A Supermarket for Healthcare
Begreppet ”the supermarket state” används ibland för att beskriva en pågående och omfattande förändring av förhållandet mellan stat och medborgare. Staten förväntas agera som en stormarknad som tillhandahåller ett varierat utbud av offentlig kärnservice till medborgarna som kan välja det alternativ som passar dem bäst.
Projektet handlar om samhällets pågående arbetet med att realisera vårdval inom primärvården. I Sverige säger sjukvårdslagens portalparagraf att alla patienter har lika rätt till vård och det torde innebära att alla har lika rätt till information inför vårdval. Samhället har börjat skapa information för val som förmedlas via webportaler, men det finns ett begränsat antal studier om detta. Det praktiska arbetet är också i sin linda och motsvarar inte alls takten i utbyggnaden av valfriheten. Projektets syfte är att göra detaljerade beskrivningar av hur marknadsplatser för vårdval baserade på portaler etableras och fungerar.
2009-2014
Projekt P09-0143:1-E "En stormarknad för vård" eller "A supermarket for healthcare" Projektledare docent Lars Norén Gothenburg research institute (Göteborgs universitet) och medarbetare professor Agneta Ranerup, Institutionen för tillämpad informationsteknologi (Göteborgs Universitet).
Projektets syfte är att göra detaljerade beskrivningar av hur marknadsplatsen för vårdval baserad på portaler etableras och fungerar. Vi har alltså studerat hur portaler som ska stödja vårdval har byggts upp och vilka konsekvenser dessa portaler kan ha för hur främst den framväxande marknaden för primärvård fungerar. Bakgrunden är att IT i allt större utsträckning används för att reglera relationen mellan stat och medborgare och att portaler för stöd av vårdval är en viktig del i detta gränssnitt.
Projektets tre viktigaste resultat är:
1. Att kriterier för vårdkvalitet kan användas av politiker och tjänstemän för att skapa konkurrens mellan producenter av vård.
2. Att de som bygger portaler i varje fall delvis verkar basera dessa på en rationell beslutsmodell. Dock är de tveksamma till att bidra med rankningar av leverantörer av vård.
3. Portalerna är centrala på den nya marknaden. De tjänar som vägvisare och blir därmed aktörer i sin egen rätt. De kan därmed konkurrera med mänskliga vägvisare (som läkare) och med varandra.
Nya forskningsfrågor som har producerats inom projektet är exempelvis att det kan vara viktigt att göra breda jämförande studier av användningen av portaler främst inom offentlig kärnservice men också inom andra delar av offentlig service som till exempel pension. Det är också viktigt att ytterligare beskriva den aktiva roll som portalen har i att utveckla brukarens krav på marknaden. Det räcker inte med att se portalen som ett stöd i brukarens beslutsfattande utan portalen kan alltså ses som en egen aktör som kan tjäna som en vägvisare och därmed forma brukarkraven på den aktuella marknaden. Det behövs mer forskning om hur dessa vägvisare byggs upp och hur de bidrar till att skapa efterfrågan på marknaden.
Projektets internationella förankring har främst skötts av Agneta Ranerup. Hon har under projekttiden etablerat kontakt med Handelshögskolan i Köpenhamn (IT-management) där hon också periodvis har vistats. Hon arbetar med en forskargrupp (Helle Zinner Henriksen, Jonas Hedman)som är intresserade av teknologidesign samt "affärsmodeller" avseende portaler på offentliga marknader.
Forskningsinformativa insatser utanför forskarsamhället har främst skötts av Lars Norén som har deltagit i chefsutbildningar inom Västra Götaland regionen samt presenterat projekt och resultat under mässan "kvalitet i kommuner och landsting" i Göteborg. Agneta Ranerup har även presenerat forskningsrön på Vitalis i Göteborg, samt på Nätverket för hälsoekonomi i Västra Sverige.
Projektets två viktigaste publikationer är:
1. "Designing a decision support system for choosing a primay health care provider": I denna artikel får vi följa hur de som konstruerar portaler går tillväga. De följer i stort sett en rationell beslutsmodell i arbetet men undviker - som vi beskrev ovan - att bidra med färdiga rankningar av vårdcentraler.
2. Promoting competition in Swedish primary care. Denna publikation är viktig eftersom den beskriver hur politiker och tjänstemän kan arbeta aktivt med att konstruera marknader och med att skapa konkurrens mellan producenter avseende tjänsternas kvalitet. Den information som möjliggör för brukaren att jämföra vårdgivare finns publicerad i portaler. Dock finns inga rankningar publicerade i portalerna.
Projektets publiceringsstrategi är att publicera artiklar i internationella tidskrifter med referee förfarande. Två av dessa är rankade i Web of science.
Publikationer
Ranerup A. Norén L. Sparud-Lundin C. Designing a decision support system for choosing a primary health care provider. Patient Education & Councelling. 2012; 86 (3): 342-347
Ranerup A. The Socio-material Pragmatics of E-governance Mobilization. Government Information Quarterly. 2012; 29: 413-423.
Ranerup A, Bendz, A. Norén, L. Swedish citizens opinions on decision support in primary care. Electronic Government, An International Journal. 2013. 10(2): 151-170.
Norén L. Ranerup A. Promoting Competition in Swedish Primary Care. Journal of Health Organization and Management. (kommande 2014).