Ivo Zander

Teknikutveckling i det multinationella företaget - Longitudinella studier av de utländska dotterbolagens roll och utveckling.

Det är i dag väl belagt att utländska dotterbolag har kommit att spela en allt viktigare teknologisk och strategisk roll i multinationella företag. Däremot finns det begränsad kunskap om varför endast vissa utländska dotterbolag utvecklas till teknologiskt och strategiskt viktiga enheter, och vad som händer när de väl intagit en position som avancerade enheter i den multinationella organisationen.
Forskningsprojektet undersöker vad som förklarar framväxten av teknologiskt och strategiskt viktiga utländska dotterbolag, särskilt sådana enheter som utvecklas till ”superstjärnor” i den multinationella organisationen. Projektet identifierar också longitudinella trender i avancerade utländska dotterbolags utveckling, med speciellt fokus på hur utländska uppköp påverkar det multinationella företagets teknikportfölj, hur teknik sprids till och från olika enheter i den multinationella gruppen, och hur dessa enheter formerar sig till att utgöra distinkta grupper inom den multinationella organisationen.
Forskningsprojektet baserar sig på patent som indikator på teknologisk aktivitet och kompetens och spänner över tidsperioden 1890-2009. Projektets olika delstudier använder sig av ett flertal urval av multinationella företag.

Slutredovisning

Ivo Zander, Företagsekonomiska institutionen, Uppsala universitet

Projektets huvudsyfte har varit att undersöka hur multinationella företags utländska dotterbolag har bidragit till företagens teknologiska och strategiska förnyelse. Datamaterialet har utgjorts av en unik och genom projektet uppdaterad databas på ett urval av de största svenska multinationella företagen, där företagens teknikutveckling följs på basen av beviljade patent över perioden 1890-2008.

Sett ur en annorlunda synvinkel har forskningsprojektet tagit sig an det som inom den akademiska litteraturen har kommit att bli etablerade 'sanningar' om de utländska dotterbolagens teknologiska och strategiska betydelse. Något förenklat kan man säga att dessa sanningar inkluderar bland annat att hela företagets utländska verksamhet utgör en viktig källa till teknologisk och strategisk förnyelse, att skillnader i teknikbidrag mellan moderbolag och utländska enheter över tid har kommit att suddas ut, samt att det moderna multinationella företaget effektivt sprider ny kunskap och teknik mellan olika enheter i den multinationella organisationen.

PROJEKTETS VIKTIGASTE RESULTAT
Resultaten kan sammanfattas under ett antal punkter, vilka i stort återspeglar resultaten i de olika publikationer forskningsprojektet har genererat: (1) Det är en signifikant skillnad mellan egna och förvärvade dotterbolag vad avser deras bidrag till det multinationella företagets teknologiska och strategiska förnyelse (de förvärvade bolagen gör ett större bidrag), (2) endast ett litet antal s.k. 'superstar subsidiaries' står för en övervägande andel av den tekniska förnyelsen bland de utländska enheterna, (3) inom dessa 'superstar subsidiaries' är det bara ett litet antal ingenjörer och uppfinnare som står för den övervägande delen av den tekniska förnyelsen, (4) det kvarstår signifikanta skillnader i hur teknisk kunskap sprider sig mellan olika enheter i den multinationella organisationen, (5) förutsättningarna för teknisk förnyelse under den period när utländska enheter utvecklar mer avancerat tekniskt kunnande har en avgörande och långsiktig påverkan på deras fortsatta teknikbidrag till den multinationella gruppen, och (6) framväxten av det 'moderna' multinationella företaget begränsas av betydande skillnader mellan individuella företag samt kvarstående skillnader i tekniska bidrag mellan huvudkontor samt egna och uppköpta utländska enheter.

NYA FORSKNINGSFRÅGOR SOM GENERERATS GENOM PROJEKTET
I forskningsprojektets förlängning finns det i närtid idéer till två papper som kommer att utvecklas under det kommande året. Det första pappret bygger på evolutionär teori och ser utöver präglingseffekten när utländska dotterbolag utvecklas till mer avancerade enheter (pappret 'The adventurous gene') även på tidsvarierande effekter av moderbolagets teknikaktivitet. Preliminära analyser pekar på att det multinationella företaget 'svänger' samtidigt i teknikutvecklingen hemma och i de utländska enheterna. Implikationerna är intressanta dels för teorin om det multinationella företaget, dels för ledning av teknikutveckling i det multinationella företaget.

Ett annat papper riktar sig mot praktiker och svarar på en inbjudan att sammafatta forskningsresultaten i en artikel i Harvard Business Review. Detta papper kommer att ta upp den moderna 'myten' om det globalt aktiva och integrerade företaget, och i stället lyfta fram det fortsatt specialiserade och i många avseenden traditionella och trögrörliga multinationella företaget.

Patentdata har visat sig ge ett mycket användbart underlag för longitudinella och jämförande studier av företags tekniska, strategiska och organisatoriska utveckling. Ett kommande forskningsprojekt avser att, på basen av ett utvidgat datamaterial, undersöka hur olika typer av signifikanta händelser påverkar inriktningen av företags tekniska utveckling. Dessa signifikanta händelser inkluderar större internationella förvärv och företagssammanslagningar, ekonomiska kriser, samt inträdet av nya typer av konkurrenter med ursprung i snabbt växande ekonomier som Kina, Indien och Brasilien.

PROJEKTETS INTERNATIONELLA FÖRANKRING
Utöver deltagande i internationella konferenser samt publikationer i välrenommerade internationella tidskrifter har projektet förstärk existerande och bidragit till nya internationella forskningskontakter. Ett pågående samt ett kommande papper samförfattas med Professor John Cantwell vid Rutgers University. Under det kommande året utvidgas forskargruppen med gästforskaren Dr Seiko Arai från Leeds University, med forskningsinriktning på patent och teknikutveckling inom framför allt japanska multinationella företag.

FORSKNINGSINFORMATIVA INSATSER
Inbjudna presentationer, där deltagarna representerar en blandning av forskare, företagsledare och policy-ansvariga, inkluderar: (1) 'New perspectives of the internationalisation of innovation: The changing role of MNCs' (Institute of Research on Innovation, IREIN, Universidad Complutense de Madrid, Spain, April 23, 2015), (2) 'Innovation and strategic renewal of the multinational corporation' (Guangdong University of Finance and Economics, China, Januari 7, 2014), samt (3) 'Superstar subsidiaries and innovation in multinational companies', (Séminaire Management de l'Innovation - Théories et Pratiques, Ecole des Mines de Paris, France, Juni 12, 2014).

PROJEKTETS TVÅ VIKTIGASTE PUBLIKATIONER
Det är inte helt enkelt att avgöra vilka forskningsprojektets två viktigaste publikationer är. I sin bedömning utgår forskargruppen framför allt ifrån signifikansen i de teoretiska och konceptuella bidragen.

Ett av de två utvalda arbetena, med titeln 'Superstar inventors - Towards a people-centric perspective on technological renewal in foreign subsidiaries of the multinational corporation', publicerades i tidskriften Research Policy. Artikeln visar på en tydlig snedfördelning av innovation inom de multinationella företagens utländska enheter, och i tillägg att det även inom enskilda enheter finns en systematisk snedfördelning av innovation mellan enheternas individuella forskare. Två slutsatser är av särskild vikt för litteraturen inom området internationellt företagande: (1) Den tidigare litteraturen om teknikutveckling och konkurrenskraft i det multinationella företaget har fokuserat på relationen huvudkontor och dotterbolag, när mycket av de avgörande bidragen till teknisk och strategisk förnyelse avgörs på individnivån, samt (2) en stor del av litteraturen kring vikten av externa kopplingar och relationer har legat på företags- eller enhetsnivå, när istället ett begränsat antal personliga nätverk förefaller vara av avgörande betydelse för företagens tekniska och strategiska förnyelse.

Det andra utvalda arbetet 'upptäcktes' under arbetets gång, och får tillskrivas en kombination av intuition och risktagande i formen av omfattande kompletterande datainsamling och databearbetning. Pappret har titeln 'The adventurous gene - Technological imprinting in the international growth of the multinational corporation', med sikte på publicering i de högst rankade tidskrifterna inom området. Grundidén är enkel och bekräftas av de empiriska analyserna: hur pass äventyrliga utländska dotterbolag blir i sin teknikutveckling bestäms av hur pass äventyrligt moderbolaget självt var under den kritiska period då dotterbolagen utvecklades till tekniskt avancerade enheter (en präglings- eller sk. 'imprinting' effekt). Det här pappret identifierar och dokumenterar en helt ny process och bestämningsfaktor för teknikutvecklingen i utländska dotterbolag, där existerande teorier och konceptuella modeller istället för kortvariga influenser med långvariga effekter fokuserat på dotterbolagens gradvisa förändring och utveckling över tid.

PROJEKTETS PUBLICERINGSSTRATEGI

Projektets publiceringsstrategi har varit traditionell med siktet inställt på de ledande internationella tidskrifterna, särskilt inom området internationellt företagande.

SPRIDNING AV FORSKNINGSRESULTATEN

För att säkerställa spridningen av forskningsresultaten har och kommer publicerade artiklar parallellpublicerats i den allmänt tillgängliga databasen DIVA vid Uppsala universitet (de papper som laddas upp är då identiska med de papper som accepterats för publikation, dock ej i det slutliga formatet). I ett fall ('Superstar inventors') erlades avgiften för 'open access' på tidskriftens hemsida (Research Policy). Detta som ett led i forskagruppens ambition att lära sig mer om effekten av att tillhandahålla färdiga artiklar i 'open access' form.

Utöver publikationerna har projektresultaten under arbetets gång presenterats vid ett flertal ledande internationella forskningskonferenser (Academy of Management, Academy of International Business, European International Business Academy). Två av papprena har av Academy of International Business och i konkurrens med ett stort antal inskickade bidrag nominerats för 'The Aalto University School of Economics "That's Interesting!" Award', en utmärkelse som premierar papper med nyskapande teoretiskt eller empiriskt innehåll.

Projektets resultat har presenterats internationellt vid ett antal inbjudna gästföredrag. De har även integrerats med undervisningen vid Uppsala universitet, dels inom ramen för masterutbildningen i entreprenörskap (med specifik inriktning på intraprenörskap i det multinationella företaget), dels inom doktorandkurser med fokus på internationellt företagande (NORD-IB programmet).


Forskargruppen ber att få framföra ett stort tack till Riksbankens Jubileumsfond för visat förtroende och finansiellt stöd.

Publikationer

Articles published in refereed journals or edited volumes:

Blomkvist, K., Kappen, P. & Zander, I. (2014) Superstar inventors – Towards a people-centric perspective on technological renewal in foreign subsidiaries of the multinational corporation. Research Policy, 43 (4): 669-682.

Blomkvist, K., Kappen, P. & Zander, I. (2014) Win, place, or show? How foreign market entry strategies contribute to the technological growth of the multinational corporation. Long Range Planning, 47 (1-2): 16-31.

Blomkvist, K., Kappen, P. & Zander, I. (2012) Superstar subsidiaries of the multinational corporation: In search of origins and drivers. In: M. Andersson, C. Karlsson, B. Johansson & H. Lööf (Eds), Innovation and growth: From R&D strategies of innovating firms to economy-wide technological change: 57-87. Oxford: Oxford University Press.

Papers under review by refereed journals:

Blomkvist, K. & Kappen, P. (2015) Birds of a feather flock together: Technological integration of foreign subsidiaries of the multinational corporation. Revise and re-submit at Industrial and Corporate Change.

Blomkvist, K., Kappen, P. & Zander, I. (2015) Gone are the creatures of yesteryear? On the diffusion of technological capabilities in the modern MNC. Under first review by Journal of World Business.

Papers under preparation for journal submissions: 

Blomkvist, K., Cantwell, J., Kappen, P. & Zander, I. (2015) The adventurous gene – Technological imprinting in the international growth of the multinational corporation. Paper to be submitted to Academy of Management Journal.

Conference papers:

Blomkvist, K., Kappen, P. & Zander, I. (2015) Animal farm – On the diffusion of technological capabilities and the theory of the MNC. Paper submitted to the Academy of International Business Annual Meeting, 2015.

Blomkvist, K., Cantwell, J., Kappen, P. & Zander, I. (2013) The adventurous gene – Technological imprinting in the international growth of the multinational corporation. Paper presented at the European International Business Academy Meeting, December 12-14, Bremen, and at the Academy of International Business Annual Meeting, June 23-26, Vancouver.

Nominated for The Aalto University School of Economics “That’s Interesting!” Award, Academy of International Business Annual Meeting.

Blomkvist, K., Kappen, P. & Zander, I. (2012) Gone are the creatures of yesteryear? On the diffusion of technological capabilities in the modern MNC. Paper presented at the European International Business Academy Meeting, December 6-9, Sussex.

Blomkvist, K., Kappen, P. & Zander, I. (2012) Win, place, or show? How foreign market entry strategies contribute to the technological growth of the multinational corporation. Paper presented at the Long Range Planning workshop, May 25-26, University of Reading.

Blomkvist, K., Kappen, P. & Zander, I. (2012) Superstar inventors in foreign subsidiaries of the MNC. Paper presented at the Academy of International Business Annual Meeting, June 30-July 3, Washington, DC, and at the Academy of Management Annual Meeting, August 3-7, Boston.

Nominated for The Aalto University School of Economics “That’s Interesting!” Award, Academy of International Business Annual Meeting.

Blomkvist, K., Kappen, P. & Zander, I. (2011) Superstar subsidiaries of the MNC: In search of origins and underlying drivers. Paper presented at the Academy of International Business Annual Meeting, June 25-29, Rio de Janeiro.

Other publications:

Blomkvist, K. (2013) Superstar subsidiaries: Not all subsidiaries are created equal. Mercury, 3: 60-62.

Thorn, K., & Ceciliano, R. (2014) The loss of mandates: A study on the loss of mandates by exploring theory and using Astra Zeneca as an empirical case. Master thesis, Department of Business Studies, Uppsala University.

Bidragsförvaltare
Uppsala universitet
Diarienummer
P10-0692:1
Summa
SEK 3 228 000
Stödform
RJ Projekt
Ämne
Företagsekonomi
År
2010