Elizabeth Thomson

En svensk "Generations and Gender Survey"

Den svenska Generations and Gender Survey (GGS) kommer att utgöra en viktig komponent i en internationell datainfrastruktur, the Generations and Gender Programme (GGP), organiserad av the Population Activities Unit of the United Nations Economic Commission of Europe (UNECE). Programmet består av en panelstudie i tre surveyomgångar (GGS) samt en därtill hörande databas med kontextuella uppgifter. Till dags dato har 17 länder genomfört sin första survey och drygt ytterligare tio länder planerar att delta.

Huvudmålet med den infrastruktur som GGP erbjuder är att få fördjupad insikt om orsaker till och konsekvenser av minskat barnafödande och ökad variation i familjedynamik i Europa och andra utvecklade länder. En central del av GGS rör beslutsprocesser i olika stadier av livscykeln och hur genusförhållanden såväl inom familjen som i samhället i stort interagerar med sådana processer. Genom att undersökningen tänks omfatta en uppföljning av vad som händer med respondenterna inom en sex- till tioårsperiod kan man senare även undersöka hur olika livsförhållanden och subjektiva inställningar påverkar familjerelaterade beslut samt omvänt hur sådana beslut påverkar personers olika subjektiva inställningar.

En svensk GGS/GGP kan slutligen ge en bättre förståelse av hur svensk välfärdspolitik påverkar demografiskt beteende och familjedynamik och därför fungera som beslutsunderlag i utvecklingen av olika socialpolitiska instrument rörande barn, familjer och äldre. Den svenska undersökningen genomförs under hösten 2011 med hjälp av telefonintervjuer kombinerade med en brevenkät med frågor som är lämpade för denna form. Ytterligare information om olika demografiska och socioekonomiska livsförlopp hämtas från svenska befolkningsregister. Förutom enkäten med cirka 14000 deltagare i åldrarna 18-79 år innehåller programmet en kontextdatabas med olika ekonomiska, sociala och familjepolitiska indikatorer.

Slutredovisning

Projektmedlen från RJ har täckt ungefär hälften av kostnaderna för datainsamlingen till den första omgången av Sveriges Generations and Gender Survey (GGS) som utgör en viktig komponent i en internationell datainfrastruktur, the Generations and Gender Programme (GGP). Den svenska datainsamlingen samfinansierades med ett kompletterande bidrag från Vetenskapsrådet. GGP har organiserats av the Population Activities Unit of the United Nations Economic Commission of Europe (UNECE) och bygger på en design utvecklad av en internationell grupp av forskare. Vid tiden för ansökan hade 17 länder genomfört sin första survey, vilket nu har utökats till 20 länder, inklusive Sverige. En omfattande organisation för dataharmonisering och datadistribution står till GGS-användares och medlemsländers förfogande.

Huvudmålet med GGPs infrastruktur är att generera fördjupad insikt om orsaker till och konsekvenser av minskat barnafödande och ökad variation i familjedynamik i Europa och andra utvecklade länder, inklusive Sverige. Frågeställningar som är särskilt lämpliga att studera med hjälp av GGS-data är bland annat; (1) hur beslutsprocesser ser ut och vilka hinder som finns för barnafödande, familjebildning och arbete, (2) betydelsen av värderingar för barnafödande, kombinationen mellan arbete och familj, och relationer mellan generationer, (3) hur mäns och kvinnors livschanser ser ut och hur detta har förändrats över tid, (4) hur förhållanden i olika delar av livet påverkar föräldrar och barn samt (5) med hjälp av komparativa studier utvärdera effekten av olika politiska beslut för jämställdhet och äldres livskvalitet. En central del av GGS rör beslutsprocesser i olika stadier av livscykeln och hur genusförhållanden såväl inom familjen som i samhället i stort interagerar med sådana processer.

Den svenska enkätundersökningen genomfördes under 2012-2013 med hjälp av telefonintervjuer kombinerade med en brevenkät med frågor som var mer lämpade för detta format. Ytterligare information om olika demografiska och socioekonomiska livsförlopp hämtades från svenska befolkningsregister. Förutom enkäten med deltagare i åldrarna 18-79 år innehåller GGP en kontextdatabas med olika ekonomiska, sociala och familjepolitiska indikatorer.

Sveriges GGS baserades på ett urval av 18.000 personer från hela den bofasta befolkningen i åldrarna 18-79 år. Urvalet var stratifierat på kön, ålder och bostadsort. Med undantag för ett fåtal frågor som saknar betydelse i den svenska kontexten täckte den svenska GGS, inkl. data från svenska register, hela den internationella enkäten. Tack vare finansieringen från Vetenskapsrådet och Riksbankens Jubileumsfond är den svenska GGS den mest heltäckande och därför mest användbara GGS i applikationer med internationellt jämförande studier.

Det svenska forskningsteamet bestod av professor Elizabeth Thomson, professor Gunnar Andersson, docent Gerda Neyer samt två forskningsassistenter. Under projektets gång har det svenska forskningsteamet kontinuerligt samarbetat med internationella företrädare för GGP samt med Statistiska centralbyrån (SCB). Datainsamlingen genomfördes av SCB. Under hösten 2011 genomförde SCB en pilot för att säkerställa enkätens kvalitet och validitet. Baserat på svaren från pilotstudien och synpunkter från SCB:s intervjuare gjordes några mindre ändringar i enkäten innan insamlingsarbetet påbörjades i april 2012. Insamlingen pågick lite drygt ett år. I enlighet med lagstiftning och praxis och i samråd med SCB aggregerades en del variabler innan de skickades till GGPs internationella grupp. Ett fåtal variabler med information om respondentens partners hälsa togs bort i den internationella versionen av den svenska GGS. För att säkerställa en säker användning av de mer känsliga variablerna används SCB:s fjärrskrivbordslösning MONA för åtkomst till data som inkluderar samtliga variabler.

Svarsfrekvensen (54%) blev något lägre än förväntat. Kvinnor, svenskfödda och äldre var mer benägna att besvara enkäten än män, utlandsfödda och yngre (med undantag för respondenter yngre än 25 år). Vid insamlingens slut hade 9.688 respondenter valt att medverka i enkäten.

I slutet av 2013 slutlevererade SCB samtliga insamlade enkätdata till forskarteamet på Stockholms universitet, inklusive länkade registerdata för år 2011. Efter leverans av data genomförde teamet en redigering, kvalitetssäkring samt dokumentation av insamlade data. Arbetet med detta slutfördes under 2014 då data gjordes tillgängliga för svenska och internationella forskare. Allt arbete med att rensa, kvalitetssäkra och dokumentera data genomfördes vid Stockholms universitets demografiska avdelning (SUDA) som en del av the Linnaeus Center for Social Policy and Family Dynamics in Europe (SPaDE) finansierat av Vetenskapsrådet. I enlighet med ansökan om finansieringen av den svenska GGS har SPaDE t.o.m 2018 fortsatt att ge information och stöd till forskare som arbetar med svenska GGS-data.

Bidragsförvaltare
Stockholms universitet
Diarienummer
In10-0527:1
Summa
SEK 6 200 000
Stödform
RJ Infrastruktur för forskning
Ämne
Ospecifierad ämne
År
2010