Digitalisering av Herbert Tingstens vetenskapliga skrifter och politiska publicistik
Infrastrukturprojektet ”Digitalisering av Herbert Tingstens vetenskapliga skrifter och politiska publicistik”, med en kulturbevarande såväl som forskningsförberedande ambition, har syftat till att sammanställa, redigera, digitalisera, tematisera och digitalt återutge och därmed på nytt tillgängliggöra den svenske statsvetaren och publicisten Herbert Tingstens vetenskapliga produktion och politiska publicistik.
Tingsten var verksam som forskare och lärare i statskunskap vid Skytteanum i Uppsala under 1920- och 1930-talet och tillträdde år 1935 Lars Hiertas professur i statskunskap vid Stockholms högskola. Under åren 1946-1959 var han chefredaktör vid Dagens Nyheter. Tingstens gärning som statsvetare kom att sammanfalla med ämnets utveckling till en modern samhällsvetenskaplig disciplin, och i flera banbrytande arbeten ledde och personifierade han utvecklingen av ämnet, inte bara i Sverige utan även internationellt. Som publicist och chefredaktör för Sveriges största morgontidning kom han att sätta dagordningen för det offentliga samtalet under efterkrigstidens två första decennier.
Infrastrukturprojektet har varit en nationell angelägenhet och utgjort ett samarbete mellan dels de statsvetenskapliga institutionerna i Lund, Stockholm, Uppsala och Örebro, dels Universitetsbiblioteket i Lund, Kungliga biblioteket i Stockholm, Dagens Nyheter och Statsvetenskaplig tidskrift. Arbetet har letts av universitetslektor Björn Badersten, Lunds universitet (huvudsökande) i samarbete med professor Mats Lindberg, Örebro universitet. Till projektet har varit knutet ett redaktionsråd med representanter från de i projektet ingående statsvetenskapliga institutionerna (Magnus Jerneck, Lunds universitet; Ludvig Beckman och Ulf Mörkenstam, Stockholms universitet; Li-Bennich Björkman och Jörgen Hermansson, Uppsala universitet). Organisatoriskt har projektet varit placerat vid Statsvetenskapliga institutionen, Lunds universitet.
PROJEKTETS SYFTE OCH ARBETSGÅNG
På basis av det övergripande syftet har projektet haft fem sammanlänkade, mer specifika syften: 1) att digitalisera och digitalt återutge Herbert Tingstens statsvetenskapliga och politiska skrifter; 2) att digitalisera och digitalt tillgängliggöra Tingstens politiska publicistik, främst i rollen som chefredaktör för Dagens Nyheter; 3) att periodisera och tematisera Tingstens skrifter så att förhållandet mellan vetenskaplig produktion, politiska debattböcker och ställningstaganden i publicistiken tydliggörs; 4) att upprätta en allmänt tillgänglig portal/hemsida, där Tingstens produktion är överblickbar och sökbar i fulltext; 5) att möjliggöra ny idéhistorisk, presshistorisk och disciplinanalytisk forskning.
Samtliga dessa syften har uppnåtts under projektperioden, även om projektets femte syfte – att möjliggöra ny forskning – av naturliga skäl är mer framåtblickande. En viss förändring av projektets syfte har skett under projekttiden, i så måtto att ambitionen har utökats till att omfatta en digitalisering av Tingstens skriftställning i sin helhet och därmed kommit att innefatta även t.ex. hans populärvetenskapliga arbeten, hans litteraturanalytiska texter och hans mer personligt hållna författarskap.
Konkret har projektet genomförts i fem delvis överlappande faser:
1) En förberedelsefas, som innefattat upprättandet av en fullständig bibliografi över Herbert Tingstens skriftställning, jämte insamling av material som förberedelse för digitalisering.
2) En digitaliseringsfas, där det insamlade materialet omvandlats till sökbar fulltext i pdf-format enligt gängse digitaliserings- och bevarandeprinciper, med åtföljande redigeringsarbete enligt nationell biblioteksstandard. Denna del av projektet har genomförts i samarbete med Universitetsbiblioteket (UB) i Lund, Kungliga biblioteket i Stockholm och, i projektets slutskede, med Dagens Nyheter.
3) En publiceringsfas, som innefattat periodisering, tematisering och digital publicering av Herbert Tingstens produktion via en allmänt tillgänglig portal/hemsida med adressen www.tingstensamlingen.se enligt de principer som gäller för Open Journal System (OJS), dvs. Universitetstbibliotekets i Lund plattform för open access-publicering, och med tillstånd av Herbert Tingstens arvingar.
4) En underhållsfas, som innefattar drift, underhåll och utveckling av den upprättade portalen/hemsidan och som reglerats genom ett avtal mellan Statsvetenskaplig tidskrift och Universitetsbiblioteket i Lund.
5) En spridningsfas, som innefattar synliggörande och användning av det digitaliserade materialet i vetenskapliga och kulturbevarande sammanhang.
Fas 1-3 är helt genomförda. Fas 4 och 5 är av naturliga skäl endast delvis genomförda och föranleder ett långsiktigt arbete.
PROJEKTETS RESULTAT
Projektet har, i linje med det övergripande syftet, resulterat i en allmänt tillgänglig portal/hemsida på vilken Herbert Tingstens samlade skriftställning finns tillgänglig i fulltext, en hemsida som projektet valt att kalla ”Tingstensamlingen”. Portalen/hemsidan har adressen www.tingstensamlingen.se; ansvarig utgivare är universitetslektor Björn Badersten. Tingstensamlingen omfattar närmare 70 monografier, drygt 90 antologibidrag, ca 135 tidskriftsartiklar och mer än 3 250 artiklar i dagspress. Totalt handlar det om mer än 17 000 textsidor som digitaliserats, kategoriserats och tillgängliggjorts i fulltext genom samlingen, en volym som vida överstiger det som projektet initialt räknat med. Delvis är detta ett resultat av att projektets ambition utökats (se ovan), men det är också ett resultat av att Tingstens samlade skriftställning är väsentligt större än vad projektet föreställde sig utifrån sammanställningar som tidigare gjorts av Tingstens produktion. Ett viktigt resultat av projektet är därför den fullständiga bibliografi över Herbert Tingstens skriftställning som upprättats och som legat till grund för digitaliseringsarbetet.
TEKNISKA OCH METODISKA PROBLEM
Projektet har under arbetets gång stått inför metodiska flera utmaningar. En första utmaning har varit vad som kan kallas för ”bibliografiproblemet”. Arbetet med att upprätta en fullständig bibliografi beträffande Herbert Tingstens skriftställning, något som inte tidigare gjorts, har varit mer tidskrävande än vad projektet från början föreställde sig. Inte minst mot bakgrund av Tingstens mycket omfattande produktion som publicist, särskilt i egenskap av chefredaktör vid Dagens Nyheter. Detta material har inte tidigare varit förtecknat.
En annan utmaning har varit själva digitaliseringen av det trycka materialet, inte minst det omfattande tidningsmaterialet. Tekniken för digitalisering utvecklas snabbt, och ett av skälen till att projektets ambition kunnat utökas inom ramen för rådande budget är just teknikutvecklingen, som helt enkelt gjort att kostnaden för digitaliseringsarbetet sjunkit under projektets löptid. Vad som därtill varit till hjälp för projektet är det digitaliseringsarbete som Dagens Nyheter själva initierat och genomfört under senare delen av projektets löptid.
Ytterligare en utmaning har varit vad som kan kallas ”kategoriseringsproblemet” och rör frågan om hur det digitaliserade materialet bäst klassificeras och synliggörs. Herbert Tingsten var på många sätt gränsöverskridande, både inom ramen för den egna vetenskapliga produktionen, där han överskred subdisciplinära gränser, men också i bemärkelsen att han framgångsrikt kombinerade rollen som vetenskapsman med rollen som publicist. Att hitta lämpliga sätt att kategorisera Tingstens produktion har därför varit svårt. Projektet har härvidlag landat i en kompromiss, där det digitaliserade materialet kategoriseras på ett delvis överlappande sätt dels utifrån traditionella subdiscipliner i ämnet statsvetenskap, dels genom kategorier som induktivt genererats utifrån materialet.
ARBETETS ORGANISATORISKA INTEGRERING OCH VIDAREFÖRING
Huvudmannaskapet för projektets resultat, Tingstensamlingen, togs vid projekttidens slut över av Statsvetenskaplig tidskrift, det huvudsakliga publiceringsforumet för svenskspråkig statsvetenskap och huvudorgan för Statsvetenskapliga förbundet. Tidskriften, vars redaktion är förlagd till Statsvetenskapliga institutionen i Lund, svarar för drift och underhåll av samlingen och garanterar långsiktigt, genom tidskriftens anknytning både till Fahlbeckska stiftelsen och Statsvetenskapliga förbundet, samlingens tillgänglighet och vidareföring. Rent tekniskt förvaltas och driftas samlingen av Universitetsbiblioteket i Lund genom ett avtal med tidskriften. Den öppna och flexibla publiceringsformen gör det möjligt att framöver utveckla portalen, t.ex. med resultat från den forskning som kan tänkas utföras utifrån det tillgängliggjorda materialet.
NYA FORSKNINGSFRÅGOR SOM GENERERATS GENOM PROJEKTET
Projektets tillgängliggörande av Herbert Tingstens skriftställning möjliggör forskning på en rad olika områden: biografiskt, inte minst om förhållandet mellan Tingstens vetenskapliga och publicistiska gärning; presshistoriskt, bl.a. kring Dagens Nyheters ställning och dominans i den offentliga debatten under efterkrigstiden och som politisk aktör med kulturradikal och socialliberal inriktning; vetenskapshistoriskt och vetenskapsteoretiskt, t.ex. om relationen mellan akademisk och offentlig debatt under efterkrigstiden där Tingsten är en central aktör, om universitetens ställning vis à vis politiken och synen på den tredje uppgiften, om den teoretiska, tematiska och metodologiska utvecklingen inom humaniora och samhällsvetenskap, och om statsvetenskapens disciplinära utveckling till ett modernt samhällsvetenskapligt ämne; och demokratiteoretiskt och författningspolitiskt, särskilt Tingstens ställning i den nationella och internationella demokratiteoretiska diskursen och hans roll i formandet av en parlamentarisk, representativ och proceduriell demokratisyn i Skandinavien.
EGEN WEBBSIDA
Som tidigare framhållits består infrastrukturprojektets huvudsakliga resultat av en öppen webbsida med adressen www.tingstensamlingen.se.