Marknad och evidens: Kunskap och organisation i storskaliga kliniska prövningar
Projektet avser att studera en viktig, men samhällsvetenskapligt relativt okänd, vetenskaplig och organisatorisk praktik, nämligen storskaliga kliniska studier. Dessa utförs i en form som skiljer sig markant från traditionella föreställningar om laboratoriet som plats för vetenskaplig kunskapsproduktion. De utförs i en distribuerad organisation bestående av många olika och samordnade parter. Samordningen visas inte minst i att resultaten av detta arbete sammanförs och rapporteras i ett mindre antal vetenskapliga artiklar.
Stora kliniska studier representerar ansenliga såväl företagsekonomiska som samhällsekonomiska värden. De kostar mycket att genomföra. Deras resultat har också ett betydande inflytande på sjukvården såsom kunskapsunderlag för värdering av olika behandlingar. Projektet fokuserar på de stora kliniska studiernas kombination av kunskapsproduktion och interorganisatorisk samordning. Forskningsfrågorna är följande:
(1) Vilka förfaranden för kunskapsproduktion och interorganisatorisk samordning är det som möjliggör stora kliniska studier?
(2) Hur manifesteras kunskapsproducerande och samordnande aspekter i dessa olika förfaranden?
Projektet kan ge angelägna samhällsrelevanta bidrag liksom viktiga teoretiska bidrag till forskning om interorganisatorisk samordning och vetenskapssociologi. Det avser att primärt arbeta med en fallstudieansats med betydande inslag av etnografisk metod. Mindre bistudier skall göras för att användas som jämförelseobjekt.
Claes-Fredrik Helgesson, Handelshögskolan i Stockholm
Inledning
Projektet löpte i administrativ mening ut 30 juni 2006. Det omfattande empiriska material som samlats in under projektet och de frågeställningar utsträckning har hunnit rapportera resultat från projektet. Det beror i sin tur på att projektets design och frågeställningar har visat sig vara mycket fruktbara. Detta arbete kommer under de närmaste två åren att bedrivas inom ramen för en halvtidstjänst på Handelshögskolan i Stockholm som innefattar 25% för egen forskning. Detta innebär att projektet är långt viktigare för min forskning än vad listan av redan nu färdiga publikationer ger vid handen. Jag har under projektets gång flyttat till Score (Stockholms centrum för forskning om offentlig sektor), vilket enligt min mening är en mycket lämplig miljö för det här projektet och projekt av den här typen.
Projektet har empiriskt studerat aktiviteter inom några olika stora kliniska läkemedelsprövningar (fas IV) med fokus hur dessa samordnas. Jag har därvidlag gjort många deltagande observationer på kliniker, på prövarmöten, hos samordningsföretag (CRO), på laboratorier, på 'Data som projektet arbetar med kommer dock fortsätta att prägla min forskning under flera år framöver. Detta beror dels på att jag inte i tillräcklig Management' där data matas in och bearbetas etc. Jag har kort sagt följt samordningen mellan den mängd platser där olika delar av stora läkemedelsprövningar sker. Utgångspunkten har varit att se stora kliniska prövningar som en fascinerande organisatorisk prestation, allra helst som de vetenskapliga resultaten de utmynnar i ofta ges en hög status i styrningen av hälso- och sjukvården. Jag har använt begreppet distribuerat laboratorium för att karaktärisera denna typ av forskning. Vad jag särskilt har fokuserat på är hur den vardagliga samordningen i sådana studier inte bara möjliggör prövningarna i organisatorisk mening utan hur den även bidrar till att forma den typ av kunskap som prövningarna resulterar i. Jag ser då särskilt på den centrala variation i vilken kunskap, information och styrning som förflyttas mellan en läkemedelsprövnings olika lokaliteter och vilken kunskap, information och styrning som förblir lokal och fjättrad till en specifik plats. Denna variation gör att den data som samlas till prövningens centrum får en avkontextualiserad kvalitet som bidrar till att göra läkemedelsprövningens resultat solida.
Vetenskapliga publikationer i projektet
[1] Helgesson, Claes-Fredrik, och Hans Kjellberg. kommande. Practical Use: On Agency and the Use of Science and Technology. Accepterad att publiceras i bok redigerad av Enrico Baraldi, Håkan Håkansson, Frans Prenkert & Alexandra Waluszewski.
[2] Helgesson, Claes-Fredrik, och Hans Kjellberg. 2005. Macro-actors and the sounds of the silenced. I Actor-Network Theory and Organizing, redigerad av Barbara Czarniawska och Tor Hernes, 145-164. Malmö & Copenhagen: Liber & Copenhagen Business School Press.
Uppslag till nya forskningsinsatser
Det återstår, som nämnts i inledningen, en del arbete med att rapportera projektets resultat. Förutom detta arbete har projektet lett till två konkreta fortsatta forskningsinsatser. Jag har tack vare det här projektets studier av kliniska prövningar engagerats i ett forskningsprojekt som leds av docent Ingemar Bohlin vid Institutionen för idéhistoria och vetenskapsteori på Göteborgs Universitet. Projektet är betitlat "En dubbel rörelse: kunskapsproduktion och -tillämpning inom evidensbaserad medicin" och finansieras av VR. Projektet studerar de procedurer inom evidensbaserad medicin som har utformats för att generera robust medicinsk evidens. Jag kommer medverka i projektet deltid under läsåret 2007/2008.
Ett forskningsuppslag med ursprung i detta projekt rör hur egenskaper hos läkemedel bestäms i olika sammanhang, såsom i prisförhandlingar, i kliniska prövningar (som studerats här), i arbetet med att ta fram kliniska riktlinjer etc. Här sätts arbetet inom kliniska prövningar således i ett sammanhang där det ses som en av flera aktiviteter som söker bestämma läkemedels egenskaper. Ämnet är teoretiskt intressant eftersom det tillåter studiet av hur olika sådana kvalificeringar av läkemedel relateras till varandra och hur olika kunskapsområden såsom medicin, hälso-ekonomi, företagsekonomisk redovisningsteori mobiliseras i dessa kvalificeringsaktiviteter. En första uppsats baserad bl.a. på material från projektet "marknad och evidens" presenterades sommaren 2006 på EGOS-konferensen ([4] nedan). Denna uppsats prövade emellertid enbart ansatsen med att studera "multipla kvalificeringar" av läkemedel. En första empirisk studie särskilt utformad för denna frågeställning kommer genomföras under våren 2007 av en då nydisputerad ekonomie doktor vid Score.
Medverkan på nationella och internationella konferenser och workshops
Resultat från projektet har presenterats på två större konferenser under sommaren 2006. Det är dels en uppsats presenterad vid EGOS (European Group for Organizational Studies) samt en annan uppsats presenterad på EASST (European Association for the Study of Science and Technology). Tidigare resultat från projektet har också presenterats i mindre såväl nationella som internationella fora (se [5]-[7] nedan).
[3] Helgesson, Claes-Fredrik. 2006. 'Mind the gap' : Mundane coordination for producing scientific evidence in clinical trials. Uppsats presenterad på EASST Conference, 23-26 augusti, Lausanne, Schweiz. (En vidareutvecklad version av [5].)
[4] Helgesson, Claes-Fredrik, och Hans Kjellberg. 2006. Compound calculations: On the multiple calculations of pharmaceuticals. Uppsats presenterad på sub-theme 40: Markets for Technologies, Technologies for markets at EGOS, 6-8 juli, Bergen, Norge.
[5] Helgesson, Claes-Fredrik. 2006. 'Mind the gap' : Vardaglig samordning i produktionen av evidens. Uppsats presenterad på SOND nätverkets workshop, 25-26 april, Uppsala. (En tidigare version på svenska av [3].)
[6] Helgesson, Claes-Fredrik, och Hans Kjellberg. 2005. Practical Use: On Agency and the Use of Science and Technology. Uppsats presenterad på the Economic use of Technology and Science Symposium, 28-30 oktober, Oslo.
[7] Helgesson, Claes-Fredrik, och Hans Kjellberg. 2004. Macro-actors and the sounds of the silenced. Uppsats presenterad på ANT book workshop, 1-2 mars, Oslo.
Bidragen [6] och [7] har vidareutvecklats till publikationer som i det ena fallet redan utgivits och det andra är under utgivning ([1] respektive [2] ovan under rubriken vetenskapliga publikationer). Bidraget [3] kommer under hösten 2006 utvecklas och sändas till en tidskrift för bedömning och eventuell publicering.
Inbjudningar till andra lärosäten och eller mottagande av gästforskare?
Projektet har inte medfört att jag har blivit inbjuden som gästforskare vid något annat lärosäte. Det har inte heller genererat en inbjudan till någon gästforskare.
Utbildningseffekter från programmet
Jag är under läsåren 2006/07-2007/08 programansvarig för fördjupningen "Health and Life Sciences" inom Handelshögskolans Executive MBA-program. Direkta och indirekta resultat från projektet kommer att användas i vissa moment inom detta program.
Forskningsinformativa inslag
Inga betydande forskningsinformativa inslag har ännu genomförts.