Emanuel Bylund

Mot nya mål inom studiet av flerspråkighet och tanke

Syftet med detta sabbatsår är att skriva synteser av den omfattande forskning kring relationen mellan språk och tanke som jag och mitt forskarlag har bedrivit under det senaste årtiondet. Vårt forskningsprogram undersöker huruvida lexikala och grammatiska kategorier påverkar vårt sätt att tänka, och, om så är fallet, huruvida inlärningen av ett nytt språk också innebär inlärningen av ett nytt tankesätt. För att öka vår förståelse i dessa centrala frågor har vi sökt implementera nya mått av metodologisk noggrannhet och tillämpat dessa för att studera obeforskade språk och flerspråkiga populationer. Det har medelst dessa angreppssätt blivit möjligt att bättre förstå de interna (t ex ordfrekvens) och externa (t ex inlärningsålder) faktorer som styr sättet på vilket språket påverkar kognitiva processer. Det är således dags att formulera de bredare implikationerna av dessa resultat och identifiera nya inriktningar för framtida forskning. Under sabbatsåret kommer fyra tidskriftsartiklar att produceras i detta syfte, med fokus på bl a epistemologisk avgränsning och validitet. Två vistelser (totalt 1,5 månad) planeras på Bangor University (UK) och Universitetet i Åbo, vilka tjänar till att å ena sidan diskutera forskningsläget, och andra sidan initiera samarbeten mellan våra universitet för både forskare och studenter.
Slutredovisning
Syftet med detta sabbatsår var att skriva synteser av den språkrelativistiska forskning som jag bedrivit med mitt forskarlag under det senaste årtiondet. Mer specifikt undersöker denna forskning huruvida lexikala och grammatiska kategorier påverkar människans sätt att tänka om verkligheten, samt huruvida inlärningen av ett nytt språk innebär tillägnandet av ett nytt tankesätt. Föreliggande projektet har genererat tre antagna publikationer, och två studier som i skrivande stund genomgår fackgranskning i vetenskapliga tidskrifter (vilket är ett manus mer än vad den urpsrungliga projektplanen tagit sikte på).

Under projekttiden ingick det också två utlandsvistelser. Den första var på Bangor University i Wales, Storbrittanien, och den andra på Universitetet i Åbo, Finland. Dessa vistelser inbegrep samtal och diskussion med för fältet centrala forskare, och utgjorde ett mycket viktigt led i arbetet med projektets publikationer. Kontakten med dessa utländska forskare har bland annat mynnat ut i en inbjudan till deltagande och föreläsning på en internationell konferens om språk och tanke. I dagsläget pågår också samtal med dessa forskare om en gemensam projektansökan.

Det vetenskapliga arbete som producerats i projektet har varit av särskild betydelse för att dels etablera översikter av befintlig forskning, och med dessa identifiera underbeforskade områden med stor potential för fältets utveckling. Det vetenskapliga arbetet har också tjänat till att dyka ner i och reda ut specifika empiriska frågor med långtgående teoretiska implikationer.
Bidragsförvaltare
Stockholms universitet
Diarienummer
SAB20-0050
Summa
SEK 1 214 000,000
Stödform
RJ Sabbatical
Ämne
Jämförande språkvetenskap och lingvistik
År
2020