Per Stenborg

Kultiverad Vildmark: Ett forskningsprojekt kring förhållandet mellan samhällsutveckling och miljöomvandling i det forntida Amazonas

Projektet kommer att utforska hur människan och miljö samverkat under Amazonas-områdets förhistoria och hur de förhistoriska samhällena utvecklade sitt förehållande till sin naturomgivning. Tillsammans med brasilianska forskare kommer vi att genomföra kombinerade arkeologiska och markvetenskapliga undersökningar i Santarém-området i den brasilianska delen av Amazonas. Undersökningarna syftar bland annat till att analysera hur bosättningsmönster och resursanvändning utvecklades över tid. Utöver analyser av det rika arkeologiska fyndmaterialet som påträffas, kommer andra typer spår som människan lämnat i landskapet att undersökas. Hit hör ”Amazonian Dark Earths” (ADE), även kända som ”Terra Preta do Indio”, bestående av områden av bördig jord insprängda i de annars näringsfattiga jordarna i Amazonasregionen. De flesta forskare är i dag överens om att dessa jordar är skapade genom förhistorisk mänskig aktivitet. även strategier för att exempelvis reglera vattentillgång och för att underlätta rörelse och landtransport har sannolikt efterlämnat spår i landskapet.


Avseende det arkeologiska fyndmaterialet stärks projektet genom att ett omfattande jämförelsematerial från Santarém och omgivande regioner ingår de samlingar som Världskulturmuseet i Göteborg (VKM) övertagit från det tidigare Etnografiska Museet i Göteborg. Nya fältinsatser kommer därför att kombineras med studier av materialet i samlingarna i Göteborg.

Slutredovisning

Per Stenborg, vid Institutionen för Historiska Studier, Göteborgs universitet

2010-2015

Projektdeltagare var Per Stenborg vid Historiska Studier, GU, Christian Isendahl vid Institutionen för Arkeologi, UU, Mats Söderström vid Mark och Miljö, SLU och Jan Eriksson vid Mark och Miljö, SLU. Denise Pahl Schaan vid UFPA har varit projektets brasilianska motpart. Värdefulla bidrag har även gjorts av Imelda Bakunic, Mats Olvmo, Márcio Amaral-Lima, Lilian Rebellato, Suzana Romeiro Araújo, samt studenter vid Göteborgs Universitet och vid UFPA och UFOPA i Brasilien.

Projektet har genomfört arkeologiska och markvetenskapliga fältarbeten i Santarémområdet i delstaten Pará i brasilianska Amazonas. Genom förberedande inventeringsarbeten kunde drygt 110 arkeologiska lokaler registreras inom ett undersökningsområde på ca 50 x 50 km. Ett mindre urval av lokaler med riklig förekomst av arkeologiskt material i kombination med "Amazonian Dark Earths" (ADE eller "Terra Preta") belägna på den s.k. Belterraplatån valdes ut och undersöktes mer i detalj. Arbetena genomfördes med stöd av de brasilianska tillståndsmyndigheterna CNPq (000852/2011-2) och IPHAN (01494.000171/2011-78). Projektet har också arbetat med analyser av material från Santarémområdet i Världskulturmuseets samlingar i Göteborg. Projektet har haft ett väsentligt bilateralt inslag; där brasilianska forskare och studenter under kortare perioder besökt Göteborg och där deltagit i projektets arbete med Amazonas-material som innehas av Världskulturmuseet i Göteborg; medan svenska forskare och studenter deltagit i gemensamma arkeologiska och markvetenskapliga fältarbeten i Santarém och Belterra områdena i delstaten Pará, brasilianska Amazonas. Projektet organiserade en internationell workshop på konferensen SALSA (Society for the Anthropology of Lowland South America) som genomfördes i Göteborg i Juni 2014. Workshopsbidragen kommer att utges i form av en antologi med publicering under 2015 ("Beyond Waters: Archaeology and Environmental History of the Amazonian Inland", red. Per Stenborg. GOTARC Series A, Gothenburg Archaeological Studies, vol. 6, Göteborg. ISBN 978-91-85245-60-7). Projektets arbeten har också tillgängliggjorts via en egen webdomän (http://www.cultivated-wilderness.org/), publicerade konferensbidrag (Stenborg et al. 2014; Söderström et al. 2013a) och tidskriftsartiklar (Araújo et al. 2014; Stenborg et al. 2012; Söderström et al. 2013b; Söderström et al. MS), samt utgjort en del i en doktorsavhandling (Araújo, 2013). Vid val av forum för publicering har "Open Journals" och andra former av "Open Access" publicering medvetet valts. Då projektgruppen har varit interdisciplinär har publikationer och konferensbidrag främst gjorts i arkeologiska respektive markvetenskapliga kontexter. Ett särskilt syfte med utgivandet av en antologi är därför att samla projektets viktigaste resultat i ett sammanhang. Antologin kommer att utkomma i både tryckt och digital (Open Access) form.

Projektet övergripande syfte har varit att förbättra kunskaperna om de samhällen som existerande i Santarémområdet i prekolonial tid; med fokus på den senare förhistorien och den initiala tiden för kontakter mellan indianska befolkningar och européer i detta område. Kombinationen av arkeologiska och miljövetenskapliga analyser har bland annat haft som ändamål att ge en bild av hur landresurser brukades under prekolonial tid.

Kol-14 och OSL datering av prover från projektets fältarbeten har gett en preliminär kronologi över hur mänsklig aktivitet i den här delen av Amazonas utvecklades från mitten av första årtusendet, vår tideräkning, fram till den europeiska kontaktperioden (1542-1639 e.Kr.). Resultaten indikerar att mänskliga bosättningar i huvudsak varit begränsade till flodområdena nära Amazonas och Tapajós floder fram till 1200-talet e.Kr. Från 1200-talet fram till tiden för den första europeiska expeditionen genom området (Francisco de Orellana 1541-42) skedde en omfattande expansion av bebyggelse såväl i flodnära områden som över inlandsområdet (Belterra-platån). Under kontaktperioden (1542-1639 e.Kr.) övergavs sannolikt de flodnära lokalerna; medan inlandslokalerna fortsatt tycks ha varit befolkade fram till kolonial tid. Historiska dokument visar att det under den koloniala perioden (1639-1822) skedde en gradvis återetablering i flodområdena (Stenborg et al. 2014; Stenborg Under tryckning 1).

Ett viktigt resultat är också konstaterandet att lokalerna på Belterraplatån vanligen ligger i anslutning till sänkor i landskapet; vilka i vissa fall varit naturbildade och i andra fall konstruerade av människor. Eftersom området har en årstidscykel kännetecknad av utpräglade regn och torrperioder har man antagit att inlandsområdena på grund av begränsad vattentillgång under torrperioden (augusti-januari) inte varit lämpade för mänsklig bosättning. Expansionen inåt land tycks därför ha varit kopplad till utvecklande av tekniker för att tillvarata de vattenförråd som funnits på Belterraplatån och att konstruera artificiella sådana(Stenborg et al. 2014). Redskapsfynd på inlandslokalerna visar att dessa varit knutna till jordbruk -- sannolikt under regnperioden.

De markvetenskapliga undersökningarna har fokuserat dels på att undersöka möjligheterna att tillämpa sensorteknik för kartläggning av utbredningen av ADE jordar (Araújo et al. 2014), och dels på karakterisering av jordarna genom beskrivning av jordprofiler och insamling och analys av referensprover (Eriksson Under tryckning). Genom att de arkeologiska lokalerna sammanfaller med jordar som har en mycket avvikande karaktär jämfört med de naturliga jordarna i undersökningsområdet, visade det sig att det är fullt möjligt att relativt snabbt och med hög noggrannhet - och dessutom i olika typer av terräng - kartlägga ADE lokalers utbredning. Det visade sig också möjligt att det med sensorteknik bestämma flera av för ADE typiska markegenskaper. Från ett arkeologiskt perspektiv kan resultaten användas för att effektivisera fältarbete och ge ett nytt och detaljerat underlag för tolkningen av strukturer, markanvändning och bosättningar i det förkolumbianska landskapet. Undersökningen av ADE som nu exploaterats för modernt jordbruk visade att dessa trots antropogen påverkan fortfarande kan vara arkeologiskt värdefulla.

Arbetena inom Cultivated Wilderness-projektet omfattade även analyser av delar av de samlingar som finns på Världskulturmuseet i Göteborg (VKM), insamlade på 1920-talet av den tysk-brasilianske forskaren Curt Unkel Nimuendajú. Stilistiska analyser av detta material visar att ett stilistiskt enhetligt material (den s.k. Santarém eller Tapajoida keramiken) var spridd över ett område av minst 200 km utefter Amazonfloden, samt 50 km söder om denna -- utefter Tapajós-floden och över Belterra-platån. De hittills genomförda analyser av keramik i VKM:s samlingar -- mikroskopsanalyser av gods och magring, samt röntgenfluorescens-analyser (XRF) av krukskärvor -- pekar mot att keramiken på inlandslokalerna var lokalt producerade av lokala råvaror. Detta skulle i sin tur tyda på att bosättningarna i såväl inlandet som utefter floderna var permanenta och befolkade året runt, snarare än säsongsbrukade.

Utifrån de uppnådda resultaten kan flera nya frågeställningar formuleras. Dessa gäller exempelvis vilka varor och resurser som utbyttes mellan flodnära lokaler och inlandslokaler; hur detta utbyte var organiserat och över vilka vatten och landvägar det skedde. Spännande frågor kring drivkrafterna bakom expansionen från 1200-talet och framåt kan också formuleras med fokus på bland annat politiska, sociala, tekniska och ekonomiska faktorer.

Projektets arbeten och resultat har kommunicerats utanför akademiska miljöerna -- genom projektets webdomän (http://www.cultivated-wilderness.org/) och en till denna kopplad blogg (http://cultivated-wilderness.org/blog/), intervjuer med huvudsökande och andra projektdeltagare i bland annat online-tidskrifter, svensk och österrikisk radio och brasilianska och svenska dokumentärfilmsprojekt. Pressinformation och nyheter kring projektet har publicerats av GU och SLU.

Publikationer



1. Araújo, Suzana Romeiro. 2013. "Reflectance spectroscopy vis‐NIR and mid‐IR applied for soil studies." PhD thesis. University of São Paulo, College of Agriculture “Luiz de Queiroz”, Piracicaba, Brazil.

2. Araújo, Suzana Romeiro, Mats Söderström, Jan Eriksson, Christian Isendahl, Per Stenborg och José A. M. Demattê 2014  "Determining soil properties in Amazonian Dark Earths by reflectance spectroscopy." Geoderma vol. 237-238:308–317. ISSN 0016-7061

3. Eriksson, Jan Under tryckning "Properties of Amazonian Dark Earths at Belterra Plateau, Pará, Brazil"  I Beyond Waters: Archaeology and Environmental History of the Amazonian Inland, red. Per Stenborg. GOTARC Series A, Gothenburg Archaeological Studies, vol. 6, Göteborg. ISBN 978-91-85245-60-7

4. Stenborg, Per Under tryckning 1 "Settlement policies of the past: Reflections on the ”when”, “where”, “how” and “whys” of hinterland occupation in the Santarém & Belterra Regions, Pará, Brazil." I Beyond Waters: Archaeology and Environmental History of the Amazonian Inland, red. Per Stenborg. GOTARC Series A, Gothenburg Archaeological Studies, vol. 6, Göteborg. ISBN 978-91-85245-60-7

5. Stenborg, Per Under tryckning 2 "Archaeological research at hinterland sites on the Belterra Plateau, Pará." I Beyond Waters: Archaeology and Environmental History of the Amazonian Inland, red. Per Stenborg. GOTARC Series A, Gothenburg Archaeological Studies, vol. 6, Göteborg. ISBN 978-91-85245-60-7

6. Stenborg, Per, Denise P. Schaan, Christian Isendahl, Mats Söderström, Jan Eriksson, Márcio Amaral, Mats Olvmo 2014 "The Cultivated Wilderness Project – Hinterland archaeology in the Belterra Region, Pará, Brasil." I Antes de Orellana. Actas del 3er Encuentro Internacional de Arqueología Amazónica, red. Stéphen Rostain, pp. 149-155, 506-508. Colección “Actes & Mémoires de l’Institut Français d’Études Andines” Vol. 37, Instituto Francés de Estudios Andinos, Lima, Perú. ISSN 1816-1278 ISBN 978-9942-13-892-7

7. Stenborg, Per, Denise Pahl Schaan, Márcio Amaral Lima 2012 "Precolumbian Land Use and Settlement Pattern in the Santarém Region, Lower Amazon." Amazônica - Revista de Antropologia, 4 ( 1 ) pp. 222-250 ISSN: 2176-0675
Söderström, Mats Under tryckning Sensors for efficient field mapping of Amazonian Dark Earths. I Beyond Waters: Archaeology and Environmental History of the Amazonian Inland, red. Per Stenborg. GOTARC Series A, Gothenburg Archaeological Studies, vol. 6, Göteborg. ISBN 978-91-85245-60-7

8. Söderström, Mats, Suzana Romeiro Araújo, Jan Eriksson, Christian Isendahl, Per Stenborg. 2013a. "Proximal soil sensing for rapid assessment of Amazonian Dark Earth properties." 2nd Nordic Biochar Seminar, Helsinki 14-15 Feb 2013. NJF Report, 9(2):35. ISSN:1653-2015

9. Söderström, Mats,, Jan Eriksson, Christian Isendahl, Per Stenborg, Lilian Rebellato, Denise Pahl Schaan
MS "Mapping exploited Amazonian Dark Earths." Manuscript to be submitted to Geoderma Regional.

10. Söderström, Mats, Jan Eriksson, Christian Isendahl, Suzana Araújo, Lilian Rebellato, Denise Schaan, Per Stenborg 2013b "Using proximal soil sensors and fuzzy classification for mapping Amazonian Dark Earths." Agricultural and Food Science 22 ( 4 ):380-389. ISSN:1459-6067
 

Bidragsförvaltare
Göteborgs universitet
Diarienummer
P10-0323:1
Summa
SEK 4 707 000
Stödform
RJ Projekt
Ämne
Arkeologi
År
2010