uppfattades. I andra fall måste vi utgå från vad vi vet är typiskt för denna kost: nämligen salt, sött, syrligt, rökt, eller umami.
För att få en djupare förståelse för nämnda aspekter är det latinska skriftliga källmaterialet särskilt informativt och belysande.