Bo Rothstein

WVS-tjänst vid Göteborgs universitet

Slutredovisning

Projektets syfte: Projektansökan syftat till att anställa en forskare med inriktning på forskning om och arbete med World Value Survey (WVS), förlagd till Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborg universitet. Ansökan tillkom som ett svar på en inbjudan från Riksbankens Jubileumsfond till Göteborgs universitet (daterad 2007-12-20)

Projektets tre viktigaste resultat och ett resonemang om dessa
Projektets huvudmål var att anställa en lektor, forskare, eller professor vars arbetsuppgifter kommer att bestå i att delta i det internationella forskarnätverket och utveckling och fördjupning av den omfattande forskning som bygger på World Values Survey, samt svara för insamlandet av det svenska materialet.

För det första rekryterades Staffan I. Lindberg som forskare vid Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet från University of Florida, USA. Det var en god rekrytering då Lindberg hade en gedigen erfarenhet av surveyforskning, dessutom med inriktning på Afrika vilket kunde berika såväl WVS-projektet som svensk forskning, och ett större internationellt nätverk av forskare.

För det andra kom Lindberg att ansvara för insamlandet av det svenska materialet under 2010-2011, och lyckades också erhålla ytterligare externa forskningsmedel för finansieringen av denna (en annan målsättning som projektet satte upp). I samband med detta kunde Lindberg också organisera flera workshops och deltagande med WVS-forskning och WVS-forskare i Sverige.

För det tredje, förhindrades Lindberg visserligen från att delta aktivt i ledningen av det internationella forskningssamarbetet inom WVS men han bidrog ändå till att utveckla och fördjupa den forskning som bygger på materialet.

Nya forskningsfrågor som har genererats genom projektet:
Den kanske enskilt största insatsen gjordes genom att Lindberg lyfte in ett nytt frågebatteri i den svenska WVS-undersökningen 2011. Frågorna handlade dels om väljares relation till partier och partiernas företrädare, och dels om ytterligare aspekter på medborgarnas syn på demokrati. Detta ledde till att Lindberg forskade på frågan om hur starkt stödet för demokrati är bland unga svenska medborgare (18-29 år) och deras relation till de politiska partierna.

Detta väckte sedan frågan om huruvida svenska politiker på nationellt plan, är mer "klientelistiska" än vi tidigare trott? Nya frågor från Lindbergs undersökningar i Afrika har sedermera införlivats i Riksdagsundersökningen och analyserats av Lindberg och Esiaiasson i jämförande perspektiv med Afrika (mer precists: Ghana).

Projektet internationella förankring:
Projektet låg väl förankrats internationellt i samarbetet inom WVS, och Lindberg organiserade t. ex. "International Symposium on the World Values Survey", på Göteborgs universitet, 23 november 2011. Där deltog internationellt ryktbara forskare som Ronald Inglehart (University of Michigan), bland andra.

Projektet har sedermera också lett till ett direkt samarbete i ett forskningsprojekt mellan statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet och Stellenbosch University gällande WVS-undersökningen i Sydafrika och jämförande analyser mellan Sverige och Sydafrika samt övriga länder i respektive region. Både Sören Holmberg och Staffan I. Lindberg var t. ex i Sydafrika under 2014 och presenterade resultat med bland annat WVS-data som underlag på både STIAS, Stellenbosch University of på University of Cape Town. Det kommer att hållas en gemensam workshop i Göteborg för forskare från det sydafrikanska projektteamet samt en grupp från GU i augusti 2015. Åtta uppsatser ska då behandlas. Målet är utgivning av en gemensam volym i bokform eller som ett specialnummer av en vetenskaplig tidsskrift.

Forskningsinformativa insatser utanför vetenskapssamhället:
Lindberg har inom och genom projektet deltagit i ett antal insatser utanför vetenskapssamhället:
"Attitudes to Democracy and the Swedish School System", Local Government, Botkyrka, 7 October 2013.
"Attitudes to Democracy and the Swedish School System", FAFO, Gandemoen/Oslo, 24 September 2013.
"Young Swedes and Democracy: What Does All Data Sources Say?" SKL, 24 May, 2013.
"World Values Survey and Attitudes to Democracy", Swedish Muncipalities and Counties Association, repeated talks on 4, 5, 20, and 27 September, 2012.
"Attitudes to Science and Technology", KEFU, Lund University, 14 June, 2012.
"Attitudes to Democracy and the Swedish School System", The Labor Union Research Network 's Annual Meeting, Parliament of Sweden, Stockholm, 23 May 2012.
"Young Swedes Support for Dictatorship and Democracy?", Committee on Culture, Riksdagen (Parliament of Sweden), Stockholm, 15 February 2012.
"Young Swedes Support for Dictatorship and Democracy?", ABF-Stockholm, Stockholm, 11 February 2012.
"Varför tycker inte unga att demokrati är viktigt? WVS-data från Sverige. (Why is democracy not important to young people: World Values Survey data from Sweden].) Samhällsvetenskapens dag/Social Sciences Day, Gothenburg University, September 8, 2011.


Projektets två viktigaste publikationer samt ett resonemang om dessa:
Lindberg, Staffan I. and Richard Svensson. 2012. "Tabellrapport: World Values Survey Sverige 2011." University of Gothenburg: Department of Political Science Report.
Den här publikationen sammanställer samtliga resultat och data som genererats av den svenska WVS-undersökningen 2011. Den är således ett viktigt dokument för grundforskningen och för vidare undersökningar.
Lindberg, Staffan I. & Richard Svensson. 2012. Rösträtt till salu: Det nya hotet mot demokratin. [The Right to Vote for Sale: A New Threat to Democracy]. Stockholm: Atlas/Premiss.
Boken utgör huvudresultatet av Lindbergs forskning inom projektet. Den visar med WVS-data från Sverige på en oroande trend där unga svenskar 18-29 år verkar ha fått en mycket svagare anknytning till demokratin och dess värderingar än tidigare. Boken analyserar också dessa unga svenskars villighet att byta från att rösta på ett parti till ett annat baserat på klientelistiska gåvor (liten summa pengar eller ett jobb) och visar på den oroande stora andel som är villiga att genomföra ett sådant utbyte. Slutligen analyserar boken i ett jämförande perspektiv där övriga demokratier som undersöks inom WVS tas med, ett antal möjliga förklaringar till utvecklingen, finner inget stöd för dessa. boken avslutas med ett resonemang till varför en av orsakerna kan vara de omfattande reformer som genomförts inom den svenska skolpolitiken sedan början av 1990-talet.


Projektets publiceringsstrategi samt kommentarer:
Strategin har varit att göra data, och forskningsunderlag, rapporter och resultat fritt tillgängliga i största möjliga utsträckning.

Bidragsförvaltare
Göteborgs universitet
Diarienummer
In2008-1118:1-IK
Summa
SEK 3 510 000
Stödform
RJ Infrastruktur för forskning
Ämne
Ospecifierad ämne
År
2008