Face of AIDS
Face of Aids projektets vision på kort sikt är att utveckla och bygga upp ett världsledande digitalt utbildnings- och informationsprojekt kring den globala aids-epidemin. Den långsiktiga visionen är att utveckla Face of Aids filmarkiv till en kunskapsbank med framtida generationer som främsta målgrupp. Våren 1987 inspirerade professor Hans Wigzell, filmaren Staffan Hildebrand att starta ett strategiskt dokumentationsprojekt, med syfte att följa epidemins utveckling med film som medium. Resultatet har blivit ett unikt filmarkiv på 300 timmar som skildrar epidemins utveckling 1981-2003. Allt råmaterial har sparats. Projektet ägs av en ideell stiftelse, Face of Aids Foundation, med säte på Karolinska Institutet. Projektet stöds officiellt av Riksarkivet, men har också fått stöd av bland andra Sida, UD och industrimannen Carl Bennet.
Projektet avser att ligga i framkanten av den digitala utvecklingen och planerar att göra sin första presentation för internationella media i samband med XV Internationella aidskonferensen i Bangkok, 11-16 juli 2004. Ett globalt nätverk bestående av digitalt utrustade och specialutbildade unga filmteam, kommer att byggas upp av Face of Aids i samarbete med lokala aidsnätverk. Kambodja och det ledande aidsnätverket KHANA, har valts ut som pilotprojekt. Planen är att ha tio digitala filmteam operativa till den XVI Internationella aidskonferensen i Toronto i augusti 2006. Då planeras också filmarkivet att göras tillgängligt för användare världen över via Internet, DVD och digitala media.
Staffan Hildebrand, Face of AIDS Foundation
Dokumentationsprojektet Face of Aids vision är att bygga upp ett världsledande Internetbaserat digitalt filmarkiv, som fungerar som utbildnings, informations och forskningsinstrument, fokuserat på globala frågor kring hiv/aids. Målet är att med filmarkivet som bas, bidra till ökad kunskap om hiv och aids på den globala arenan. Bland projektets främsta målgrupper märks forskare, experter, läkare, studenter, beslutsfattare, biståndsstrateger, opinionsbildare, företagsledare och andra nyckelpersoner som är engagerade i kampen mot hiv/aids både i de industrialiserade länderna och i de särskilt drabbade utvecklingsländerna. När filmarkivet är fullt utbyggt, kommer det att ge användaren möjlighet att över tid och i olika delar av världen följa epidemins utbredning samt försöken att hejda hiv/aids med hjälp av specialredigerade dokumentärfilmer, som kommer att göras tillgängliga via olika sökord på Face of AIDS webtjänst. Filmarkivet kommer att skildra aids som en metafor för hur världen möter ett helt nytt globalt hälsohot i modern tid.
Face of AIDS förhistoria
Dokumentärfilmaren Staffan Hildebrand producerade sin första internationella aids-dokumentär 1986. Denna film ledde till att professor Hans Wigzell, då chef på Smittskyddsinstitutet, våren 1987 inspirerade Hildebrand till att starta en långsiktig och kontinuerlig dokumentation av strategiska och globala aspekter av hiv/aids med dokumentärfilm som medel. Wigzell uppmanade Hildebrand att försöka se detta dokumentationsprojekt i ett trettioårigt perspektiv. Hildebrand har nu rest runt världen med sitt filmteam i 20 år. Ytterligare tio år återstår för att uppfylla den ursprungliga planen. Resultatet av filmandet i sammanlagt 42 länder ,har blivit ett unikt filmarkiv på ca 750 timmar. Arkivet skildrar epidemins spridning, kampen mot hiv och aids samt aidsforskningens landvinningar perioden 1981-2006. Sammanlagt 33 internationella aidsdokumentärer har poducerats inom projektets ram, många till de internationella aidskonferenserna. Allt råmaterial till dessa filmer har sparats, och utgör därmed filmarkivets egentliga bas. Projektet ägs av en ideell stiftelse, Face of Aids Foundation, med säte på Karolinska Institutet. Hans Wigzell är fortfarande stiftelsens supervisor. Anders Milton är stiftelsens ordförande. Läkaren Carl Johan Sundberg, Karolinska Institutet, ingår också i stiftelsens styrelse. Projektet stöds officiellt av Karolinska Institutet och Riksarkivet. Samarbete har inletts med Kungliga Tekniska Högskolan och dess IT-avdelning, för att utveckla en plan att göra filmarkivet tillgängligt. Finansiering av dokumentationen har främst skett via produktionen av de separata dokumentärerna. Varje film har haft sin egen budget och uppdragsgivare. Rättigheterna till allt filmmaterial har dock behållits i stiftelsens ägo, för att förstärka projektets icke kommersiella karaktär. Projektet har under de gångna 20 åren byggt upp ett unikt globalt kontaktnät med världsledande forskare, experter, opinionsbildare och aktivister. Kontaktnätet ger också kontinuerligt nya uppdrag till stiftelsen. Stiftelsens målsättning är också att bevara projektet som ett Sverigebaserat dokumentationsprojekt av icke kommersiell karaktär.
Stiftelsen Face of AIDS antog en treårig utvecklingsplan i januari 2003. Målet var att under treårsperioden 2003- 2006, utveckla Face of AIDS till en internationell aktör på den globala aidsarenan samt att under perioden utvecklas till det ledande filmarkivet i världen för forskning, undervisning och information om hiv och aids. Målet var också att under perioden göra filmarkivet i en första fas tillgängligt online i redigerad form via Face of AIDS webbtjänst. Självklart har de stora tv-bolagen filmarkiv, med sitt aidsmaterial. Men Face of AIDS är det enda filmarkivet i sitt slag internationellt som fokuserar på att berätta hiv/aids världshistoria från starten 1981, fram till idag och in i framtiden i form av specialredigerade korta dokumenärfilmer, som gratis ska vara tillgängliga via internet.
För att kunna genomföra denna målsättning, måste stiftelsen lösa två problem som bägge krävde ekonomiska resurser, som ej var öronmärkta för en speciell filmproduktion.
Det första problemet som måste lösas var att inleda en process att säkerhetskopiera, strukturera, organisera, logga, digitalisera och redigera filmmaterialet enligt internationell arkivstandard för digitala filmarkiv. De 600 timmar som filmarkivet bestod av 2003, var ostrukturerat, oredigerat och icke digitaliserat. Materialet förvarades dels i Filminstitutets filmarkiv i Rotebro och dels på Videobolaget i Solna. Enligt planen skulle filmarkivet också kompletteras med master-kopior på kända dokumentärfilmer som producerats av under åren 1981- 2003 av andra dokumentärfilmare samt masterkopior på nyhetsmaterial från de stora tv-arkiven.
Det andra problemet var nödvändigheten att ta fram en plan för att bredda den fortsatta filmdokumentationen. Fram till 2003, ansvarade Staffan Hildebrand och hans filmteam ensamma för all dokumentation inom Face of AIDS projektets ram. Detta var en stark begränsning för projektet, när det gäller att dokumentera globala aspekter av hiv/aids kontinuerligt. Det var också en stark begränsning ur vetenskaplig synvinkel. En plan togs därför fram i januari 2003 med syfte att engagera, utrusta och utbilda unga människor i speciella Face of AIDS filmteam i särskilt drabbade utvecklingsländer. Teamen skulle ha nära samarbete med nationellt kända och respekterade aidsprojekt. Tanken med de lokala filmteamen var dels att de skulle kunna använda sina egna produktioner i det lokala preventionsarbetet mot hiv/aids samt dels att deras filmaterial i redigerad och strukturerad form kontinueligt skulle sändas till och ingå i Face of AIDS filmarkiv i Stockholm. Kambodja valdes i januari 2003 ut som Pilotland för denna breddningsverksamhet. Samarbete upprättades med det ledande kambodjanska aidsnätverket KHANA, (Khmer National AIDS Alliance) som bl a får stöd av Globala Fonden, UNAIDS och Gates Foundation och som redan hade erfarenhet av att arbeta med videofilm.
Stiftelsens plan var att lansera konceptet med Face of AIDS filmarkiv för första gången för media och deltagare i samband med den XV Internationella Aidskonferensen i Bangkok, 13-19 juli 2004. En speciell Pilot-webtjänst för Face of AIDS skulle enligt planen tas fram till aidskonferensen, där ett redigerat urval av filmer skulle finnas digitalt tillgängliga. Vid tidigare aidskonferenser har Face of AIDS presenterat olika dokumentärfilmer, men aldrig tidigare presenterat själva konceptet med filmarkivet som ett unikt digitalt forsknings, undervisning och informationsredskap. Stiftelsen har heller ej tidigare utvecklat en fungerande webtjänst. Aidskonferensen i Bangkok valdes som lanseringstillfälle, därför att det redan stod klart vid ansökan till RJ 2003, att det skulle komma ca 20 000 delegater och 3000 journalister från hela världen till konferensen. Denna konferens erbjöd därmed en unik arena att lansera Face of AIDS filmarkiv och Pilot-filmteam och få bra publicitet och uppmärksamhet kring hela projektet. En sådan lansering och uppmärksamhet skulle också påtagligt underlätta för stiftelsen Face of AIDS att söka bidrag och stöd till sin framtida verksamhet från internationella aktörer på den globala aids-arenan. Aidskonferensen I Bangkok utgjorde också ett tillfälle där Face of AIDS också skulle kunna få nya internationella uppdrag.
Bakgrunden till stiftelsen Stiftelsen Face of AIDS ansökan om stöd från RJ, var alltså att täcka kostnaderna för att genomföra; 1) Att starta upp filmteam i fem länder, baserat på erfarenheterna från Pilot-filmteamet i Kambodja; 2) Att lansera projektet Face of AIDS på den XV Internationella Aidskonferensen i Bangkok, juli 2004. 3) Att inleda processen att digitalisera , strukturera, redigera och säkerhetskopiera filmarkivet.
Projektets resultat
1. DVD-skiva med urval ur filmarkivet samt enkät.
I samarbete med dåvarande Interaktiva Institutets Digitala Studio i Stockholm, producerade Face of AIDS från filmarkivet en speciell Filmarkiv-DVD med 25 redigerade filmsekvenser mellan 3-10 minuter. De utvalda sekvenserna skildrade hela tidsperioden från 1981, då epidemin startade, fram till 2004. 500 Filmarkiv-DVD skivor kopierades. Dessa delades under konferensen ut till nyckelpersoner från de viktigaste globala aidsaktörerna och från ledande forskningsinstitutioner, som verkar inom aidsområdet och som besökte konferensen. Samtliga kostnader för detta Filmarkiv- DVD täcktes av stödet från RJ. Andreas Törnblad från Face of AIDS var projektledare för den specialproducerade DVDn. De nyckelpersoner, som fick Filmarkiv-DVDn, fick också en Face of AIDS enkät med frågor, hur de som framtida användare, skulle vilja se ett framtida fullt utvecklat digitalt tillgängligt filmarkiv on line i redigerad form, som man når genom Face of AIDS webbtjänst via vissa sökord. Svaren från denna mini-enkät har bidragit till väsentlig kunskap till Face of AIDS om hur filmarkivet ska struktureras och tillgängliggöras när de ekonomiska resurserna fanns tillgängliga. Enkäten möjliggjordes också genom stödet från RJ. Den viktigaste erfarenheten är att de som svarade på enkäten, vill kunna navigera mellan hundratals korta redigerade filmer på mellan 3-10 minuters längd med olika teman. I samband md ansökan till RJ inleddes ett långsiktigt samarbete 2003 med Riksarkivet och dess digitala avdelning, (Börje Justrell). Riksarkivet bidrog bl a till att ta fram enkäten kring DVD:n ur filmarkivet. Efter beslutet om stödet från RJ, tog Riksarkivet och Face of AIDS stiftelsen under 2004 tillsammans fram en första mer konkret plan för hur filmarkivet ska struktureras, loggas och digitaliseras på ett hållbart sätt enligt modern internationell digital arkivstandard. Arkivet kommer att organiseras efter årtal, region i världen, nyckelpersoner och huvudteman. Exempel på huvudteman: prevention, treatment and care, aids-research, gender issues, political leadership. Samarbetet med Riksarkivet har under 2006 intensifierats och Riksarkivet är numera officiell samarbetspartner till stiftelsen Face of AIDS. Detta samarbete inleddes alltså i samband med att Face of AIDS fick sitt första stöd från RJ 2003.
2. Face of AIDS Webb-tjänst
Tack vare stödet från RJ, kunde Face of AIDS ta fram sin första fungerande webb-tjänst. Tanken har hela tiden varit att denna webbtjänst ska utgöra själva navet i filmarkivet och projektet. Genom att besöka webbtjänsten, ska besökarna när arkivet är utvecklat och "up and running" , kunna få tillgång till hela filmarkivet i redigerad form enligt beskrivningen ovan. Face of AIDS lanserade webbtjänsten i samband med aidskonferensen i Bangkok. På webbtjänsten publicerades 15 kortare specialredigerade filmer från filmarkivet. Andreas Törnblad från Face of AIDS är projektets webbredaktör sedan starten och är det alltjämt idag. Under första halvåret efter aidskonferensen i Bangkok, fick webbtjänsten 10 000 unika besökare. Med den prototyp som togs fram till Bangkok-konferensen, har Face of AIDS webbtjänsten därefter vidareutvecklats. Utvecklingen av webbtjänsten pågår fortlöpande eftersom den som tidigare nämnts är projektets nav och efterfrågan på denna tjänst ökar kontinuerligt iform av att den blir alltmer trafikerad.
3. Öppningsfilm till Bangkok-konferensen
En stor framgång för Face of AIDS blev erbjudandet från Thailands regering och International AIDS Society, som organiserar aids-konferenserna, att producera den officiella öppningsfilmen till den XV Internationella Aidskonferensen i Bangkok, juli 2004. Den 15 minuter långa öppningsfilmen "Global Youth Fighting HIV/AIDS" visades i sin helhet direkt efter Kofi Annans öppningstal inför de 17 000 delegaterna och 3000 journalisterna. Tack vare stödet från RJ, möjliggjordes för Staffan Hildebrand att göra två resor till aidskonferensens organisationskommitté i Bangkok, för att ta fram manus och projektplan till filmproduktionen samt att inför kommittén presentera tanken på en officiell öppningsfilm. Filmen delades ut som DVD till de 17 000 delegaterna, vilket gav Face of AIDS projektet en helt ny plattform från vilken arbetet med att vidareutveckla projektet kunde fortsätta. Filmen ledde också till en för Face of AIDS mycket viktig profilartikel i den ansedda tidskriften Lancets temanummer om AIDS i decembernummer 2004. Artikeln presenterade både filmarkivet och Pilot-filmteamet i Kambodja. Artikeln ledde till en rad nya kontakter internationellt, inte minst med aidsforskare i USA och Europa.
4. Fortsatt finansiering och utveckling av Face of AIDS
Stödet från RJ blev en viktig start för Face of AIDS vidareutveckling. Det ledde till att projektet fick ytterligare stöd från flera nya bidragsgivare. Dessa stöd möjliggjorde att projektet vidareutvecklades enligt den treåriga utvecklingsplan som låg till grund för ansökan till RJ. En stor framgång för projektet i USA var det uppdrag Face of AIDS fick våren 2006 av amerikanska regeringens National Institute of Health, NIH och dess aidschef dr Anthony Fauci. Face of AIDS och Staffan Hildebrand fick producera öppningsfilmen till den forskarkonferens som NIH arrangerade i sitt huvudkontor Bethesda, Md, 5 juni 2006. Denna dag sammanföll med 25 årsdagen av att de första fem aidsfallen i USA blev offentliggjorda I en rapport publicerad av Centers for Disease Control i Atlanta, 5 juni 1981. Filmen byggde på unikt filmmaterial från Face of AIDS filmarkiv. Filmen, som är 23 minuter lång, heter "America and AIDS- a 25 year perspective" En annan stor framgång för Face of AIDS, sedan stödet från RJ 2003, är ett nyetablerat samarbete med FN-organet UNAIDS i Geneve. Ett organiserat samarbete startade på allvar hösten 2006. Då finansierade UNAIDS i samarbete med svenska UD (Gunilla Carlsson) en specialproducerad DVD med tretton kortfilmer från filmarkivet samt nyfilmat material från olika delar av världen. Denna DVD distribuerades tillsammans med UNAIDS årliga rapport "World AIDS Epidemic Update 2006" till 5000 nyckelpersoner i världen.