Nils Brunsson

Att organisera marknader

Det är många som försöker organisera marknader. De försöker påverka hur säljare och köpare ska bete sig, de försöker bestämma hur varor och tjänster ska utformas och klassificeras, de försöker övervaka marknader och de försöker beskriva och förklara dem. Det är inte bara stater som är involverade i sådana ansträngningar. Deltar gör även t ex standardiseringsorganisationer, frivilliga organisationer och branschorganisationer.
Programmets övergripande syfte är att utveckla teorier som kan förklara vilka organisationer som försöker organisera, hur de interagerar med och påverkar varandra, vilka strategier de använder och vilka resultaten blir på marknaders organisering. Programmet är särskilt inriktat på att utveckla institutionell organisationsteori, konstruktivistisk marknadsteori samt teori om governance.
I programmet kommer särskilt tre aspekter uppmärksammas: hur värdekonflikter hanteras, maktfördelningen mellan olika organiserare samt vilken roll teorier om marknader spelar för deras organisering.
Programmet är en del av ett centralt forskningstema vid Score (Stockholm Centre for Organizational Research). Score är ett multidisciplinärt forskningscentrum vid Handelshögskolan i Stockholm och Stockholms Universitet.

Slutredovisning

Nils Brunson, Handelshögskolan i Stockholm

Marknad och organisation är två sociala former som ofta ställs i motsats till varandra. Men marknader och organisationer utesluter inte varandra. Marknader är inte sällan inordnade i formella organisationer som i aktiebörser. Och både marknader innanför och utanför formella organisationer liknar varandra i det avseendet att de är organiserade i större eller mindre utsträckning.

Programmets syfte

Syftet med programmet Att organisera marknader har varit att undersöka marknaders organisation utifrån begrepp och teorier som använts inom forskningen om organisationer och samtidigt utveckla dessa begrepp och teorier på ett sätt som kan öka förståelsen av organisation av just marknader. Mer empiriskt har programmet varit inriktat på att förklara varför och hur olika organisationer försöker organisera marknader, vilka strategier de använder och hur de relaterar till varandra och andra aktörer på marknader. Vilka är processerna bakom en viss marknadsorganisation?

Programmet har särskilt syftat till att analysera intresse- och värdekonflikters roll vid marknadsorganisering, vad som ger makt att organisera liksom performativitet, det vill säga den roll teorier från olika vetenskapliga discipliner spelar för hur organiseringen går till och vilka resultat som önskas. Den huvudsakliga metoden har varit djupgående fallstudier av en stor mängd organiseringsförsök, i huvudsak pågående eller nyss avslutade sådana, men också sådana som gjorts under tidigt nittonhundratal och framåt.

Vi har studerat en mängd marknadsorganisatörer och interaktionen mellan dem, bl.a. standardiseringsorganisationer, certifierare och ackrediterare, ideella organisationer, statliga myndigheter, metaorganisationer bestående av säljare eller köpare samt företag som försöker organisera andra marknader än dem där de själva är säljare eller köpare. Dessa organisatörer försöker skapa eller påverka bl.a. köpare och säljare, de varor eller tjänster som utbyts liksom ibland utbytenas karaktär. Vi har både undersökt organiseringen av nya marknader och omorganisationer av existerande marknader. Studierna har avsett varu- och tjänstemarknader liksom arbetsmarknader och finansiella marknader.

Resultat och några viktiga publikationer
Organisationsteorin har länge varit nästan helt inriktad på olika aspekter av formella organisationer som t ex företag, förvaltningar eller föreningar, medan betydligt mindre arbete ägnats åt organisation i mer allmän mening. Ett centralt resultat av programmet är utvecklingen och appliceringen av ett organisationsbegrepp som kan användas för att analysera organisering utanför formella organisationer. Organisation handlar om försök att skapa och forma marknader med beslut och tydliggör därmed värdekonflikter, performativitet och makt.

Värden i marknader handlar inte bara om ekonomiska värden. Genom organisationsbegreppet vidgas möjligheten att förstå även de organisationer som har intressen att påverka marknader, men som själva varken behöver vara köpare eller säljare. Vi har visat hur olika organisatörer arbetar mer eller mindre framgångsrikt på att skapa, tydliggöra, neutralisera eller dölja värdekonflikter.

Organisering av marknader är närmast tautologiskt performativa. De flesta organisatörer har en tanke om hur de vill att marknaden skall omformas, och många av dem har också någon form av teoretisk förståelse. Vi har visat att det inte bara är neoklassisk ekonomisk teori som är performativ utan också andra teorier och att inflytandet från teori ofta balanseras av praktiska erfarenheter och lärande. En inriktning på organisation inrymmer den performativitetsforskning som finns men leder vidare.

Makt kan förstås som möjlighet att få marknaden att bli organiserad på ett visst sätt. Vi har visat hur olika organisatörer använder olika sätt att organisera och olika retoriska strategier för att värna och främja sina intressen, vissa mer framgångsrika än andra. Organisation utgörs av försök och organisatörernas makt minskar genom att en viss organisation inte alltid får det genomslag och de effekter organisatörerna väntar sig. Värdekonflikter står ofta i centrum av maktstrider på marknader.

Programmet har resulterat i 23 böcker (plus översättningar och reviderade versioner), omkring sextio vetenskapliga artiklar eller bok-kapitel i andra böcker än programmets egna, fyra avhandlingar samt i ett stort antal rapporter och konferensbidrag. Här har vi endast plats att nämna fyra bidrag. Ett sådant är boken Markets (Aspers 2011) som samlar befintlig kunskap om marknader från ämnena sociologi, ekonomi och antropologi, och systematiskt undersöker de olika former av marknader vi dagligen möter i våra sociala liv. Boken tillhandahåller en tydlig definition av marknader som betonar konkurrens. De väsentliga delar som konstituerar marknader samt dess nödvändiga förutsättningar och olika konsekvenser diskuteras. Ett viktigt tema i boken är att en mängd marknader är inbäddade i varandra och i det sociala livet i stort. Boken diskuterar marknader i samspel med andra former av ekonomisk samordning, såsom nätverk och organisationer. Den historiska utvecklingen av marknader analyseras liksom idéer om hur marknader kommer till stånd. En kombination av teori och empiriska exempel kännetecknar boken.

Flera distinktioner görs i boken. En är den mellan marknader på vilka aktörer växlar mellan rollerna köpare och säljare (som exempelvis på en börs), och dem på vilka aktörerna har fasta roller som på de flesta producentmarknader. En annan är den mellan statusmarknader, där ordning skapas av aktörernas ingående identiteter, och standardmarknader, som innebär att det finns en standard som avgör kvaliteten på vad som handlas. Boken har citerats flitigt, och finns översatt till svenska (2013) och tyska (2015).

Två koordineringsformer som uppmärksammats mycket i tidigare marknadsforskning är ömsesidig anpassning och institutioner medan organisationsaspekter har varit relativt svagt teoretiserade. I två artiklar Organizing outside organizations, (Ahrne och Brunsson 2011) och The organization of markets (Ahrne, Aspers och Brunsson 2015) utvecklas och appliceras ett organisationsbegrepp som gör det möjligt att analysera marknader som delvis organiserade system. I tidigare organisationsteori är begreppet formell organisation väldefinierat medan organisation i mer allmän mening är outvecklat, något som lett till svårigheter att analysera organisation utanför formella organisationer. Den definition som lanseras i artiklarna är konservativ i meningen att den anknyter till begreppet formell organisation. Den är också snävare och mer precis än många tidigare användningar av organisationsbegreppet. Organisation definieras som beslut för vad andra ska göra och som särskilt centrala beslut anges beslut om s.k. organisationselement: beslut om medlemskap, hierarki, regler, övervakning och sanktioner. Sådana beslut kan fattas både inom och utanför formella organisationer och de kan fattas enskilt eller i olika kombinationer. Organisation ställs mot andra centrala samhällsvetenskapliga begrepp för kollektiva företeelser som nätverk, institution och ömsesidig anpassning. Organisation har både annat ursprung och andra konsekvenser än dessa former, vilket gör det viktigt att tydligt skilja mellan formerna.

Detta organisationsbegrepp gör det möjligt att öka förståelsen för hur marknader organiseras och för att analysera variation mellan olika organiseringsförsök. Begreppet har prövats empiriskt i en stor del av programmets projekt. Det har också rönt uppmärksamhet utanför programmet och redan kommit att användas av en rad andra organisationsforskare för att analysera organisation utanför och mellan, och även inom, organisationer.

Boken Configuring Value Conflicts in Markets (Alexius och Tamm Hallström, red. 2014) visar hur värdekonflikter påverkar organisering av marknader. Hur kommer det sig exempelvis att varor är olagliga att handla med i vissa länder, men lagliga i andra? Och varför fortsätter somliga marknader att vara öppet omstridda i århundraden medan andra lyckas hålla sig bortom barrikader, slagord och skandaler? Boken tar sin utgångspunkt i empiriska studier av ett tjugotal marknader och deras värden.

Ett viktigt bidrag med boken är analysen av marknadsvärden i pluralis, snarare än ett ekonomiskt "marknadsvärde" i singularis. Marknader handlar om så mycket mer, som t ex ekologisk och social hållbarhet, delaktighet, identitet, uppfinningskraft, säkerhet, demokrati och folkhälsa. I boken analyseras hur ansträngningar att arrangera marknadsvärden påverkar marknaders organisering. I synnerhet bidrar boken till en fördjupad förståelse av olika marknadsorganisatörers "värdearbete" - hur försöken att påverka uppsättningen värden och deras inbördes förhållande i sin tur påverkar de omorganisationer som genomförs, och hur de ibland hindrar omorganisation. I boken identifieras strategier för värdearbete som syftar till att åstadkomma ett harmoniskt värdearrangemang, som i sin tur bidrar till att neutralisera, dölja eller tona ner existerande eller potentiella värdekonflikter, liksom strategier för att åstadkomma ett "konfliktförstärkande" värdearrangemang, ett där marknaden blir omstridd och konfliktfylld.

I boken Organizing and re-organizing markets (Brunsson och Jutterström, red. kommande) används femton empiriska studier för att diskutera hur mekanismerna kring enskilda marknaders organisation och omorganisation ser ut. Studierna visar att skapande och omorganisering av marknader tenderar att generera komplexa förlopp med många inblandade och med osäkra resultat. De studerade marknaderna var eller blev i regel höggradigt organiserade, och de longitudinella studierna visar att organiserande kan pågå mycket lång tid och antyder att stabilitet är tillfällig. Organisering understöds ofta av informationsspridning och försök att övertyga och ibland av stödjande teknik.

I boken jämförs organisation av marknader med kunskaper om organisation av formella organisationer. Försöken att organisera marknader var påfallande mer lika försöken att organisera formella organisationer än gängse idealtyper lätt får oss att tro. Exempel på likheter är organisationslogiken, strategierna för att stödja organisationen, de institutionellt drivna problemen och lösningarna, oavsedda konsekvenser, motstånd, särkoppling, och översättning. Till skillnaderna hörde fördelningen av ansvar, legitimitet för organisation (lägre på marknader), transparens (högre på marknader) och tillgång till organisationsrecept (lägre på marknader). Likheterna verkar ha sin grund i de praktiska förutsättningarna, medan de flesta av skillnaderna beror på att föreställningarna om marknad och organisation som idealtyper skiljer sig åt.

Sammantaget ger programmets resultat redskap för att analysera och förstå hur marknader fungerar, för hur de kan organiseras och vilka hinder och möjligheter olika sätt att organisera möter. Det är viktig kunskap för politiker och andra som funderar på att införa, avskaffa eller omorganisera marknader.

Nya forskningsfrågor
Programmet öppnar upp ett helt nytt forskningsfält för organisationsforskning. Programmets teoretiska och empiriska bidrag har lett till flera nya forskningsprojekt som leds av medarbetare i programmet.

Ett exempel är det mångvetenskapliga forskningsprogram om konkurrens med bas vid Uppsala universitet som Nils Brunsson är med och leder. Här handlar det om konkurrens både på marknader och i andra sammanhang. I programmet undersöks både vad som leder till att personer och organisationer anser att de konkurrerar med andra och vilka effekter detta får på deras beteende.

Ett annat exempel är ett projekt som utgår från studierna av makt och värdekonflikter. Det är ett projekt om styrning och ledning av statliga bolag som leds av Staffan Furusten och som involverar fyra forskare. Projektet handlar om hur statliga bolag hanterar målkomplexitet och hybriditet givet att de hämtar auktoritet från både den offentlig-politiska och den kommersiella sfären och att de utsätts för krav på att kunna balansera olika värden mot varandra.

Ett tredje exempel är ett projekt som initierats av Patrik Aspers vid Uppsala universitet Syftet är att studera koordination i sådana industrier som hanterar naturresurser. Marknad, organisation och nätverk kombineras för att hantera den långsiktighet som krävs och den komplexitet som skapas av de överlagrade äganderätter som kännetecknar naturresurser som skog, gruvor och vind.

Internationell förankring, publiceringsstrategi och forskningsinformation
Programmet har till allra största delen utförts vid Score vilket har underlättat samordning och gemensam teoriutveckling. Programmets resultat har presenterats brett internationellt genom publicering i internationella tidskrifter och i böcker på engelska. Vi har också arrangerat flera internationella workshops samt en större internationell konferens i slutet av 2014. Temat kring marknader och organisation utanför organisationer har behandlats som två teman på EGOS kollokvier. Centrala delar av programmet har presenterats i tre keynote-anföranden på stora internationella konferenser samt vid ett stort antal seminarier, workshops och konferenser dit deltagare från programmet inbjudits som talare. Medarbetare i programmet har också lagt fram uppsatser vid ett stort antal internationella konferenser.

Vi har också haft höga ambitioner när det gäller att föra ut forskningen till en svensk publik. I en särskild bokserie på Liber initierad av programmet och kallad Att organisera marknader har hittills fyra böcker publicerats och ytterligare två är på väg. Programmet var underlag för RJs årsbok 2014 och för en konferens arrangerad av RJ samma år. Programmet finns även beskrivet i en podcast och i en kortare film. Programdeltagarna har också presenterat sin forskning vid olika seminarier och konferenser i Sverige, bl. a på Kvalitetsmässan.

Publikationer

Böcker

Ahrne, Göran och Brunsson, Nils (2008). Meta-organizations. Cheltenham: Edward Elgar.

Alexius, Susanna (2014). Ansvar och marknader. Stockholm: Liber

Alexius, Susanna och Tamm Hallström, Kristina (red.) (2014). Configuring value conflicts in markets. Cheltenham, UK and Northampton, MA, USA: Edward Elgar.

Alexius, Susanna (2014). Ansvar och marknader - vem tar ansvar för spelmarknadens baksida? Stockholm: Liber.

Andersson, Catrin, Erlandsson, Magnus och Sundström, Göran (2016). Marknadsstaten. Stockholm: Liber.

Aspers, Patrik (2010). Orderly Fashion. A Sociology of Markets. Princeton: Princeton University Press.

Aspers, Patrik (2011). Markets. Cambridge: Polity Press. (Finns även översatt till tyska)

Aspers, Patrik och Beckert, Jens (red.) (2011). The Worth of Goods. Oxford: Oxford University Press.

Aspers, Patrik (2013). Marknader. Stockholm: Liber.

Aspers, Patrik och Krempl, Lothar (kommande). The Market for Soccer in Europe.

Björkman, Jenny, Fjaestad, Björn och Alexius, Susanna (red.) (2014). Alla dessa marknader. Makadam.

Brunsson, Nils och Hägg, Ingemund (red.) (2010). Marknadens makt. Stockholm: SNS. Ny upplaga av tidigare publicerad bok.

Brunsson, Nils och Jutterström, Mats (red.) (kommande). Organizing and Re-Organizing Markets.

Castillo, Daniel (2013): Farliga förbindelser? Statens förändrade gränser och näringslivets nya möjligheter. Stockholm: SIR.

Furusten, Staffan (2013). Institutional Theory and Organizational Change. Cheltenham: Edward Elgar Publishing.

Furusten, Staffan (2015). Dåliga kunder gör bra affärer! Ett dilemma i offentlig upphandling. Stockholm: Liber.

Furusten, Staffan och Werr, Andreas (red.) (2012) Expertsamhällets organisering – okunskapens triumf? Lund: Studentlitteratur.

Furusten, Staffan och Werr, Andreas (eds.) (2016) The Expert society and Organization, London: Routledge

Galais, Nathalie, Garsten, Christina och Koene, Bas (red.) (2012), Management and Organization of Temporary
Agency Work. London: Routledge.

Garsten, Christina, (2008). Workplace Vagabonds: Career and Community in Changing Worlds of Work. Basingstoke: Palgrave Macmillan.

Garsten, Christina, Lindvert, Jessica och Thedvall, Renita (red.) (2011). Arbetets marknad: Den nya
arbetsmarknaden och samhällets organisering. Stockholm: Liber.

Garsten, Christina, Lindvert, Jessica och Thedvall, Renita (red.) 2015. Makeshift Work in a Changing Labour Market : the Swedish Model in the Post-Financial Crisis Era. Basingstoke: Edward Elgar Publishing.

Nyqvist, Anette(2015). Ombudskapitalisterna. Institutionella ägares röst och roll. Stockholm: Liber.

Nyqvist, Anette (2016). Proxy Capitalists. The Voice and Role of Institutional Owners in Sweden. (översättning av svensk bok).

Nyqvist, Anette (2016). Reform and Responsibility in the Remaking of the Swedish National Pension System. Opening the Orange Envelope. New York, NY: Palgrave Books.

Strandkvist, Kristoffer (2016). Kartellernas tidevarv. De svenska rörgrossisterna, staten och marknaden 1909-1990. Stockholm: Liber.

Tamm Hallström, Kristina och Boström, Magnus (2010). Transnational Multi-Stakeholder Standardization. Organizing Fragile Non-State Authority. Cheltenham, UK and Northampton, MA, USA: Edward Elgar.



Artiklar samt kapitel i andra böcker än ovanstående

Ahrne, Göran och Brunsson, Nils (2009). Internationale Metaorganisationen und ihre Mitglieder, i Klaus
Dingwerth, Dieter Kerwer och Andreas Noelke, (red.) Die Organisierte Welt: Internationale Beziehungen und Organisationsforschung. München: Nomos.

Ahrne, Göran och Brunsson, Nils (2010). L’organisation en dehors des organisations, ou l’organisation incomplete. Libellio, vol 6, no 1.

Ahrne, Göran och Brunsson, Nils (2011). Organization outside organizations: the significance of partial organization. Organization, 18: 83–104.

Ahrne, Göran och Brunsson, Nils (2012). How much do meta-organizations affect their members? (with G. Ahrne) i Koch, Martin (red.) Weltorganisationen. Wiesbaden: Springer VS.

Ahrne, Göran och Brunsson, Nils (2013). The Travel of Organization i Drori, G., Höllerer, M. och Walgenbach, P. (red) Global Themes and Local Variations in Organization and Management. Perspectives on Glocalization. London: Routledge.

Alexius, Susanna och Pemer, Frida (2013). “Struggling to challenge an informal field order – professional associations as standard-setters”. I A. Buono, A. Stoppelenburg och L de Caluwé (red) Exploring the Professional Identify of Management Consultants. Greenwich: Information Age Publishing Inc.

Alexius, Susanna (2014). ”Varför är det så svårt att åstadkomma ansvar på marknader?” Lotteriinspektionens skriftserie 6-2014.

Alexius, Susanna och Cisneros Örnberg, Jenny. (2015). Mission(s) impossible? Configuring values of state-owned enterprises. International Journal of Public Sector Management.

Aspers, Patrik (2009). “Using Design for Upgrading in the Fashion Industry”. The Journal of Economic
Geography, 10(2):167–188.

Aspers, Patrik (2009). “Knowledge and Valuation in Markets”. Theory and Society, 39(2),111–131.

Aspers, Patrik (2011). Markets, Evaluations and Rankings, Historical Social Research, 36, 3, 19-33.

Aspers, Patrik (2013). Timber markes, in C. Musselin och J. Beckert Values in Market, Oxford: OUP.

Aspers, Patrik (2013). Markets as Fashion Space, in Fashion Space, sid 215-27 i Sandy Black et.al.(ed), The Handbook of Fashion Studies, Oxford: Berg.

Aspers, Patrik och Bengtsson Petter (2014). Marknaden för bostadsrätter, i Larsson B., Daoud, A och Azarian, R. (red.), Ekonomin. Stockholm: Liber

Aspers, Patrik och Darr, Asaf (2011). “Trade Shows and the Creation of Market and Industry”. The Sociological Review, Vol. 59(4), 758-778.

Björklund Larsen, Lotta (2015). ‘Common sense‘ at the Swedish Tax Agency. Transactional boundaries separating taxable and tax-free income. Critical Perspectives on Accounting.

Björklund Larsen, Lotta (2013). Buy or Barter. Illegal yet licit purchases of work in contemporary Sweden. Focaal. Journal of Global and Historical Anthropology Vol. 66, pp. 75-87.

Björklund Larsen, Lotta (2012). Cleaning (in) the Swedish Black Market. Anthropology in Action. Vol 19(1), pp. 8-21.   

Björklund Larsen, Lotta (2014). När svarta köp blir grå. I Björkman, Jenny, Fjaestad, Björn och Alexius, Susanna (red.) Alla dessa marknader. RJ:s årsbok 2014/2015. Göteborg: Makadam förlag, pp. 87-96.

Björklund Larsen, Lotta (2013). The making of a ‘good deal’. Dealing with conflicting and complementary values when getting the car repaired informally in Sweden. Journal of Cultural Economy. Vol 6(4), pp. 419-433.

Björklund Larsen, Lotta (2009). “Black Work”, Justifying Illegal Purchases of Services in Contemporary
Sweden i economic sociology. The European electronic newsletter Vol. 10:3.

Boström, Magnus och Tamm Hallström, Kristina (2010). NGO power in global social and environmental standard setting. Global Environmental Politics 10(4):36–59.

Boström, Magnus, Casula Vifell, Åsa och Klintman, Mikael, Soneryd, Linda, Tamm Hallström, Kristina och Thedvall, Renita (2015). Social Sustainability Requires Social Sustainability: Procedural Prerequisites for Reaching Substantive Goals. Culture and Nature, 10(2):131-156.

Boström, Magnus, och Tamm Hallström, Kristina (2013). Global multi-stakeholder standard setters: how fragile are they? Journal of Global Ethics. Vol. 9. No. 1, pp. 93–110.

Boström, Magnus och Tamm Hallström, Kristina (2010). NGO power in global social and environmental standard setting. Global Environmental Politics. 10(4) 2010.

Brunsson, Nils (2008). Beliefs Creating Reform: The case of markets and organizations. I Brunsson, Nils: Reform as Routine. Oxford: Oxford University Press.

Brunsson, Nils (2009). Efectos prácticos de las creencias: el caso de los mercados y las organizaciones. I Ibarra Colado, Eduardo, (red.) Estudios Institucionales: Caracterización, perspectivas y problemas. Barcelona:
Gedisa (översättning av ovanstående).

Brunsson, Nils (2010). New Public Organizations – a Revivalist Movement. I Christensen, T.
och Laegreid, P. (red.), The Ashgate Research Companion to New Public Management. Farnham: Ashgate.

Brunsson, Nils, Rasche, A. och Seidl, D (2012). The Dynamics of Standardization: Three Perspectives on Standards in Organization Studies. Organization Studies, 33.

Castillo, Daniel (2014). Bland mutor och monopol. Marknadsreformer och korruption i det statliga Systembolaget. Statsvetenskaplig tidskrift, vol. 116, nr. 3, s. 293 – 320.

Castillo, Daniel (2014). A Market out of Order. Organization in Drug Markets in Sweden, artikelutkast.

Dahl, Matilda (2009). “Post-transition financial crisis: what have we learnt?” Baltic Worlds Vol II:3–4.

Fries, Liv (2010). “Tinkering with the market actor: How the practices within a business association contributes to dual agency”, i Araujo, L., Finch, J. och Kjellberg, H. (red.), Reconnecting Marketing to Markets: Practice Based Approaches. Oxford: Oxford University Press.

Furusten, Staffan (2009). “The Need for Management Advicory Services”, i Buono, A. F. och Poulfelt, F. (red.), Consultant-Client Collaboration: Coping with Complexity and Change, Information Age Publishing.

Furusten, Staffan (2010). “Public purchasing of complex services. Balancing democratic and market values”, i Sundström, G., L. Soneryd och S. Furusten (red.) (2010). Organizing Democracy. Edvard Elgar.

Furusten, Staffan (2012) ”Konsulter”, i Isaksson, M & Ottosson, J (red), Den svenska modellen, Stockholm: SNS.

Furusten, Staffan (2013) ”Commercialized professionalism on the field of management consulting”, Journal of Organizational change management, volume 26, issue 2

Garsten, Christina (2009). “Ethnography at the Interface: ’Corporate Social Responsibility’ as an anthropological field of enquiry”, i Melhuus, M, J. Mitchell och H. Wulff (red.), Ethnographic Practice in the Present. Oxford: Berghahn. Oxford: Berghahn.

Garsten, Christina och Jacobsson, Kerstin (2013). Post-political regulation: Soft power and post-political visions in global governance. Critical Sociology, vol. 39, 3, pp. 421-437.

Garsten, Christina (kommande). ”Flexibility frictions: Economies of connection in contemporary forms of work”, i Kjaerulff J. och J. Krause Jensen (red.), Flexible Capitalism. London: Berghahn Publishers.

Garsten, Christina (kommande) “Global Swirl at Dupont Circle: think tanks, connectivity, and the making of ‘the global’”, i Eriksen, T.H., C. Garsten, och S. Randeria, (red.), Anthropology, Now and Next. London: Berghahn.

Garsten, Christina och Jacobsson, Kerstin (kommande). “The ascent of post-political global ethics: Harmony thinking in The UN Global Compact”, i The UN Global Compact: Alternative Voices. C. Gregoratti och B. Slob (red.), Pluto Press.

Garsten, Christina och Haunschild, Axel (kommande). “Creative selves in liminal organizations: Exploring the link between organizational and worklife boundaries”, i Management and Organization of Temporary Agency Work, Galais, Garsten, och Koene (red.), London: Routledge.

Grafström, Maria och Windell, Karolina (2012). Newcomers conserving the old: Transformation processes in the field of news journalism. Scandinavian Journal of Management, 28(1): 65-76.

Grafström. Maria., och Windell, Karolina (2012). Newcomers conserving the old: Transformation processes in the field of news journalism. Scandinavian Journal of Management. Vol. 28. No 1. Sid. 65-76.

Gustafsson, Ingrid, och Tamm Hallström, Kristina (2013). The Certification Paradox: Monitoring as a Solution and a Problem. I Marta Reuter, Filip Wijkström och Bengt Kristensson Uggla (red.) Trust and Organizations. Confidence Across Borders. New York: Palgrave.

Gustavsson, Martin (2009). ”Ta vara på tiden. På resa med C. Tarras Sällfors 1920–1960” i Johan Fornäs och Tobias Harding (red.): Kulturellt: Reflektioner i Erling Bjurströms anda, Linköping: Linköping University Electronic Press.

Gustavsson, Martin (2012). ”Det gäller att ha klass. Möbelkonsumenter hos Svenskt Tenn och Carl Malmsten,
1935–1955” i Erling Bjurström, Martin Fredriksson, Ulf Olsson och Ann Werner (red.): Senmoderna reflexioner. Festskrift till Johan Fornäs, Linköping: Linköping University Electronic Press.

Jutterström, Mats (2010). “Organisationsreformer: marknad och hierarki – exemplet premiepensionsmarknaden”. Tvärsnitt, nr 1.

Nyqvist, Anette (2011). “Sweden’s national pension system as a political technology”, i Policy Worlds: Anthropology and the Anatomy of Contemporary Power, Shore, C., Wright, S. och Peró, D., (red.). New York: Berghahn books.

Nyqvist, Anette (2011). “On the workings of black boxes and orange envelopes. An ethnography on processes of  the depolitization and responsibilization brought forward with Sweden’s national pension system”. Tamara Journal for Critical Organization Inquiry, Special Issue on Critical Finance, Vol. 9. No. 3

Nyqvist, Anette (2012). What ”Reform” of the Swedish Pension System Could Mean for Your Retirement. Anthropology News, ASAP Column, Vol. 53, No. 4.

Nyqvist, Anette (2015). Insecurity in an Orange Envelope. Implications of a Reformed National Pension System in Sweden. PoLAR, Journal of Political and Legal Anthropology, Vol. 38, No 2.

Nyqvist, Anette. (2015). The Corporation Performed. Minutes from the Rituals of Annual General Meetings. Journal of Organizational Ethnography. Vol. 4, No. 3.

Nyqvist, Anette. (2015). Anthropological Perspectives on a National Pension System. CritCom: Reviews and Critical Commentary (CritCom) of The Council for European Studies.

Nyqvist, Anette. (2015). Talking like an institutional investor. On the gentle voice of financial giants, i Politics and the Corporate World, red. C. Garsten och A. Sörbom. Cheltenham, MA: Edward Elgar.

Nyqvist, Anette (2016). Working through layers of access, i Journal of Organizational Ethnography Fall 2016.

Tamm Hallström Kristina, (2008). “ISO expands its business into Social Responsibility (SR)”, i Organizing Transnational Accountability. Mobilization, Tools, Challenges, Boström M. och Garsten, Christina (red.), Cheltenham: Edward Elgar.

Tamm Hallström, Kristina (2010). “The use of democratic values in the ISO 26000 process on social
responsibility” i Göran Sundström, Linda Soneryd, och Staffan Furusten (red.), Organizing Democracy. The construction of agency in practice. Cheltenham, UK and Northampton, MA, USA: Edward Elgar.
Thedvall, Renita. Political Chocolate. (kommande) Making a business out of being fairtrade. I Garsten, Christina och Adrienne Sörbom (red.). Politics and the Corporate World, Cheltenham: Edward Elgar Publishing.

Tullberg, J. 2014. Corporate responsibility and the collegial field. The American Journal of Economis and Sociology, Vol. 73, No. 1 (January 2014), pp 84-107.



Avhandlingar

 
Fries, Liv (2011). Att organisera tjänstesektorns röst: En teori om hur organisationer formar aktörer
Stockholm: Handelshögskolan.

Junker, Sven-Olof (2014). Att skapa gemenskap: hur beslut fattas i en EU-myndighet. Stockholm: Handelshögskolan i Stockholm.

Rosenström, Martin (2014). Att skapa en marknad – styrning och marknad i symbios? Stockholm: Handelshögskolan.

Tyllström, Anna (2013). Legitimacy for Sale. Acta Universitas Uppsaliensis.


Special issue

Brunsson,Nils, Rasche, A. och Seidl, D (red.) (2012). The Dynamics of Standardization. Special issue of Organization Studies, 33, (2012).



Rapporter

Ahrne, Göran och Brunsson, Nils (2009). Complete and incomplete organization. Score-rapport 2009:2.

Alexius, Susanna (2010). Spela lagom! Svenska Spel och det dubbla uppdraget (Teaching Case)
[http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hgo:diva-669]

Alexius, Susanna (2011). “Play responsibly! A case on the Swedish state-owned gambling operator Svenska spel
and its dual mission to balance profits and social responsibility” (Teaching Case). Forthcoming at ECCH.

Alexius, Susanna, Castillo, Daniel och Rosenström, Martin (2011): Contestation in Transition. Value-conflicts and the organization of markets – the cases of alcohol, gambling and coal. Score-rapport 2011:02

Alexius, Susanna och L. Löwenberg (2012). Drömmen om den kloka konsumenten. En historisk belysning av kunskapsideal och organisering av svensk konsumentvägledning, ca 1900-2012. Score-rapport 2012:1.

Boström, Magnus (2010). The challenges in achieving the ”social” dimension of sustainable development. Score-rapport 2010:12.

Garsten, Christina och Adrienne Sörbom (2014). Policy brokers in partially organized fields: The case of World
Economic Forum. Score-rapport 2014:3.

Grettve, Sofie (2014). Bra Miljöval. En fallstudie om ett miljömärkes förtroendearbete. Score-rapport 2014:2.

Gustafsson, Ingrid (2010). Tjänsteexport: från bistånd till marknad. Score-rapport 2010:2.

Gustafsson, Ingrid (2010). Alla dessa granskare: att granska, godkänna och märka. Score-rapport 2010:3.

Gustafsson, I. (2015). Leksaker och CE-märkningar – Det mobila ansvaret. Stockholm: Score-rapport 2015:3.
Jutterström, Mats (2013). What drives, and counteracts, standard plurality? CSR standards and organizations setting them. Score-rapport 2013:2.
Kenne, Alexandra, Bernice, Lindqvist, och Tamm Hallström, Kristina (2013). Kontrollorganiseringens mångfald. En kartläggning av hållbarhetsmärkningars kontrollorganisering internationellt och nationellt i Sverige. Score-rapport 2013:5.

Kenne, Alexandra, Bernice, Lindqvist, och Tamm Hallström, Kristina (2013). Krav på KRAV. En studie om hur och varför KRAV förändrat sättet att organisera sin märkningskontroll under perioden 1985–2012. Score-rapport 2013:3.

Nyqvist, Anette (2009). Sinande naturresurs och politisk handelsvara – en studie av aktörerna kring torsk. Score-rapport 2009:11.

Nyqvist, Anette (2009). Att skapa pengar och en bättre värld. En studie av aktörerna kring etiska fonder. Score-rapport 2009:12.

Seing, Ida och Wreder, Malin (2009). Hushållstjänster – en studie av reformen och marknaden för
skattesubventionerade hushållstjänster i Sverige. Score-rapport 2009:4.

Tamm Hallström K, Adamsson E (2015). Den eskalerande organiseringen bakom skapandet av en trovärdig miljömärkning – exemplet Svanen. Score-rapport 2015:2.

Thedvall, Renita (2010). The role of bureaucratisation in organising ‘fair’ markets: The case of the Fairtrade Labelling Organisation International (FLO). Score-rapport 2010:11.

Tullberg, Jan (2009). Globalt Ansvar – interaktion i det kollegiala fältet.

Tyllström, Anna och Ilinca Benson (2009). Den svenska kondommarknaden – organiseringen kring en värdeladdad vara. Score-rapport 2009:10.

Tyllström, Anna och Malin Wreder (2009). Jeans, blå byxor och drömmar i denim. En studie av aktörer på jeansmarknaden och skapandet av symbolvärden. Score-rapport 2009:8

Walter, Sabine (2010). Hållbart företagande genom certifiering? GRI och statliga bolag. Score-rapport 2010:4.

Wikberg, Erik (2010). Omorganisering av apoteksmarknaden. Score-rapport 2010:6.

Wikberg, Erik (2010). Organisering av en ny marknad. En studie av den svenska coachningsmarknaden. Score-rapport 2010:7.


Podcast och film

Podcast: http://www.ifl.se/att-organisera-marknader/

Film: https://www.youtube.com/watch?v=uQPyNvc12qg


Konferensbidrag (urval)

Ahrne, Göran och Brunsson, Nils (2010). “How much do meta-organizations affect their members?” Stockholm,
SGIR Conference, 9–11 September.

Ahrne, Göran, Brunsson, Nils och D. Kerwer (2011). “International organizations as meta-organizations”. International Studies Association Conference, Montréal, March.

Ahrne, Göran och Sörbom, Adrienne (2011). ”Meta-organizations and the troublesome globalization of politics”, paper to be presented at the EGOS Conference, Gothenburg, July

Alexius, Susanna och Cisneros Örnberg, Jenny (2015). Mission(s) impossible? Configuring values of state-owned enterprises. Uppsats presenterad vid 31a EGOS Colloquium,  i Aten,  2-4 juli.
 
Alexius, Susanna och Furusten, Staffan (2013). Dilemmas of hybrid social enterprises: the case of the
Natural Step Sweden. Uppsats presenterad vid 29e EGOS Colloquium,
Montreal 4-6 juli.
 
Alexius, Susanna and Furusten, Staffan och Löwenberg, Leina (2013). Sustainable banking?: The
Discursive Repertoire in Sustainability reports of banks in Sweden. Paper presented at the 29th EGOS Colloquium, subtheme 20 Sustainable development and Financial markets: Connections, Pitfalls and Options. Montreal 4-6 juli.
 
Alexius, Susanna och Leina Löwenberg (2012) Vad är hållbar utveckling i bank- och finanssektorn? Uppsats
presented vid ADHOC 2012, Analysing Discourse: Hands on Conference, the track “Poststructuralism and Foucault”, Stockholms universitet, 14-15 juni.

Boström, Magnus och Tamm Hallström, Kristina. (2010). ”The fragile authority of multi-stakeholder standard setting”. Presented at the SGIR conference, Stockholm, 9–11 September 2010, panel 38 “Re-Discovering International Organizations”.

Boström, Magnus, och Tamm Hallström, Kristina (2010). ”The Fragile Authority of Multi-Stakeholder Standard Setting”. Paper submitted to the international symposium ‘Governing through standards’, Copenhagen, 24–26 February.

Boström, Magnus, Tamm Hallström, Kristina (2008). ”NGO participation in global social and environmental standard-setting”. Paper to ISA World Forum of Sociology, Barcelona. Session: 12, Public participation in environmental monitoring, Spain, 5–8 September 2008, RC 24, Environment and Society.

Brunsson, Nils (2010). ”Standardization as partial organization”. Copenhagen University, February.

Brunsson, Nils, Gustafsson, Ingrid, Tamm Hallström, Kristina (2012) Organizing for trust in Markets: On certification, markets and organization. EGOS 2012.

Brunsson, Nils och Jutterström, Mats (2014), Organizing and Re-organizing Markets. Organizing markets, Handelshögskolan i Stockholm, oktober 2014.

Castillo, Daniel (2010). ”Från kollektiva gåvor till individuella mutor. Om marknadsreformer som katalysator för korruption.” Statsvetenskapliga förbundets årskonferens 2010 i Göteborg.

Castillo, Daniel (2013). ”A Market out of Order. Organization in Drug Markets in Sweden”.
European Society for Social Drug Research – Annual conference – Stockholm, september 2013.

Dahl, Matilda (2010). “Making sense of the financial crisis: stories from the field”. Paper presented at the ECPR
joint sessions in Münster, Panel 16 New Global Finance and the politics of the World Economic Crisis,
March 2010.

Dahl, Matilda (2010). “Big banks and small states”. Paper presented at workshop “After the Gold Rush” in Reyjkjavijk Faculty of Social Sciences, May 2010.

Dahl, Matilda (2010). “Big Banks and Small States: a crisis of information or organization? The case of the Swedish banks and the financial markets in the Baltic states”. Paper presented at EGOS 2010 Colloquium in Lisbon Sub theme 44: From Old Repertories of Power and Contention at Work to New Forms of Institutional Domination and (Un)Organized Contentions, Lisbon.

Dahl, Matilda (2010). “Organizing finance: The case of the Swedish banks in the Baltic states”. Paper presented at SGIR 2010 in Stockholm 9-11 September 2010 Panel 31.4 The Baltic states: The East-European sub-prime?

Dahl, Matilda, Sundström, Göran, och Tamm Hallström, Kristina (2014). Organizing for trust. Analyzing markets as partially organized. Paper presented at the Partial Organization workshop, Score, Stockholm, 12–13 June 2014.

Erlandsson, Magnus (2010). ”Marknadsstaten – metodologi och analys i en kartläggning av myndigheternasmarknadsövervakning samt preliminära resultat”. Presented at Statsvetenskapliga förbundets årsmöte,
Gothenburg, September-October 2010.

Fries, Liv (2008). “Boundarians that Shape Market Actors. A Review of the Literature on Business
Associations”. 24th annual IMP conference. Uppsala.

Fries, Liv (2009). “Bureaucratic markets. A Weberian reading of Callon”. CARR-SCORE Workshop 24-25th September 2009. Regulating Risk and Organizing Markets: Market Functioning and Market Failure.

Fries, L., Sjögren, E., Helgesson, C.F (2010). ”Non-coherencies in the ordering of markets.” 1st
Interdisciplinary Market Workshop.Sigtuna, June 4-5th 2010.

Furusten, Staffan (2010) ”Management Experts, standards and organizational action  organizing for institutional pressure”, EGOS, Barcelona.

Furusten, S, A. Werr och S. Alexius. (2012). Idealist innovations and Emperor’s new clothes – CSR and the consultancy sector. What services are offered and by whom? Uppsats presenterad vid 28e EGOS Colloquium, Helsingfors, 4-8 july.

Furusten, Staffan och Werr, Andreas (2014), “Managing expertise – promoting ignorance?”, EGOS, Montreal.

Garsten, Christina och Jacobsson, Kerstin (2010). Post-political regulation: Illusory consensus and hybrid forms of governance. Paper presented at the (European Group for Organization Studies (EGOS) conference Waves of Globalization: Repetition and difference in organizing over time and space, Sub-theme 40: From Bureaucratic to "Post-Bureaucratic" Identities? Epochalism, Hybridisation and the Politics of Organizing, Lisbon, 1- 3 July.

Garsten, Christina och Moeran, Brian (2011). Business Anthropology or Organizational Anthropology? The European Approach. Paper presented at the American Anthropological Association (AAA) conference, session The Legacies and Future Directions of Business Anthropology, Montréal, 16-21 November.

Garsten, Christina (2011). Keynote: Arbetets nya marknad: konkurrens, mätbarhet och globalisering. Paper presented on the conference Det globaliserade arbetslivet, Arbetets museum, Norrköping, 9-10 November.

Garsten, Christina och Sörbom, Adrienne (2011). Aligning values: World Economic Forum as an actor between business and politics. Paper presented at the European Association of Sociologists (ESA) conference, Geneva, 7-9 September.

Garsten, Christina (2011). Keynote: Practices of mediation: organization studies, ethnography, and the art of bricolage. Paper presented at the Nordic Academy of Management (NFF) 21st Conference, A Practice about Practice, Stockholm University, 22 August.

Garsten, Christina (2012). Keynote: Det goda arbetet och ansvarskedjan: Globala utblickar. Paper presented at the conference Det hållbara arbetet, Arbetets museum, Norrköping, November 8-9.

Garsten, Christina (2012). Security, liberty, and free markets: The revamping of American values in US think tanks. Paper presented at the European Association of Social Anthropologists’ (EASA) conference, in the workshop The Anthropology of Security, Université Paris Ouest Nanterre La Défense, Paris, July 11-14.

Garsten, Christina och Nyqvist, Anette (2013). Formality in brackets: Ethnographies of staged organizational worlds. NFF conference, Iceland.

Garsten, Christina (2012). Fashioning global markets: Think tanks as mediators in global governance. Paper presented at the Conference on Globalization and the Return of Geography, ESSEC Asia Pacific, Singapore, February 21-22.

Garsten, C. och Sörbom, A. (2014). The Politicization of Corporations: The Case of the World Economic Forum. Paper presented at The American Anthropological Association Annual Meeting, Washington DC, December 3-7.

Garsten, A. och Sörbom, A. (2014). Uneasy alignment: Transparency and opacity at the World Economic Forum. Paper presented at 30th EGOS Colloquium Rotterdam, The Netherlands July 3–5 (2014)

Garsten, C. och Sörbom, A. (2013). Policy Brokers In Partially Organized Fields. Paper presented at 8th Interpretative Policy Analysis Conference (2014), 3-5 July, Vienna.


Garsten, Christina och Thedvall, Renita (2014). Free Commodity Exchange: Skype and Spotify and the Complexity of Market Relations. Papper presenterat på Score International Conference on Organizing Markets 16-17 oktober i Stockholm.

Garsten, Christina och Thedvall, Renita (2014). Transparency by proxy: Knowledge, indicators, and legitimacy in market practice. Papper presenterat på Score International Conference on Organizing Markets 16-17 october i Stockholm.

Grafström, M. och Windell, K. (2010). “Blurred Boundaries of Media: The Circulation of a Corporate News story on the Web”. Presented at the 26th EGOS. Lisbon, Portugal.

Jutterström, Mats (2008), ”Idéer, marknadskonstruktioner och marknadspraktik – fallet med det svenska premiepensionssystemet”, Artikel presenterad vid Föreningen Företagsekonomi i Sveriges Ämneskonferens, Göteborg, 12-13 november, 2008.

Jutterström, Mats (2010). "Organization reforms: markets and hierarchies - the Swedish premium pension market”. Presented at conference Handelshögskolan in Stockholm 30/9 - 1/10.

Jutterström, Mats, Alexius, Susanna, Rosenström, Martin (2014). Intervention markets and market re-organization. Uppsats presenterad vid Score conference Organizing markets, Handelshögskolan i Stockholm, 16-17 oktober 2014.

Krohwinkel Karlsson, Anna (2010). “Exit och voice i offentliga kontrakt: Beställares hantering av
prestationsbrister i kontraktsavtalad primärvård”, presented at Statsvetenskapliga förbundets årsmöte,
Göteborg, September-October.

Krohwinkel Karlsson, Anna (2011). “The legitimacy of illegitimate practice: Organizational templates and form
domination in the Swedish voucher school reform 1992–2009” (with Jonsson, S och Wennberg, K),
EGOS Colloquium, Göteborg, July.

Nyqvist, Anette (2010). ”A study of the virtues and values at work in the organization of financial markets”.  
Presenterad på American Anthropological Association, AAA, New Orleans, USA, 17 november.

Nyqvist, Anette (2010). ”How do actors balance economic rationality and social responsibility?” Presenterad på GoveMark workshop, Georgetown University, Washington, DC. USA, 20-22 october.

Nyqvist, Anette (2010). ”Practices of a role model at the nexus of statecraft and market-making – the example of Sweden’s First National Pension Fund”. Presenterad på European Association of Social Anthropologists, EASA,
Maynooth, Ireland, 25 augusti..

Nyqvist, Anette (2011). “Investeringar och kollektiv kapitalbildning på finansmarknaderna”. Presenterad på Arbetarrörelsens forskarnätverk Marknadens gränser och politikens villkor, Stockholm, 6 maj.

Nyqvist, Anette (2011). “On black boxes and orange envelopes”. Presenterad på NFF, Nordic Academy of
Management conference, Stockholm, 20-24 augusti.

Nyqvist, Anette (2011). “Financializing the lives of Swedes with orange envelopes”, presenterad på American Anthropological Association Conference. Montreal, Kanada.

Nyqvist, Anette (2011).“Before Policy: Creating Authoritative Knowledge for Policy”, presenterad på American Anthropological Association Conference. Montreal, Kanada.

Nyqvist, Anette (2011). “The soft voice of giants”, presenterad på 2nd Govemark workshop. Paris..

Nyqvist, Anette (2012). “The Anthropology of Finance Policy”, presenterad på American Anthropological Association Conference San Francisco, USA.

Nyqvist, Anette (2012). “Finding friends. Collaboration and dialogue as tools for change. On the financial practices of institutional investors”, presenterad på 3rd Govemark workshop. National University of Ireland, Maynooth, Irland.

Nyqvist, Anette (2013). “Doing ethnography in policy arenas and other complex settings”, presenterad på American Anthropological Association Conference. Chicago, USA.

Nyqvist, Anette (2013). “Handling ‘shit’ in the Portfolio. On the responsible and caring financial practices of institutional investors”, presenterad på  Social Studies of Finance at NYSE, augusti, New York, USA.

Nyqvist, Anette (2014). “Samverkan som påverkansverktyg för institutionella ägare”, presenterad på SANT, Sveriges antropologers förenings årsmöte, april, Linköping.

Ruwet, Coline, Tamm Hallström, Kristina, (2008). ”Should CSR’s “C” be dropped? Lessons from the process of
setting the ISO 26000 on social responsibility”. Presented at the Formas workshop at Hasseludden, Sweden, 13–
14 March 2008.

Strandqvist, Kristoffer (2011). “The Swedish Pipe- and Tube Market – Attempts to Organize and Resistance”.
Paper to be presented at the Ekonom-Historiska Mötet, 25–27 August, Göteborg.

Sörbom, A. och Garsten, G. (2010). “Political Affairs: The World Economic Forum as a global actor between market and politics – a theoretical perspective”, presented at the 3rd Latin American and European Meeting on Organization Studies, Buenos Aires, Argentina, 7-10 April. Subtheme: Markets, Corporations and the Public Good.

Sörbom, Adrienne (2014). “Organizing the future, Understanding think tanks agenda-setting activities as partial organization”, presented at Partial Organization Workshop, 13-14 June 2014, Stockholm University.
Tamm Hallström, Kristina (2008). “On the use of actor categories in standard-setting processes – and the need to reveal practical consequences of a given categorization”. Presented at the Formas ’Missing Pillar’ workshop in Nacka, Sweden, 27 November 2008.

Tamm Hallström, Kristina (2008). “Authors and processes behind international standards. Deconstructing the work of the ISO 26000 process (2004–2007)”. Presented at the 24th EGOS Colloquium, 10-12 July 2008, Amsterdam, the Netherlands, sub-theme 45: Global Organisations and the Creative(De-)Construction of Expertise.

Tamm Hallström, Kristina (2008). “ISO expands its business into social responsibility”. Paper for sub-theme
”International rule-making” presented at the WZB/Score workshop in Berlin 10 January 2008.

Tamm Hallström, Kristina, och Boström, Magnus (2009). ”Stakeholder power and the role of power resources and categorizations in transnational multi-stakeholder standard setting”. Presented at the 25th EGOS Colloquium, 2-4 July 2009, Barcelona, Spain, sub-theme 13: The social dynamics of standardization.

Tamm Hallström, K. och Boström, M. (2010). ”Power imbalances and stakeholder categories in the multi-stakeholder organization”. Presented at the DMO 24h Publication Workshop 30 September–1 October 2010, Tynningö, Sweden.

Tamm Hallström, Kristina och Alexius, Susanna (2010). “Organizing value plurality in social risk markets.” Paper presented at the Uppsala Organization Seminar, Uppsala University, Sweden, 4 October 2010.

Tamm Hallström, K. (2011). “The organization of stakeholder involvement in the practice of Swedish forest management”. Presenterad på the NESS 2011 conference, 14–16 June 2011, Stockholm.

Tamm Hallström, Kristina och Gustafsson, Ingrid (2011). ”Avoiding legitimacy crises in the audit society. Organizing for impartiality in the markets of motor vehicle inspection and of management system certification”. Presented at the Values and Markets workshop, 10–11 February 2011, Waxholm, Sweden.

Tamm Hallström, Kristina (2012). Spirals of mistrust. The case of the Swedish eco-label KRAV, paper presented at the 3rd Nordic Retail and Wholesale Conference, Lund, Sweden, 7–8 November 2012.

Thedvall, Renita (2009). “The Role of Bureaucratisation in Organising ‘Fair’ Markets. The case of the Fairtrade Labelling Organisation International (FLO)”. Presented at the Regulating risk and organising markets: Market
functioning and market failure conference organised by Score and CARR at CARR, London School of
Economics, 24-25 September in London, UK.

Thedvall, Renita (2010) Markets, Moneys, and Mobilities. AAA (American Anthropological Association) conference 17-21 November in New Orleans, USA.

Thedvall, Renita (2010). “Organising for 'Fair' Markets. The case of the Fairtrade Labelling Organisation International”. EASA (European Association of Social Anthropologists) conference 24-27 August in Maynooth, Ireland.

Thedvall, Renita (2010). “Organising for Social Sustainability: Bureaucratisation in Meta-Organizations”. ECPR-SGIR (European Consortium for Political Research – Standing Group on International Relations) conference 9-11 September in Stockholm.

Thedvall, Renita (2012) Representations of fair trade: Mediating ideals of fair markets through standards documents. SANT (Sveriges antropolog förbund)/NAF (Norwegian Anthropological Association) conference, 4-6 maj i Stockholm, Sweden.

Thedvall, Renita (2012). Representations of fair trade. The Commodification of Political Language through Standards Documents. Papper presenterat på 3rd Govemark network workshop Business and Politics: Tensions and Maynooth University, 5-6 october i Maynooth, Irland.

Thedvall, Renita (2013). Political Chocolate. Branding it fairtrade, papper presenterat på Govemark network workshop Political Affairs: Bridging Markets and Politics Copenhagen Business School, 10-11 oktober i Köpenhamn.

Thedvall, Renita (2014). Political Chocolate. Branding it fairtrade, papper presenterat på SANT (Sveriges antropolog förbund) konferensen, 3-5 april i Linköping.

Viktorin, Mattias (2009). “Business as Usual? Markets, Emergence, and Anthropology”. Presented at the 108th Annual Meeting of the American Anthropological Association (AAA), “The End/s of Anthropology”, Philadelphia, PA, USA, 2–6 December.

Bidragsförvaltare
SSE Institute for Research c/o HHS i Stockholm
Diarienummer
M2007-0244:1-PK
Summa
SEK 33 000 000
Stödform
RJ Program
Ämne
Företagsekonomi
År
2007