Femme as Figuration: Rethinking (queer) femininity
Femininitet är både en självklarhet och ett problem för feministisk forskning. Ofta sätts likhetstecken mellan femininitet och en oproblematiserad föreställning om kvinnligt kön, samtidigt som det främst knyts till utsatthet, sexualisering och underordning. Medan genusvetenskaplig och queer forskning på senare år teoretiserat maskulinitetens olika former har femininiteter ej rönt samma intresse. Detta tvärvetenskapliga projekts syfte är att teoretiskt och etnografiskt undersöka genusvetenskapens och queerforskningens blinda fläckar gällande femininitet. Inspirerad av det feministiska teoribegreppet figuration fokuseras vad som här kallas ”femme”- en avvikande och omförhandlad femininitet uttryckt av queeridentifierade. Kännetecknande är att den belyser och utmanar normer och maktordningar kring kön, ålder, sexualitet, etnicitet, klass och kropp. Studien utvecklar påbörjad forskning och har tre delar: en översiktlig undersökning av hur (queer) femininitet behandlas inom genusvetenskaplig och queer teoribildning, en etnografisk jämförande studie av hur queer femininitet förstås och uttrycks i samtida urbana subkulturer samt en avslutande teoretiserande del som inkorporerar analyser av subkulturella självrepresentationer av queer femininitet. Med etnografisk och queer metod som utgångspunkt bidrar studien till en internationell genusteoretisk diskussion och till antropologisk forskning om senmoderna transnationella identitetsprocesser.
Ulrika Dahl, institutionen för genus, kultur och historia, Södertörns högskola
2007-2013
Detta tvärvetenskapliga projekt i genusvetenskap syftade till att teoretiskt och empiriskt undersöka frågan om (queera) femininiteter och dess relation till feministisk teori och politik. Projektet hämtade lekfull inspiration från Sigmund Freud och en till synes resignerad avslutande formulering från 1933: "om du vill veta mer om femininitet, undersök dina egna livserfarenheter, vänd dig till poeterna, eller vänta tills vetenskapen kan erbjuda djupare och mer sammanhållen information" och ambitionen var att bidra till en vidareutveckling av femininitetsteori genom att ta utgångspunkt i det vetenskapliga, biografiska (empiriska) och poetiska (alternativa teorier). Med det feministiska begreppet figuration som organiserande metafor hade projektet tre dimensioner; 1) en undersökning av hur femininitet har teoretiserats inom kanoniserad feministisk/genus teori med ett särskilt öga för synen på "queer" femininitet och som utgjorde projektets skelett 2) en etnografisk studie av queera femininitetsuttryck i urbana västerländska subkulturer och som gav kropp till projektet, samt 3) en analys av olika former av litterära och visuella självrepresentationer av självidentifierade "femmes", som gav projektet form. Dessa tre dimensioner bidrog till teori och metodutveckling av begreppet femininitet genom fokus på såväl det vetenskapliga/litterära, det kroppsliga/levda samt det visuella/representationella.
Projektet har i stort följt projektplanen undantaget att den etnografiska delen även kom att inkludera studier av och intervjuer med medlemmar i femmerörelsen i Sydney, Australien och att det empiriska arbetet fokuserade dels hur samhörighet görs genom specifika evenemang och även analyserade webbmaterial och intervjuer via epost. Projektets huvudsakliga vetenskapliga produktion fokuserar teori- och metodutveckling inom tvärvetenskapliga och intersektionella genusstudier, introduktion och utveckling av queera och intersektionella resonemang kring femininitet och bidrag till ett nytt fält som kallas kritiska femininitetsstudier (Dahl 2012). Publikationerna belyser olika dimensioner av femme som figuration och bidrar till nya sätt att tänka kring feminin subjektivitet.
Projektets tre viktigaste resultat
Först och främst visar projektets omfattande genomgång av feministisk och genusvetenskaplig teoribildning att även om det finns avsevärd empirisk forskning kring femininiteter så förblir begreppet och fenomenet i många avseenden underteoretiserat. Trots dess centrala plats i fältet finns varken tidskrifter, konferenser eller enhetliga teorier som rör femininitet, vilket kan jämföras med det växande fältet av maskulinitetsstudier. Projektet har initierarat såväl lokala, nationella som internationella diskussioner kring behovet av teori- och metodutveckling i frågan och bidragit till att utveckla det genusvetenskapliga fältet och göra kritiska femininitetsstudier till ett kommande expertområde.
För det andra fann projektets etnografiska del tydliga relationer mellan teori och politik. Projektet följde ett subkulturellt fenomen, den transnationella femmerörelsen, under en expansiv och föränderlig tid. Intresset för att politisera och gestalta queer femininitet gav uttryck för femininitet förblir underordnad, både i världen i stort och inom feministiska och queera rörelser. Mobilisering kring femininitet sker på feministiska grunder och i klassisk feministisk tradition av medvetandehöjande, kunskapsutbyte, och identitetsstärkande och som både ett uttryck för och en kritik av samtida feministisk politik. Samtidigt brottas rörelsen med splittringar längs rasifierade, klassmässiga, åldersrelaterade och kroppsliga linjer och leder till affektiva konflikter. Frågan om vad som gör femininitetsuttryck "queera" är svårbesvarad eftersom det är kontextbundet och föränderligt. Den empiriska undersökningen visade att femininitetsuttryck upplevs vara ett större problem i vitdominerade sammanhang, vilket tydligt kan kopplas till att det är just den vita, heterosexuella medelklassfemininiteten som varit ett problem för feminismen. Samtidigt dominerar vita perspektiv och erfarenheter ofta i dessa queera subkulturella rörelser. Mer forskning behövs kring femininitetsideal och normer tar sig uttryck, reproduceras och utmanas även i subkulturella rum, samtidigt som det finns stora behov av att undersöka marginaliserade och underrepresenterade femininiteter.
För det tredje har projektet utvecklat ett teoretiskt angreppssätt som utmanar femininitet genom tankar om kön/genus eller djup/yta (Dahl 2011) och istället undersöker hur femininitet materialiseras, inte enbart som ett "görande" av genus med hjälp av olika typer av attribut som kodas feminina men som kan skiljas från det kroppsliga. Den somatekniska tradition (Sullivan & Murray 2009), där det materiella/kroppsliga är oskiljbart från det teknologiska och där det teknologiska förstås som såväl genusteknologier och estetiker som de större ideologiska regimer genom vilka kroppar blir begripliga har här varit bärande. Med begreppet 'femmebodiment' åsyftas det (queert) feminint specifika förkroppsligandet och där är även affekt en central del av det somatekniska (Dahl 2011, kommande). Femme som figur/ation går bortom femme som identitet; ett sätt att förstå feminin subjektivitet figurativt och stilistiskt, och för samman såväl sexual difference som poststrukturalistiska och fenomenologiska tankar.
Nya forskningsfrågor som har genererats genom projektet
De centrala frågorna för framtida forskning på området är 1) vidare utveckling av intersektionella och tvärvetenskaplig forskning inom kritiska femininitetsstudier, 2) vidareutveckling av femininitet genom fokus på kroppslighet som konstituerad genom teknologier och 3) fortsatt relationer mellan femininiteter med fokus på kritiska vithetsperspektiv. Alla dessa teman kommer att utvecklas i framtida projekt och nätverk som projeket genererat. Frågan om hur femininitet och femmefiguren tar form stilistiskt och figurativt kommer också att utforskas i fortsatta studier.
Projektet internationella förankring?
Kritiska femininitetsstudier och studier av queera femininiteter är ännu i sin linda, men har växt avsevärt såväl nationellt som internationellt under projekttiden. Här bör särskilt kopplingarna till intersektionella och postkoloniala genusstudier betonas. Projektet har genererat mycket internationell uppmärksamhet, vilket bl a reflekteras i 5 keynotes vid internationella konferenser, ett stort antal inbjudna föreläsningar och konferensdeltaganden, men även deltagande i forskarnätverken 'Thought as Action: Gender, Democracy, Freedom' (lett av professor Ellen Mortensen, Universitetet i Bergen och finansierat av Norska forskningsrådet, 2009-2012), samt projektet Vulnerability: Rethinking Representation, Politics and Materialism, lett av professor Anu Koivunen, Stockholm Universitet (2012-2014). Mest väsentligt är att dessa möten har möjliggjort etablerandet av ett ännu informellt internationellt nätverk för kritiska femininitetsstudier som för närvarande planerar nätverksansökningar och framtida workshops och publikationer. Forskningsresor till Australien 2009 och 2010 (finansierat av STINT) har också lett till internationell samverkan i nätverket Somatechnics med kollegor vid Macquarie University, Sydney och University of Arizona, USA. Expertkunskapen som genererats i projektet har också eftersökts genom internationella sakkunniguppdrag för såväl tidskrifter, doktorsavhandlingar som forskningsansökningar och medel söks av kollegor under 2013 för en inbjudan som gästprofessor vid universitetet i Wien från Österrikiska forskningsrådet.
Projektets två viktigaste publikationer
Det är svårt att välja två publikationer då de varierar och fyller olika syften. Den metodologiska artikeln 'Femme on Femme' (2010, reprint 2011) ingår i en internationellt uppmärksammad antologi och används flitigt i undervisning och forskning och har också beskrivits som 'one of the more powerful essays in the book' . NORA artikeln från 2012 pläderar för kritiska femininitetsstudier och används för att motivera detta nya fält av forskare såväl i Norden som internationellt. Artikeln i Tidskrft för Genusvetenskap beskrevs i ett docentutlåtande som en text som introducerar och vidareutvecklar femmeteori i Sverige. Två kommande artiklar; en om vithet och homonationalism (Gender, Place, and Culture) och den andra om sårbarhet och begreppet 'femmebodiment' (under arbete) förväntas också bli betydande. Monografin Skamgrepp: Femme-inistiska essäer, bidrar tillsammans med andra artiklar också till att undersöka feminin stil i skärningspunkten mellan mode, kroppslighet, känsla och vetenskapligt skrivande.
Projektets publiceringsstrategi
I ansökan uppgavs att projektet skulle resultera i en antologi för internationell publicering. I linje med de ökade krav på peer-review och open access valdes dock en strategi som fokuserade detta, med finansiärens medgivande. Resultatet är en mixad publiceringsstrategi som reflekterar forskarens expertis och intressen och som omfattar såväl internationell som nationell publicering och består av 4 sakkunniggranskade artiklar, 4 antologikapitel, 2 open-access publikationer, samt en monografi tänkt för en bredare publik. Därtill har forskningsresultat publicerats i kulturtidskrifter och presenterats i olika offentliga fora (ett 20-tal). Vidare bör 6 keynotes vid internationella och nationella konferenser, 9 inbjudna och accepterade konferens papers samt 14 presentationer vid högre seminarier nämnas som en del av resultatspridningen
Publikationer
Sakkunniggranskade artiklar:
(kommande) ’White Gloves, Feminist Fists: Race, Nation and the Feeling of ’Vintage’ in Contemporary femme movements’ invited (accepted) article for special issue of Gender, Place and Culture, edited by Melissa Gregg and Sarah Cefai.
(2011) ’Ytspänning: Feminismer, femininiteter, femmefigurationer’ Tidskrift för Genusvetenskap. Nr 1:7-32.
(2011) ’Femme on Femme: Reflections on queer femme-inist ethnography and collaborative methods’ SQS: Journal of Queer Studies in Finland. Nr 1:1-21. (reprint of 2010)
(2010) ’Femme on Femme: Reflections on queer femme-inist ethnography and collaborative methods’ i Browne, K.A & Catherine Nash eds. Queer Methods: Queer Theory and Social Science Methodologies. London: Ashgate.
(2009) ’(Re)figuring Femme Fashion’ Lambda Nordica 3-4:43-77.
Monografi:
(2014) Skamgrepp: Femme-inistiska essäer. Stockholm: Leopard förlag (februari).
Artiklar och kapitel:
(n.d.) ’Vulnerability: Notes on queer feminine shapes of vulnerability’; invited article for edited volume on ’Bodies and Sexualities’, Weinstein, Jami and Kari Jegerstedt, eds.
(2012) ’Turning like a Femme: Figuring Critical Femininity Studies’ NORA 20 (1): 57-64.
(2010a) ’Notes on Femme-inist Agency’ in Jónasdóttir, A. G., V. Bryson and K.B. Jones, eds Sexuality, Gender and Power: Intersectional and Transnational Perspectives. New York: Routledge.
(2008) ‘Kopior utan Original: Om Femme Drag’ (Copies without originals: on femme drag). Lambda Nordica nr 1-2:89-105.
Keynote anföranden:
”Finn Fem(me) Fel: Reflektioner kring Feminism, femininitet, forskning och framtid i folkhemmet” Key Note at ’G12’, Nationell genusforskningskonferens, Genussekretariatet och Göteborgs universitet 29/11/2012
“Femmebodiment: Notes on the Queer feminine shapes of Vulnerability”, keynote at the international conference ‘Between Bodies: Sense, Emotion, Affect’, Uppsala University, 18/11/2010
”Femme as Figuration: Notes towards a (re)vision of femme-inine fashion”. Keynote at the international conference ’(Re)Figuring Sex: Somatechnical (Re)Visions. Macquarie U. Sydney, Australia, 20/11/09
”Critical Femininity Studies?”. Keynote at the international symposium ’Theory Now’, Senter For Kvinne- og Kjönnsforsknings 10th anniversary, Bergen University, Norway 18/5/09
”Towards a Queer ethnography of the familiar: A femme-inist perspective on siting, sighting, and citing”. Keynote at the international workshop ‘Glocalising Sex & Gender: Consumption, Culture, Practice’, University of Sydney, Australia 26/2/09
“Queering Femme in Europe: Notes on Collaboration and Community Making”. Key note at the international conference ‘Queer in Europe’ University of Exeter, England. 13/9/08 (med Del LaGrace Volcano)
Konferensbidrag:
Femme as (Dis)Orientation”. Accepted paper at the international conference ‘Thought As Action: Gender, Democracy, Freedom’, University of Bergen, Norway, 17/8/2012.
“Femmebodiment: Notes on the Queer feminine shapes of Vulnerability” Invited paper at the international symposium Queer Vulnerabilities, Stockholm University 20-21/2/12
“Femmebodiment: Notes on the Queer feminine shapes of Vulnerability” Invited paper at the international conference ‘Affective tendencies: Bodies, pleasures, sexualities’, Rutgers University, New Bruinswick, USA, 7-9/9/2010
“I dress/act with intention, therefore I am (femme)? Rethinking (queer) femininities beyond the (neo)liberal paradigm” Accepted paper in the panel ‘Agency and Passivity II: The Uneasy relationship between Feminism and Passivity in the West’ (organised by Dominique Grisard, University of Basel, discussant, Professor Jack Halberstam, University of Southern California) Annual Meetings of the Social Science History Association Long Beach, USA 15/11/2009
“White gloves? Trans/national/ist femme movements, whiteness and postwar nostalgia” Accepted paper in the panel ‘Queer Movements” at the 7th European Feminist Research Conference, University of Utrecht, Netherlands 7/6/2009.
”Femme on Femme: Towards a femme-inist ethnography of the queer familiar”, Accepted paper in the stream ”Queer Methodologies, or How Do Queer Researchers Do Research?” at the international conference ”Feminist Research Methods”, Stockholm University, Sweden 5/2/09
”Femme as Figuration: Rethinking (queer) Femininities -- Notes towards an analysis of theories of femininity”, Accepted paper at the international conference “Gender, Sexuality and Global Change”, funded by GexCel, Örebro University, Sweden 22-25/05/2008
Inbjudna föreläsningar och seminarier under projekttiden:
“Kritiska femininitetsstudier? Ett femme-inistiskt perspektiv” Invited seminar Department of Gender Studies, Karlstad University, 26/09/2012
“Turning Like a Femme: Figuring Critical Femininity Studies” Invited talk, Department of Women’s, Gender and Sexuality Studies, Gustavus Adolphus College, MN, 7/12/2011
“Femmes of Power: Figuring Queer Femininities”. Invited talk, Gustavus Adolphus College, MN, 15/11/2011
“White gloves, feminist fists: 1950s Vintage and the politics of race and nation in contemporary femme figurations” Invited talk, Lawrence University, WI, 3/11/2011.
“Femmebodiment: Notes on the Queer feminine shapes of Vulnerability’”, Invited talk, Department of Gender Studies, Gothenburg University, 13/12/2010
“Critical femininity studies? A femme-inist perspective” Invited talk, Department of Gender Studies, Umeå University, 28/10/2010
“(Re)figuring Femme Fashion”. Invited talk, The Centre for the History of European Discourses, University of Queensland, Brisbane, Australia. 17/3/2010.
“Notes on Femme-inist Agency”. Invited talk, Department of Critical and Cultural Studies, Macquarie University, Sydney Australia. 1/4/2010.
”Femme on femme: Reflections on collaborative methods and femme-inist ethnography”. Invited Talk, Department of Women’s Studies, University of California, Los Angeles. 12/11/09
“Femmes of Power: Exploding Queer Femininities” invited talk at the Queer Theory Seminar, Stockholm University 12/12/08
”Femme as Figuration: New Perspectives on queer femininities” Invited talk, Higher Seminar in Gender Studies, Lund University, 12/11/08.
”Femmes of power - Når kjolen bedrar", Invited presentation sponsored by Senter for Kjönnsforskning, Oslo Universitet (Litteraturhuset i Oslo). 6/11/08
”Femme as Figuration: Rethinking (Queer) Femininities” Invited Talk Higher Seminar in Ethnology, Södertörn University. 28/3/08