Språk och språkbruk bland ungdomar i flerspråkiga storstadsmiljöer.
Projektet har som syfte att beskriva, analysera och jämföra de ungdomsvarieteter som används i områden med mycket hög andel invånare med utländsk bakgrund i Göteborg, Malmö och Stockholm. Analysen och jämförelsen gäller uttal, grammatik, ordförråd och diskurs hos varieteterna. Hur skiljer sig dessa ungdomsvarieteter åt mellan städerna? Vad är gemensamt? Hur mycket liknar de inlärarsvenska? Används de även av enspråkiga svenska ungdomar? Vilka funktioner har användningen av varieteterna? Vilken roll spelar inlärningsmiljöer med få enspråkiga förebilder?
En stor mängd jämförbara data (främst ljudinspelningar) av olika slag samlas in på var och en av de tre platserna och både kvantitativa och kvalitativa analyser görs av språkstrukturen och språkanvändningen. Analyserna inriktas främst på de speciella ungdomsvarieteterna, men projektet ska även belysa andra inslag i ungdomarnas språkliga repertoarer.
Till projektet knyts, förutom disputerade forskare, även forskarstuderande. Sammanlagt sex utbildningsbidrag inrättas vid Göteborgs, Lunds och Stockholms universitet. En levande forskningsmiljö för tvärvetenskaplig forskning och forskarutbildning inom området svenska som andraspråk skapas. Projektet torde ha stor betydelse för vår kunskap om svenskans variationsrikedom och möjliga utvecklingstendenser samt om ungdomsspråk i allmänhet. Det kommer även att betyda mycket för rekryteringen till forskning inom svenska som andraspråk.
Digital slutredovisning saknas. Den som är intresserad av resultaten kan höra av sig till rj@rj.se.