Nya intima relationer på äldre dar - en kvantitativ enkätstudie
Projektets syfte är att, utifrån ett riksrepresentativt stratifierat urval om 3000 60-90-åringar, studera attityder till, förväntningar på och erfarenheter av nya intima relationer på äldre dar. Vi kommer att undersöka hur dessa ser ut i äldrebefolkningen generellt och i olika grupper definierade på bas av kön, klass, livsloppsfas, sexuell orientering, urbanitetsgrad och intimitetskarriär. Studien kommer att belysa vilken roll nya relationer spelar för de äldres livskvalitet, samt ge idéer om hur stödstrukturer för äldre kan komma att se ut i det senmoderna samhället.
Peter Öberg, Akademin för hälsa och arbetliv, Högskolan i Gävle
2011-2015
Studiens syfte var att studera attityder till, förväntningar på och erfarenheter av nya intima relationer på äldre dar. Syftet har inte förändrats - och de flesta av våra frågeställningar har helt eller delvis besvarats.
Ett centralt resultat är att senmoderna samlevnadsformer nått äldrebefolkningen. Skilsmässokulturen har nått även de äldre: Det har blivit vanligare både att vara frånskild (prevalens) och att skilja sig (incidens) som äldre. Äldre föredrar ofta alternativa relationsformer: I nya relationer som initierats 60+ väljer man i första hand särboende (7/10) eller samboende (nästan 3/10), nästan aldrig äktenskap. En tredjedel av alla som enligt civilstånd är "ensamstående" har de facto en partner. Utifrån resultaten kan man kritisera offentlig statistik (och mycket tidigare forskning) som enbart använder civilstånd som mått på parförhållande, för att ge en felaktig bild av äldres familjeliv och sociala integration.
Samlevnadsform bland äldre förklaras inte främst av kohorttillhöriget utan av den historiska tid och till viss del av den livsfas i vilken relationen ingåtts. Ju senare i historisk tid och/eller i livet en relation ingåtts, desto sannolikare att man väljer en sambo- eller särborelation. Att många äldre trots allt är gifta förklaras av att de inlett sin relation då äktenskapet var norm. Resultatet står i kontrast till antagandet att äldre står för kulturell eftersläpning. De kan istället i viss mening ses som ett avantgarde i utforskandet av nya relationsformer.
Ett andra centralt resultat är att Sverige, med avseende på hur senmoderniteten präglar äldres relationer, framstår som ett globalt extremfall. Vid sidan av preferensen för alternativa relationsformer så syns det i de positiva attityder äldre själva har till att andra äldre ingår nya intima relationer sent i livet. Men också i de klart positiva signaler äldre uppfattar från barnen till att de ingår nya relationer och/eller sambor med en ny partner. Detta kontrasterar starkt mot forskning från andra länder, även så närstående som Nederländerna.
Ett tredje centralt resultat är att en partner bidrar starkt till livstillfredsställelsen bland äldre - oberoende av samlevnadsform och när i livet relationen ingåtts. En partner är också ett viktigt skydd mot ensamhet, både när det gäller långvariga och nya parrelationer.
NYA FORSKNINGSFRÅGOR
En ny frågeställning som projektet genererat är hur intima relationer på äldre dar, nya och gamla, bestående och avslutade, påverkar de äldres relationer till barn, syskon, vänner och andra. Vi har tidigare berört frågan i en artikel i Journal of Family Issues, baserad på kvalitativt material, och arbetar med en uppföljning baserad på enkäten. Frågorna har också vidareutvecklats till en projektplan om åldrande styvfamiljer som fått bistånd av FORTE.
Projektet har också väckt frågor om singelskap på äldre dar. I enkätstudien samlades data om singlar, som kontrast till äldre som lever i parrelationer. Under projektets gång har det blivit tydligt att singelskap är en intressant kategori i sig. Singelskapet får sin betydelse i förhållande till parlivet och är därför av stort intresse för studier av intimitet. Tidigare forskning om äldre utan partner har ofta missat intimitetsdimensionen och fokuserat livet som ensamstående som en bestående dimension associerad med olika förluster (ofta änkestånd), inte dejting och potentiella nya relationer.
PROJEKTETS INTERNATIONELLA FÖRANKRING
En viktig del av den internationella förankringen har varit ett aktivt deltagande i internationella konferenser. Vi har presenterat resultat för kollegor vid konferenser i USA (GSA 2013; 2014), Sydkorea (IAGG 2013) och Irland (Cultural Gerontology 2014). Vi kommer även presentera forskningen i USA till sommaren (Aging Families 2015).
Konferenspresentationerna har genererat internationellt intresse och många kontakter. En viktig kontakt är de kända familjegerontologerna prof Jenny de Jong Gierveld, vid universitetet i Amsterdam, som gjort ett flertal omfattande studier om nya relationer på äldre dar, och prof Teo van Tilburg på "Amsterdam Longitudinal Study on Ageing". Vi har en stående inbjudan från dem båda att vistas på sociologiska institutionen i Amsterdam och presentera vår forskning, vilket vi hoppas kunna förverkliga hösten 2015.
Andra viktiga kontakter är prof Chris Philipson vid Manchester University och prof Thomas Scharf vid University of Galway, som inbjöd oss att skriva boken "Intimacy in Later Life" för Policy Press (under arbete). Philipson har också bjudit in oss att presentera vår forskning vid The Morgan Centre i Manchester hösten 2015.
FORSKNINGSINFORMATIVA INSATSER
Vi har hållit ett tjugotal presentationer om projektet utanför eller på gränsen till vetenskapssamhället. Det inkluderar presentationer för praktiker på äldreområdet, t.ex. vid Äldredagar för kommunanställda i Stockholm (t.ex. Socialhögskolan), Uppsala (t.ex. Äldremässan) och Gävle (t.ex. Anhörigcenter), för forskare med andra specialiteter, t.ex. i Stockholm (KI), Norrköping (NISAL), Gävle (HiG), Nagoya/Japan (Chukyo University) och för den intresserade allmänheten i Helsingfors (De Sjukas väl) och Stockholm (ABF och Äldrecentrum).
Projektet har figurerat offentligt genom inslag i tidningar, radio och TV; bland annat på Rapport, Aktuellt och TV4; Radio Uppland, Radio Gävleborg och P4/Sisuradio; samt intervjuer och reportage i Alma, Omtanke, M-Magasin, Västra Nyland, Hufvudstadsbladet, Leva, Gefle dagblad och Mitt i Södermalm.
PROJEKTETS TVÅ VIKTIGASTE PUBLIKATIONER
Bildtgård, T. & Öberg, P. (2015). Förändrade intimitetsformer bland äldre i det senmoderna samhället. Sociologisk Forskning 52(1): 5-32.
Artikeln belyser en obeforskad svensk verklighet: Nya romantiska relationer bland äldre, med utgångspunkt i intimitetens transformering. Resultaten visar att förändrade intimitetsmönster även nått äldre i det senmoderna Sverige. I parrelationer som inleds på äldre dar väljer man framför allt särboende men också samboende, medan det är ovanligt och anses oviktigt att gifta sig. Det gör i vissa hänseenden äldre till ett avantgarde i utforskandet av alternativa relationsformer. Resultaten visar också att parrelationer har betydelse för äldres livstillfredsställelse - oberoende vilken form relationen har. Utifrån resultaten kritiseras offentlig statistik, baserad på civilstånd, för att ge en delvis felaktig bild av äldres familjeliv och parrelationer.
Bildtgård, T. & Öberg, P. (submitted). Union form in romantic relationships in later life - The APC-question. Submitted to Journal of Marriage and Family.
I artikeln studeras den relativa betydelsen av ålder, period och kohort för val av samlevnadsform (äktenskap, samboende, särboende) utifrån äldres nuvarande parförhållanden. Den historiska tiden då relationen inleddes var den viktigaste förklaringen, följt av ålder då relationen inleddes, medan kohorthypotesen inte fick stöd. Utifrån artikeln ifrågasätts antagandet att äldre, när det gäller samlevnadsform, skulle avvika från andra åldersgrupper i preferenser för traditionella äktenskap
.
PROJEKTETS PUBLICERINGSSTRATEGI
Sociologisk forskning och Socialvetenskaplig tidskrift (insänt manus) har avgiftsfri Open Access (OA). Journal och Marriage and Family (insänt manus) debiterar för OA. Vid sidan av inskickade och publicerade artiklar arbetar vi för tillfället på följande manus:
"Intimacy in later life": Bokmanus till Policy Press Global Ageing-series. Boken presenterar forskning om nya intima relationer i senmoderna samhällen med våra svenska studier som empiriskt exempel. Boken kommer att ta upp: äldres attityder till nya intima relationer; relationsform i äldres nya intima relationer; relationsideal och faktiska erfarenheter; nya relationers effekter på livskvalitet och ensamhet; nya relationers betydelse för äldres stödresurser; omgivningens attityder; sexuella normer och erfarenheter; skillnader mellan män och kvinnor; skillnader gentemot relationer tidigare i livet och skillnader gentemot livslånga äktenskap. Utgivningen finansieras av beställaren Policy Press och kommer att utgöra projektets mest centrala publikation.
Ytterligare tre manus under utarbetning är: En artikel om nya relationers betydelse för det sociala nätverket till Australasian Journal on Ageing (tidskriften debiterar för OA). En artikel om intima relationer i ett livsloppsperspektiv som är tänkt för tidskriften Advances in Life Course Research (tidskriften debiterar för OA). En artikel om åldersnormer i parrelationer, som vi ämnar skicka till International Journal of Ageing and Later Life (tidskriften har avgiftsfri OA).
Vi ämnar ansöka om tilläggsmedel för OA från RJ vid publicering i ovanstående tidskrifter.
Publikationer
Samtliga publikationer är författade av Torbjörn Bildtgård och Peter Öberg
Framtida publikationer
Vi har undertecknat kontrakt med det brittiska förlaget Policy Press om att skriva en bok ”Intimacy and Ageing” som en slutprodukt av både det kvalitativa FORTE-finansierade och det kvantitativa RJ-finansierade projektet.
Artiklar till refereebedömda tidskrifter
1) Öberg, P. Andersson, L. & Bildtgård, T. (insänd) Skyddar en parrelation på äldre dar mot ensamhet. Insänd till Socialvetenskaplig Tidskrift.
2) Bildtgård, T. & Öberg, P. (submitted). Union form in romantic relationships in later life – The APC-question. Submitted to Journal of Marriage and Family.
3) Bildtgård, T. & Öberg, P. (2015). Förändrade intimitetsformer bland äldre i det senmoderna samhället. Sociologisk Forskning 52(1): 5–32.
REFEREEBEDÖMDA KONFERENSBIDRAG
Accepterade kommande presentationer 2015:
- Paper: “Changing union forms among older people in late modern Sweden”. Aging Families, Changing Families: An International Conference (Syracuse, New York, USA, 3-6 June, 2015)
- Paper: “Gendered ideals vs realities for partner-age in unions in later life”. Aging Families, Changing Families: An International Conference (Syracuse, New York, USA, 3-6 June, 2015)
- Paper: Union form in late life intimate relationships – A question of age, period or cohort? Aging Families, Changing Families: An International Conference (Syracuse, New York, USA, 3-6 June, 2015)
Hållna presentationer 2013–2014:
2014:
- Poster: “Diversity of intimacy forms and their importance for well-being in later life”. Gerontological Society of America’s 67th Annual Congress, Washington, DC, USA
- Poster: “Changing sexual practices in intimate relationships in later life – a life course perspective”. Gerontological Society of America’s 67th Annual Congress, Washington, DC, USA
- Paper: “Consequences of new intimate relationships for linked lives and autonomy in later life”. Gerontological Society of America’s 67th Annual Congress, Washington, DC, USA
- Poster: “The importance of intimate relationships for well-being in later life.” 22nd Nordic Congress of Gerontology, Göteborg
- Paper: “Sexual activity and norms among older Swedes – a life course perspective”. 22nd Nordic Congress of Gerontology, Göteborg
- Paper: “New forms of intimacy in later life in a culture of divorce”. 8th International Conference on Cultural Gerontology, Galway, Ireland
- Paper: “Changing sexual practices in new intimate relationships in later life – a life course perspective”. 8th International Conference on Cultural Gerontology, Galway, Ireland
- Paper: “The impact of new intimate relationships in later life on inter-generational exchanges”. 8th International Conference on Cultural Gerontology, Galway, Ireland
2013:
- Poster: New sexual relationships in later life: The case of late modern Sweden. Gerontological Society of America’s 66th Annual Congress, New Orleans, USA
- Paper: New Intimate Relationships and Informal Care Obligations in Later Life. Gerontological Society of America’s 66th Annual Scientific Congress, New Orleans, USA
- Poster: The Impact of New Intimate Relationships in Later Life on Life Satisfaction – A Swedish study. Gerontological Society of America’s 66th Annual Scientific Congress, New Orleans, USA
- Paper: Time as a structuring condition for new intimate relationships in later life - A qualitative study of elderly Swedes. IAGG’s 20th World Congress in Gerontology and Geriatrics, Seoul, South-Korea
- Paper: Attitudes, experiences and expectations on new intimate relationships in later life. IAGG’s 20th World Congress in Gerontology and Geriatrics, Seoul, South-Korea
PROJEKTETS HEMSIDA (Changing Family Relationships in Later Life)
http://www.hig.se/Ext/Sv/Organisation/Akademier/Akademin-for-halsa-och-arbetsliv/Forskning-vid-akademin/Forskningsprojekt/Forskningsprojekt-svenska/Socialt-arbete/Nya-intima-relationer-pa-aldre-dar.html