Örjan Edström

Ansökan om medel för viktimologisk forskning vid juridiska institutionen, Umeå universitet

Forskning om brottsoffer är fortfarande ett eftersatt område inom svensk rättsvetenskaplig forskning. Brottsoffrets möte med det svenska rättsväsendet, såväl vad gäller den rent juridiska dimensionen, dvs. de rättsliga regleringarna, som frågor rörande bemötande och attityder hos de rättsvårdande myndigheterna, har inte undersökts i den utsträckning som vore önskvärd. Detta projekt syftar till att etablera brottsofferperspektivet inom den juridiska forskningen. Genom att analysera de etablerade juridiska diskurserna inom framför allt straff- och processrätten problematiseras föreställningen om det ideala brottsoffret. Grundläggande rättsliga konstruktioner, som rättssäkerhet, rättstrygghet och likhet inför lagen dekonstrueras och aspekter som mänskliga rättigheter lyfts fram.
Initialt kommer två områden att specialstuderas. Det ena utgörs av juridik och polisiär verksamhet i förhållande till brottsoffer. Här problematiseras polisens informationsskyldighet gentemot brottsoffer. Det andra området utgörs av grundläggande teoretiska aspekter på brottsoffers ställning inom det rättsliga systemet. Här blir ett utvidgat genusperspektiv centralt, där fokus sätts på HBT-personers (dvs. homo- bi- och transpersoners) möte med rättsväsendet.

Slutredovisning

Örjan Edström, juridiska institutionen, Umeå universitet

De infrastukturella medlen från Riksbankens Jubileumsfond har använts för att bygga upp det tvärvetenskapliga forskningsprojektet "Brottsoffer i rättsväsendet" vid Juridiska institutionen, Umeå universitet. I början av 2003 utsågs JD Görel Granström till projektledare och hon har sedan dess ansvarat för den vetenskapliga ledningen av projektet samt för den övergripande administrationen av projektet.

Våren 2003 ägnades åt en sondering av vilka externa och interna forskare som var intresserade av att ingå i forskningsprojektet. Tre doktorander vars redan ingångsatta doktorandprojekt hade inslag av brottsofferforskning knöts under den här tiden till projektet. Samtidigt utlystes två forskartjänster med finansiering från Kempestiftelserna i projektet.

Under hösten 2003 inleddes en seminarieserie kopplad till forskningsprojektet. Seminariet, vars deltagare är de som ingår i forskningsprojektet, sammankallas en gång i månaden. Seminariet har ägnat sig åt att diskutera teoretiska och metodologiska frågor kopplade till den viktimologiska forskningen, men även åt att diskutera texter som produceras i projektet. Till seminariet bjuds även in externa inledare med jämna mellanrum och då inbjuds även Juridiska institutionens övriga medarbetare och andra intresserade av viktimologisk forskning att delta.

Under 2003 utsågs en vetenskaplig referensgrupp till projektet. Den består av professor Christian Diesen, Stockholms universitet, professor Johanna Niemi Kiesiläinen, Umeå universitet, informationschef Gudrun Nordborg, Brottsoffermyndigheten och universitetslektor Annika Snare, Köpenhamns universitet. Gruppen hade sitt första möte med projektgruppen den 11 december 2003 och diskuterade då utkastet till ansökan till Riksbankens Jubileumsfond. Ansökan lämnades sedan in i februari 2004. Den gick vidare till andra omgången i den del som avsåg Görel Granströms forskningsprojekt "Brottsoffer i rättsväsendet - en problematisering av heteronormativitet", men föll igenom i den slutliga bedömningen.

I början av november 2003 gavs fördjupningskursen Kriminologi med brottsofferfrågor för jurister, 10 poäng, för första gången. Kursen möjliggjordes genom satsningen på forskningsprojektet Brottsoffer i rättsväsendet och den kompetens som samlats i projektet. Kursen byggde på ett fakultetssamarbete kring ämnena, med medverkande lärare från Sociologiska institutionen, Institutionen för socialt arbete och Enheten för polisutbildningen. Fördjupningskursen, som främst vänder sig till juriststudenter, ger deltagarna i forskningsprojektet Brottsoffer i rättsväsendet en möjlighet att tidigt diskutera sina forskningsresultat i studentmiljö, då mycket av undervisningen är baserad på de olika seminarieledarnas egna forskningsprojekt.

Under 2003 ansvarade Görel Granström för arbetet med en antologi med texter om juridiska perspektiv på brottsofferfrågor. Bidragen baserade sig på sju examensarbeten som genomförts vid Juridiska institutionen i Umeå under 2002. Dessa arbeten omarbetades till artiklar under Granströms redaktörskap. Tryckbidrag erhölls från Brottsofferfonden och ett förlag i Uppsala, Uppsala Publishing House, gav ut boken i början av 2004. Boken Den onda cirkeln. Om brottsoffer, genus och rätten används nu såväl av ideella organisationer som i undervisningen om brottsofferfrågor runt om i landet.

Den 11 december 2003 presenterades forskningsprojektet Brottsoffer i rättsväsendet för första gången för en större publik. Inbjudningar gick ut till forskningsfinansiärer, brottsofferforskare i Sverige, Umeå universitet (framför allt till de institutioner där viktimologisk forskning bedrivs) och myndigheter såsom Brottsoffermyndigheten, Polismyndigheten i Umeå, Åklagarkammaren i Umeå, Norrlands universitetssjukhus m.m. Projektets sju medlemmar (tre disputerade forskare och fyra doktorander vid den här tiden) presenterade sina respektive forskningsprojekt inför en publik om drygt 40 personer.

Under 2004 presenterades forskningsprojektet i en mängd olika sammanhang. I exempelvis januari presenterades projektet vid Vetenskapsrådets konferens om genusforskning inom rättsvetenskap och flera av projektets medlemmar deltog i konferensen. I september presenterade projektet på Brottsoffermyndighetens upptaktsdag för personalen och senare i samma månad presenterades projektet på Brottsoffermyndighetens nätverksmöte för brottsofferforskare i Stockholm.

I februari 2004 inleddes ett samarbete mellan delar av forskningsprojektet och forskare kring Christian Diesen (Anna Kaldal, Johanna Schiratzki och Clara Gumpert) kring frågor om barn som brottsoffer och parallella processer.


Bidragsförvaltare
Umeå universitet
Diarienummer
In2002-0391:1-IK
Summa
SEK 800 000
Stödform
RJ Infrastruktur för forskning
Ämne
Ospecifierad ämne
År
2002