Barnets bästa eller föräldrarnas - en studie av utfallet av alternativa beslutsmodeller rörande vårdnad/boende/umgänge
Gemensam vårdnad även om föräldrarna inte lever tillsammans är norm i Sverige. Regelsystemet bygger på konsensus och det är i princip bara på två områden som det finns en möjlig tvistelösning att tillgå boende och umgänge. När gemensam vårdnad blev norm förflyttades konflikten från vårdnadsfrågan mot boende/umgänge. Det finns tre alternativa beslutsmodeller för att lösa en sådan konflikt. Föräldrarna kan tillsammans nå en överenskommelse om hur boendet/umgänget skall lösas. De kan vidare få hjälp att nå ett avtalsslut genom s.k. samarbetssamtal i kommunens regi. Om inte föräldrarna kan nå en överenskommelse kan rätten besluta åt dem. Samarbetssamtalens syfte är således att nå en överenskommelse mellan föräldrarna. Frågan är dock i vilken utsträckning de ingångna avtalen motsvarar framför allt barnens bästa, men även föräldrarnas önskemål och i vilken utsträckning de är resultat av en förhandling där den starkaste föräldern har gått segrande ur tvisten. Det är en allmän uppfattning, att samarbetssamtalen i långt större utsträckning än vad domstolarna dömer till, leder till växelvis boende. Studien kommer att sönderfalla i tre delar. I den första delen kartläggs olika tvistelösningsmöjligheter ur ett komparativt perspektiv, i den andra jämförs utfallet av domstolsavgöranden med utfallet av samarbetssamtal genom textanalys - PERTEX. Den tredje och avslutande delen skall innehålla djupgående slutsatser utmynnande i förslag till förändringar i den svenska regleringen.
Vetenskaplig slutredovisning i projektet ”Barnets bästa eller föräldrarnas – en studie av utfallet av alternativa beslutsmodeller rörande vårdnad/boende/umgänge”, Dnr J 2002-0177.
Denna studie har sönderfallit i tre delar. I den första – komparativa - delstudien ingick att kartlägga olika möjligheter till tvistlösning. Den andra delen av studien, som är nationell, har genom aktstudium jämfört refererade överrättsdomar om vårdnad/boende/umgänge av intresse under en tioårsperiod med analysresultatet av intervjuer av personer som varit involverade i samarbetssamtal. I den tredje delen av studien har slutsatserna av denna genomgång dragits.
De första resultaten i projektet presenterades vid en konferens anordnad av The International Society of Family Law (ISFL) i Tossa de Mar, Spanien i oktober 2003. Mitt bidrag hade titeln, The child’s right to speak in the process of determining questions of custody, residence or access. Artikeln publicerades i The Role of Self-Determination in the Modernisation of Family Law in Europe, (red.)Martín-Casals, Miquel/Ribot Igualada, Jordi, Girona 2006, s. 211-263. Artikeln har också publicerats på svenska med titeln, Barnets rätt att komma till tals i frågor om vårdnad, boende eller umgänge i JT 2005-06, nr 2, s. 303-348. Denna artikel lade själva grunden i projektet. Den är komparativ och behandlar huvudsakligen samarbetssamtal i Sverige, Finland, Norge, England och Australien, men också barns möjlighet att komma till tals t.ex. i utredningar.
De svenska reglerna om vårdnad spelar en viktig roll för hur ett barn får komma till tals i olika processer. Ombedd att skriva en artikel om de svenska vårdnadsreglerna utgick jag i denna artikel från vår då ideologiska synvinkel på gemensam vårdnad, vilken artikel Custody of Children in Sweden, publicerades i Family Law Quarterly, USA, vol 39, nr 2, summer 2005, s. 393-404.
Vi är ett litet land och harmoniseringsfrågorna är viktiga för oss. Inom EU är de familjerättsliga frågorna särskilt viktiga för att underlätta rörligheten. Jag inbjöds våren 2005 att delta som inledningstalare i ett årligt rättssymposium som arrangeras som ett led i samarbetet mellan Justitiedepartementet, de juridiska fakulteterna/institutionerna och SvJT. Titeln på mitt anförande var, Ett strategiskt förhållningssätt till harmonisering, vilket också var titeln på den artikel som sedan publicerades i SvJT 2005, s. 851–858. Denna artikel ingår dock endast delvis i detta projekt.
De resultat som avsåg olika tvistlösningsmöjligheter i ett komparativt perspektiv, redovisades därefter i Onati, Spanien vid en Workshop vid International Institute for the Sociology of Law i september 2005. Min presentation hade titeln, Methods to resolve disputes between separated parents – in the best interest of the child. På denna presentation byggdes senare en artikel med titeln, Separate Representation and Family Courts – do we need it in the Nordic Countries?, ca 12 sidor, som nu är under publicering i juninumret av Child and Family Law Quarterly. Denna artikel har också, med ett mera omfattande komparativt anslag, publicerats i Sverige med titeln, Tvistlösning mellan separerade föräldrar – för barnets bästa, SvJT 2007, s. 398-414.
Med intresset att undersöka vilka skillnader som förelåg mellan barnets ställning i socialrättsliga respektive i familjerättsliga mål, har jag arbetat med Titti Mattsson, Juridicum, Lunds Universitet. Vi redovisade våra resultat vid en internationell konferens om barn och skilsmässor i Norwich sommaren 2006, arrangerad av ICCD. Vårt konferensbidrag hade titeln, Children and Parents – do we accept them as counterparts? Detta konferensbidrag utvecklades senare till en artikel med oss båda som författare och med titeln, Barn och föräldrar – kan vi acceptera dem som motparter. Denna publicerades i SvJT 2007, s. 389-397. Artikeln publicerades också i en utökad version som inbegrep en komparation med England, också denna med oss båda som författare och med titeln, Children’s Right to Representation: a Comparison between Sweden and England, i International Journal of Law, Policy & the Family, nr 1/2008, s. 135-147.
I september 2008 presenterade jag vid ISFL:s världskonferens i familjerätt i Wien funktionen av medling i ljuset av två olika empiriska studier; den ena den som ingår i detta projekt och den andra i ett projekt om folkbokföring. Dessa projekt har korsbefruktat varandra och givit mig möjlighet att problematisera betydelse av ekonomiska frågor i samarbetssamtalet. Min presentation hade titeln Economics and Mediation.
Huvudintresset för detta projekt och det som samtidigt utgör en avslutning av projektet har varit frågan i vilken utsträckning överenskommelser efter samarbetssamtal speglar en förankrad vilja hos respektive förälder och i vilken mån samtalen har barnet i fokus. Ju längre arbetet har fortskridit, ju tydligare blev det att denna frågeställning följdes av frågan i vilken mån de av socialtjänsten genomförda utredningarna om vårdnad, boende och umgänge speglar barnets vilja och hur barnens vilja kommer till uttryck i domarna. I en omfattande artikel har jag presenterat resultaten av den empiriska studien, grundad på intervjuer av personer som varit involverade i samarbetssamtal; mammor, pappor, barn och samtalsledare. Intervjuerna har analyserats med det datoriserade textanalysverktyget PERTEX (analyserna har genomförts av Helge Helmersson, Företagsekonomiska institutionen, Lunds Universitet). I artikeln ingår emellertid också ett aktstudium och en analys av refererade överrrättsdomar av intresse mellan den 1/10 1998 och år 2008. Samtidigt har de bakomliggande utredningarna studerats. Analysresultaten leder till intressanta slutsatser som t.ex. att samarbetssamtalet synes vara av en förhandlingsnatur snarare än ett harmoniskt samtal. I en jämförelse av hur barnets bästa adresseras och hur barnet kommer till tals såväl i samarbetssamtal som i de refererade överrättsdomarna framträder en tydlig bild av ett system som inte svarar mot intentionerna. Dessa slutsatser ligger sedan till grund för hur situationen kan förbättras, vilket jag diskuterar i artikeln. Titeln på artikeln är Samarbetssamtal – leder de till en ”sann” överenskommelse för barnets bästa, eller bara en förhandlingslösning? Artikeln är insänd för bedömning.
Jag skall slutligen medverka vid en konferens i Halifax, Kanada i augusti, där jag skall presentera ett bidrag med titeln, In the best Interest of the Child – Accepting the Need of Dispute Solving Mechanisms or Advocating the Beauty of Collaboration? Även detta konferensbidrag avses att publiceras.
Genom deltagandet i ovan nämnda konferenser, liksom att genomföra olika forskningsresor har jag byggt ut mitt internationella nätverk. Studien har delvis bedrivits komparativt, och jag har publicerat resultat såväl i Sverige som internationellt. Jag har härigenom etablerat viktiga internationella kontakter av en kontinuerlig natur.
Lund 2009-03-30
Eva Ryrstedt
Vetenskaplig slutredovisning i projektet ”Barnets bästa eller föräldrarnas – en studie av utfallet av alternativa beslutsmodeller rörande vårdnad/boende/umgänge” (The Best Interest of the Child – or That of the Parents? Decision-making Concerning Parental Responsibility/Residence or Access), Dnr J 2002-0177.
The first – comparative – part of this project includes a survey of different dispute solving models, while the second, national, part through a study of court acts compares the judgements with the analysis results of interviews of persons involved in cooperation talks (mediation). The third part contains the conclusions of the project.
The first results in the project were presented at a conference by The International Society of Family Law (ISFL) in Tossa de Mar, Spain in October 2003. My contribution held the title, The child’s right to speak in the process of determining questions of custody, residence or access. The article was published in The Role of Self-Determination in the Modernisation of Family Law in Europe, (red.)Martín-Casals, Miquel/Ribot Igualada, Jordi, Girona 2006, p. 211-263. The article is also published in Swedish with the title, Barnets rätt att komma till tals i frågor om vårdnad, boende eller umgänge in JT 2005-06, nr 2, p. 303-348. This article laid the foundation for the project. It is a paper written in a comparative perspective, which mainly deals with mediation in Sweden, Norway, Finland, England and Australia, but also with children’s possibilities to be heard for example in investigations on legal custody (parental responsibility), residence or access.
The Swedish rules on legal custody are important for how a child is able to be heard in different processes. As I was asked to write a paper on the Swedish custody rules, I took my starting point in our, at that time, ideological view on joint legal custody. The paper, Custody of Children in Sweden, was published in Family Law Quarterly, USA, vol 39, nr 2, summer 2005, p. 393-404.
Sweden is a small country and issues on harmonisation are important. Within the EU, family law issues are especially important to simplify the possibility to move. I was in the spring of 2005 invited to participate as one of the key-note speakers in a yearly symposium on law, arranged as a part of the collaboration between the ministry of Justice, the Faculties of Law and the law journal Svensk Juristtidning (SvJT). The title of my speech was, Ett strategiskt förhållningssätt till harmonisering, which in turn was the title of the paper that I published in SvJT 2005, p. 851–858. That paper is however only to some extent a part of this project.
Hereafter I presented the results on different dispute solving mechanisms in a comparative perspective at a Workshop at the International Institute for the Sociology of Law in Onati, Spain, in September 2005. My speech had the title, Methods to resolve disputes between separated parents – in the best interest of the child. Later on I developed a paper with the title, Separate Representation and Family Courts – do we need it in the Nordic Countries?, on the presentation. This paper is now under publication in the June issue of Child and Family Law Quarterly. The paper has also, in a further comparative perspective, been published in Sweden with the title Tvistlösning mellan separerade föräldrar – för barnets bästa, SvJT 2007, p. 398-414.
Following my interest to investigate what differences that could be found between the child’s position in social law and family law respectively, I have worked with Titti Mattsson, Faculty of Law, University of Lund. We presented our results at an international conference on children and divorce in Norwich in the summer of 2006, arranged by ICCD. Our contribution had the title, Children and Parents – do we accept them as counterparts? This paper was later developed into a jointly written article by us with the title, Barn och föräldrar – kan vi acceptera dem som motparter. The paper was published in SvJT 2007, p. 389-397. The paper was also published in an extended version, that included a comparison with England, also this time with both of us as authors and with the title, Children’s Right to Representation: a Comparison between Sweden and England, in International Journal of Law, Policy & the Family, nr 1/2008, p. 135-147.
In September 2008, I gave a talk at the ISFL world conference on family law in Vienna. My presentation had the title Economics and Mediation and dealt with the function of mediation in the perspective of two empirical studies. One of the studies originates from this project, the other one from a project on national registration. These projects have enhanced each other and given me the possibility to problemize the signification of economical issues in mediation.
The main interest in this project is what is wrapped up in the final study and which brings the project to its conclusion; the issue of the extent to which agreements after cooperation talks reflect the respective parents’ genuine wishes and to what extent cooperation talks are conducted with the child in focus. Over the course of this research, it became evident that this issue was followed by the question: to what extent did the investigations conducted by the social services in court cases of legal custody, residence or access, reflect the wishes of the child and how were the child’s wishes expressed in the judgements? I have, in an extensive paper, presented the results of the empirical study, founded on interviews of persons involved in cooperation talks; fathers, mothers, children and leaders of cooperation talks. The interviews have been analysed by the computerised text analytic tool PERTEX (the analysis has been conducted by Helge Helmersson, at the Department of Business Administration, University of Lund). The paper thus also comprises an analysis of referred superior courts’ judgements of interest between the 1st of October 1998 and the end of 2008. The analysis is based on court acts. The investigations on custody, residence and access have thus been part of the study. The results of the analysis have led to interesting conclusions. For example the cooperation talks seems to have the nature of negotiations rather than of a harmonious mediation. In a comparison of how the best interest of the child has been addressed and how the child is heard in both cooperation talks and in the referred judgements from the superior courts, a clear vision of a system that doesn’t correspond to its intentions, appears. Taking these conclusions to heart may lead to an improvement of the situation, as suggested in the paper. The title of the paper is, Samarbetssamtal – leder de till en ”sann” överenskommelse för barnets bästa, eller bara en förhandlingslösning? The paper has been submitted for review.
I will also participate in a conference in Halifax, Canada in August, where I will present a paper with the title, In the best Interest of the Child – Accepting the Need of Dispute Solving Mechanisms or Advocating the Beauty of Collaboration? I intend to publish also this paper
Through the participation in the above mentioned conferences and through research travels, I have improved my international network. The research has partly been conducted in a comparative perspective and I have published results both in Sweden and internationally. I have hereby established important international contacts of a sustainable nature.
Lund 2009-03-31
Eva Ryrstedt