Inger Mattsson

Projekt för dokumentation av Kungliga Operans historiska teaterkostymer

I Kungliga Operans ägo finns en större samling historiska teaterkostymer, främst från 1700- och 1800-talen samt första hälften av 1900-talet. Det är kostymer som har använts i såväl opera- som balett- och teaterföreställningar. Operan grundades av Gustaf III 1773 och när Dramatiska Teatern tillkom, blev De Kungliga Teatrarna ett samlingsnamn för både den musikaliska och den dramatiska scenen. Så var det i ytterligare omkring ett hundra år. Av denna anledning finns material i Operans arkiv och samlingar rörande både Operan och Dramaten. Den historiska kostymsamlingen har en stor forsknings- och utställningspotential. Av erfarenhet vet man att teaterkostymer är mycket tilltalande i utställningar och att ta del av för såväl en intresserad allmänhet som studenter och forskare i teater-, dans- och konstvetenskap. Materialet är inte minst ett viktigt studiematerial för praktiska teaterarbetare: scenografer, kostymdesigners, kostymskräddare och en viktig källa kring äldre sömnadstekniker. Samlingen behöver dokumenteras ordentligt och kan inte sägas vara tillgänglig, eftersom det mesta varken är avfotograferat eller katalogiserat. Materialet förvaras inte heller på ett arkivmässigt sätt. Projektet innebär tillgängliggörande genom dokumentation och inregistrering i databas med digitala fotografier samt skydd genom arkivmässig förvaring.

Slutredovisning

Inger Mattsson, Arkitekturmuseet

Kungliga Operans samling av historiska teaterkostymer är en unik samling kostymer som har använts i såväl opera- som balett- och teaterföreställningar. Kostymerna, som är från 1700-tal fram till andra hälften av 1900-talet, har stor forsknings- och utställningspotential. Genom det här projektet har vi kunnat tillgodose en bättre dokumentation av samlingen samt en förvaring som skyddar föremålen mot skada och slitage.

Information om de olika kostymerna fanns tidigare att få fram genom olika listor och förteckningar, men många föremål var inte dokumenterade och fanns varken avfotograferade eller katalogiserade. Under projektet har en skräddarsydd databas (FileMaker Pro) utvecklats. I databasen finns nu större delen av de historiska kostymerna registrerade med beskrivande text och bilder. Fotografierna visar alla kostymer fram - och bakifrån samt från sidan. Detaljer på kostymerna såsom knappar, sömmar, fickor etc. är även avfotograferade. Det rika bildmaterialet innebär att originalkostymerna inte längre utsätts för samma slitage, då det oftast räcker med att titta på materialet i databasen.

Genom projektet har vi även kunnat tillgodose en bättre förvaring av kostymerna. De äldsta kostymerna har packats i kostymlådor av syrafri polypropylen som är avsedda för långtidsförvaring av historiska kostymer och tyger. Mellan tyglagren och som stöd har syrafritt silkespapper lagts. De kostymer som inte har behövts packas i lådor har hängts på klädda galgar med dammskydd.

Av erfarenhet vet man att historiska kostymer är mycket tilltalande i utställningar och att ta del av för såväl en intresserad allmänhet som studenter och forskare i teater, dans- och konstvetenskap. Materialet är ett viktigt studiematerial för praktiska teaterarbetare: scenografer, kostymdesigners, kostymskräddare, och inte minst en viktig källa kring äldre sömnadstekniker. I anslutning till projektet har utlån till olika museer kunnat göras. Kungliga Operan har hösten 2007 även kunnat visa en egen utställning i operahuset där vi har kunnat lyfta fram och visa upp ett smakprov ur vår samling.

Bidragsförvaltare
Kungliga Operans Musikbibliotek och arkiv
Diarienummer
In2005-1265:1-IK
Summa
SEK 148 000
Stödform
RJ Infrastruktur för forskning
Ämne
Ospecifierad ämne
År
2005