Relativism
beträffande sanning, kunskap, moral m.m. är idag mer levande än någonsin, såväl inom olika filosofiska traditioner som utanför filosofin. Insikten om diversiteten hos olika kulturer, begrepps- och normsystem, och om hur dessa är kodifierade inom olika språkgemenskaper, leder naturligt till frågor om relativism. Om normer är relativa, kan de jämföras? Är alla normer likvärdiga, eller finns det somliga som inte kan/bör relativiseras? Dessa frågor blir särskilt aktuella i samhällen som våra, där befolkningsgrupper med olika kulturer, språk och normsystem måste söka leva tillsammans.
Det är emellertid långtifrån självklart precis vilka relativistiska konsekvenser som följer av existerande olikheter. Man måste skilja de ytliga formerna av relativism, där man lägger till för oss eller i vår kultur efter alla hävdanden och konkluderar att eftersom absoluta kriterier saknas är alla svar lika bra, att sanning inte existerar, etc., från de genuint problematiska och intressanta frågorna i relativismens problemkomplex. Det är de senare som projektet är ute efter.
Projektet, som involverar forskare och doktorander från praktisk filosofi, teoretisk filosofi, och idéhistoria, syftar dels till att lyfta fram, formulera och klarlägga gemensamma strukturer och resonemang som återkommer i diskussionen om relativism, dels att studera ett antal konkreta frågeställningar inom detta problemkomplex
Slutredovisning
Digital slutredovisning saknas. Den som är intresserad av reultaten kan höra av sig till rj@rj.se.