Västvärlden: ett omtvistat begrepp
"Västvärlden" är ett omtvistat begrepp som utgör fokus för ett antal debatter inom samhällsvetenskaperna, humaniora och, inte minst, i opinionsbildande medier. Syftet med detta projekt är att klarlägga samt kritiskt diskutera begreppets omtvistade mening. En grundläggande hypotes i projektet är att "västvärldens" analytiska mångtydighet översätts till en problematisk flexibilitet i den politiska tolkningen av begreppet. I korthet, ett mångtydigt och känslomässigt laddat begrepp med vetenskapliga eller historiska pretentioner kan användas för att legitimera en rad olika politiska syften.
I projektet är avsikten att filtrera tre litteraturer genom ett analysschema bestående av fyra begreppspar. Den första litteraturen karakteriseras vanligen som "Internationella relationer". Den andra litteraturen är centrerad kring frågan om västvärldens uppgång, eller det europeiska miraklet. Den tredje litteraturen behandlar frågan om västvärldens historiska ursprung och, kanske viktigare, det påstått politiska, eller eurocentriska innehållet i vad som räknas som allmänbildning i stora delar av västvärlden. Tillsammans representerar litteraturerna samhällsvetenskaperna och humaniora, och den politiska debatten refererar ofta till de argument som förs fram inom dem. De fyra begreppspar som utgör det preliminära analysschemat är universalism/partikularism, tid/rum, civilisation/globalisering samt historia/myt.
Martin Hall, statsvetenskapliga institutionen, Lunds universitet
Projektet har till dags dato genererat två populärvetenskapliga artiklar, ett bokkapitel, samt en antologi till vilken jag är medredaktör. Jag är medförfattare till introduktionskapitlet till denna antologi, samt till ett kapitel i antologin. En samförfattad artikel ämnad för en större internationell tidskrift är under arbete med förväntad publicering våren 2008. Projektets huvudsakliga bidrag kommer att bli en monografi som är under arbete med förväntad publicering under 2009.
Jag har redovisat och presenterat min forskning inom detta projekt vid följande konferenser och möten:
Presentation på SGIRs konferens i Turin, september 2007. Uppsatstitel: "Historical Sociology should not become a sub-field in IR" samt "Conceptual history and International Relations".
Presentation på den årliga International Studies Association konferensen i Chicago, februari 2007. Uppsatstitel "Toward a fourth generation in civilizational analysis", samt roundtable discussant på "Decolonising IR".
Presentation på den årliga International Studies Association konferensen i San Diego, mars 2006. Uppsatstitel: "Metageographical distinctions and the production of IR knowledge."
Inbjudan och deltagande i Towards a Post-Western West? The Changing Heritage of 'Europe' and the 'West'. Seminar organised by Tampere Peace Research Institute
As part of the NORFACE Project: 'The Transatlantic Relationship and the Struggle for Europe' Tampere, 2-3 February 2006.
Sammankallande och ordförande (med Patrick T. Jackson) till en endag-workshop i anslutning till den årliga International Studies Association konferensen i Hawaii, 2005. Denna workshop ledde senare fram till antologin med mig och Patrick Jackson som redaktörer.
Projektets huvudsakliga bidrag till statsvetenskapen är tänkt att bli en monografi. En stor del av forskningen för denna monografi är genomförd, men jag har ännu inte formerat denna forskning till en läsbar text. Vad som följer är ett utdrag ur det "book proposal" som jag informellt diskuterar med en förläggare. Här presenterar jag strukturen på min monografi, samt indikerar mina viktigaste resultat och argument. Se engelsk version av slutredovisningen.