Strategi, design och organisering i städers utvecklingsprocesser
Ny innovationskraft växer fram ur aktivitetsnät som matchar expanderande städers innovations- och utvecklingsbehov. Inom strategiforskningen talas en strategi-som-praktik-ansats med syfte att synliggöra det strategiarbete som så väl behövs i tider av omprövning. Denna ansats utgår från beskrivningar av organisationers vardagsaktiviteter med syfte att nå nya utvecklingsfönster i samspelet mellan praktiker, praxis och praktik. Denna studie utgår från denna ansats och ställer följande huvudfrågor: (1) Hur designas och organiseras staden i ett större kulturprojekt över tid? och (2) Hur gestaltas samspelet med medborgarna i en strategisk utvecklingssatsning med denna dignitet?
Projektet, som sträcker sig över tre år, avser att besvara dessa frågor genom detaljerade empirska studier av vardagsnära aktiviteter. Det bedrivs i nära samarbete med ledande internationella forskare och förväntas berika såväl vetenskaplig som praktisk kunskap om städers funktionssätt.
Syftet med projektet har varit att studera planering, genomförande och uppföljning av ett europeiskt kulturhuvudstadsår (ECoC). Insamlade data har resulterat i uppbyggnad av en omfattande databas baserat på ett empiriskt material bestående av intervjuer, fokusgruppsessioner, observationer, dokument- och mediaanalyser etc. Till detta ska föras genomförda etnografiska studier bestående av skuggning av signifikanta aktörer vid kritiska tidpunkter i interaktionen mellan stadens ledning och medborgare.
Resultat
I centrum för analysen har design och organisering av en utvecklingsinsats av denna omfattning stått. Med stöd i en praktikansats har aspekter som möjliggör respektive begränsar organisering fokuserats. Ur ett planeringsperspektiv betonas vikten av förankring hos medborgarna i syfte att nå uppsatta mål. Innebörden av medskapande i en stadskontext bildar därför en väsentlig grund för resultatanalysen. Inte minst när det gäller hur en kulturell infrastruktur ska inbäddas i en stads utveckling krävs lyhördhet för medborgares och kulturutövares önskemål likväl som involvering av ett vitt spektrum av intressenter. Mot denna bakgrund bör strategier: (1) vara grundade i vardagsnära aktiviteter (medskapande praktik), (2) interaktionen med medborgarna vara vittomspännande (handlingsnät) samt (3) ämnade för att möta utmaningar i termer av hantering av motstridiga viljor (dualiteter och paradoxer). Innebörden med och analysen av dessa tre dimensioner utvecklas närmare i forskningsprojektets uppsummerande bok 'Urban Strategies for Culture-Driven Growth'.
Nya forskningsfrågor som genererats genom projektet
Forskningsprojektet har förgrenats i nya frågeställningar som tarvar ytterligare efterforskningar. På temat dualiteter och paradoxer har flera papers producerats som sätter motstridiga viljor (spänningar) i fokus. Framför allt har spänningen mellan urban design i termer av hård och mjuk infrastruktur analyserats. Mer specifikt har arkitekters arbete med att både inkorporera kreativa uttryck (form) och användaranpassade önskemål (funktion) i sin arkitektur behandlats. Här har också ett betydande konceptuellt arbete gjorts som ämnat till att klargöra skillnader mellan olika former av organisatoriska spänningar ur en mer generell organiseringssynvinkel. Detta arbete har bland annat utmynnat i en doktorsavhandling i vilken projektdeltagarna har samförfattat artiklar.
Ett annat tema sprunget ur forskningsprojektet handlar om hållbar utveckling (legacy). Den temporära kraftsamlingen i en utvecklingsinsats med denna dignitet organiseras ofta i projektform och spränger gränserna för vad som normalt administreras inom den kommunala organisationen. Detta leder ofta till en uppdelning i kluster av investeringar i olika områden i en stad. I vårt studerade fall kompletteras nu kulturinvesteringarna med satsningar på det som benämns som den 'smarta staden'. På samma sätt som i kulturhuvudstadssatsningen mobiliseras ett vittomspännande handlingsnät som även denna gång är delfinansierat med EU-medel. Ur denna synvinkel finns betydande överföringsmöjligheter mellan detta avslutade forskningsprojekt och kommande forskningsinsatser. I ett antal papers har vi analyserat konsekvenserna av denna 'projektifiering' med sikte på vilka möjliggörande och begränsande effekter de får för stadsutveckling i sin helhet. Forskningsinsatserna på detta tema (som inbegriper jämförelser mellan det vi benämner som 'projektiva städer') fortsätter och har bland annat renderat i kommande arrangemang av tracks vid Nordic Academy of Management Conference 2017 och European Group of Organization Studies (EGOS) Colloquium 2018.
Projektets internationella förankring
Till forskningsprojektet har knutits en internationell referensgrupp som har följt arbetet från början till slut (medlemmarna har utgjorts av professorerna Stewart Clegg, UTS, Sydney Australien; Barbara Czarniawska, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet; Chris Carter, University of Edinburgh, UK; Martin Kornberger, Copenhagen Business School, Denmark; Orvar Löfgren, Lunds universitet och Guje Sevón, Handelshögskolan i Stockholm). Referensgruppsmöten har genomförts vid Handelshögskolan i Köpenhamn och vid Umeå universitet i samband med kulturhuvudstadsåret. Dessutom har erfarenhetsutbyte skett i samband med forskningskonferenser och genom gästredaktörskap i en vetenskaplig tidskrift (se specifikation nedan).
Spridning av forskningsresultaten
Organisering och ledning av teman på forskningskonferenser:
'Strategy, Design and Organizing in City Development Processes' at the 30th European Group of Organization Studies (EGOS) Colloquium 2014 in Rotterdam, Rotterdam School of Management, Erasmus University, The Netherlands. Theme: 'Reimagining, Rethinking, Reshaping: Organizational Scholarship in Unsettled Times', July 3–5.
'Projective Cities: Designing, Organizing and Living in Urban Spaces' at APROS/EGOS Conference 2015 at UTS Business School in Sydney, Australia. Theme: 'Spaces, Constraints, Creativities: Organization and Disorganization', December 9-11.
'Urban Strategies for Culture-Driven Growth' at the Swedish Business and Management Studies Conference 2016 in Uppsala, Sweden, October 20-21.
Gästredaktörskap för specialnummer i vetenskaplig tidskrift:
'Organizing Cultural Projects' i International Journal of Managing Projects in Business. Volume 8. Available at: http://www.emeraldinsight.com/doi/full/10.1108/IJMPB-07-2015-0054
Presentationer av papers:
Organization Studies Workshop (2013), European Group of Organization Studies (EGOS) Colloquium (2013, 2014), Interdisciplinary Conference of the European Capitals of Culture (UNeECC) (2014, 2016), APROS (Asia Pacific Researchers in Organization Studies)/EGOS (European Group of Organization Studies) Conference (2015), International Research Network of Organizing by Projects (IRNOP) conference (2015), Nordic Academy of Management (NFF) Conference (2013) and the Swedish Business and Management Studies Conference (2016).
Medverkan i debatter och paneler:
Utöver deltagande i dessa konferenser har projektdeltagarna medverkat i debatter, paneler och presentationer inom ramen för det tvärvetenskapliga nätverket 'Culture and Cities' vid Umeå universitet koordinerat av Centrum för regionalvetenskap (CERUM). Projektledaren har också fungerat som styrgruppsmedlem i nätverket. Dessa arrangemang har bland annat vänt sig till aktörer utanför vetenskapssamhället och inbegripit medverkan från kulturdepartement, Myndigheten för kulturanalys, Tillväxtverket, regionala utvecklingsorganisationer, kommuner, näringsliv, media och intressenter inom stadsutveckling i vid bemärkelse. Medverkan i dessa forum har också lett till intervjuer i media och därmed förknippade tidningsartiklar.
Projektets publiceringsstrategi
Publiceringsstrategin har präglats av en kombination av produktion av böcker och vetenskapliga artiklar. Bokens form skapar utrymme för att utveckla mer komplexa resonemang som representerar vidden av de teoretiska infallsvinklar som projektet grundats i samtidigt som omfånget av det empiriska insamlingsarbetet ges rättmätigt utrymme. På så sätt känns det tillfredställande att de uppsummerande resultaten har kunnat presenteras i en bok på ett välrenommerat internationellt förlag. Icke desto mindre är det centralt att mer fördjupat behandla specifika och uppdykande fenomen i fokuserade artiklar och konferenspapers. I så måtto har det parallella arbetet med boken och de olika artiklarna berikat varandra i ett ömsesidigt växelspel som förhoppningsvis kommer fortsatta forskningsinsatser till gagn (se publikationslista). Open access har tillämpats där så varit möjligt.
Uppsummerande bok för projektet i sin helhet
De sammanfattande resultaten har publicerats i boken 'Urban Strategies for Culture-Driven Growth. Co-Creating a European Capital of Culture' på Edward Elgar Publishing. Här sammanställs i huvudsak all empiri som insamlats under projektets genomförandeperiod i en övergripande teoretisk referensram som i sin tur bildar grund för analys av projektets huvudsakliga resultat. Resultaten utmynnar i en konceptuell modell som fäster uppmärksamheten på de centrala komponenterna i utvecklingsinsatser av denna karaktär samtidigt som mer praktiska rekommendationer förmedlas riktade främst till kommande kulturhuvudstäder.