Effekterna av kreditmarknadskonkurrens på företagens skuldsammansättning och risken för spridningseffekter
Slutredovisning P13-0826:1
1. Projektets syfte samt utveckling under projektperioden
Syftet med det här projektet var att studera: 1. Vilken inverkan kreditmarknadskonkurrens har på företagens skuldsammansättning av bank- och obligationslån. 2. Hur det lokala konkursförfarandets effektivitet påverkar denna sammansättning. 3. Hur nätverk av konkurrerande banker, sammankopplade via interbankmarknaden, kan orsaka systemrisker även utan antaganden om låntagare som ställer in betalningar.
Vi har studerat samtliga av ovanstående frågeställningar först teoretiskt och därefter empiriskt vilket resulterat i två publikationer i framstående internationella tidskrifter samt ett working paper.
2. Genomförande
Jens Josephson har tillsammans med Bo Becker skrivit en uppsats om faktorer som påverkar företagens skuldstruktur och som innehåller både en teoretisk och en empirisk del. Den empiriska delen använder mikrodata över skuldsammansättning för större företag i 44 länder.
Yves Zenou, har tillsammans med Ethan Cohen-Cole och Eleonora Patacchini skrivit en teoretisk uppsats angående sambandet mellan kreditmarknadskonkurrens och stabilitet. Han har även med samma medförfattare skrivit en uppsats som testar en teoretisk modell av finansiella nätverk med data från den europeiska interbankmarknaden.
Vi har presenterat uppsatsernas resultat vid internationella konferenser och seminarier och därefter skickat uppsatserna till framstående internationella tidskrifter för publicering.
3. Projektets tre viktigaste resultat och bidrag till den internationella forskningsfronten
Becker och Josephson har funnit empiriskt stöd för sina teoretiska prediktioner att små företags skulder består uteslutande av banklån, medan företag över en viss kritisk storlek kompletterar med obligationsutgivning. Detta skiljer sig från den tidigare forskningslitteraturen som, med ett par undantag, förutspår att företag finansierar sig antingen med banklån eller med obligationer.
Becker och Josephson har också funnit empiriskt stöd för sin hypotes att effektivare konkursprocedurer har en stor inverkan på obligationsmarknadens framväxt - i synnerhet för företag med mer osäkra intäkter. De har testat denna hypotes på en panel av företag i 44 olika länder samt genom att studera effekten av konkurslagstiftningsreformer i olika länder.
Zenou, Cohen-Cole och Patacchini, har visat teoretiskt att spridningseffekter på interbankmarknaden kan uppkomma utan att banker ställer in betalningarna, både i en statiskt och en dynamisk modell. Baserat på modellen har de konstruerat ett nytt mått på systemrisk. Måttet mäter den aggregerade likviditetskostnaden när en finansiell institution minskar sin kreditgivning.
4. Nya forskningsfrågor som projektet genererat
Becker och Josephsons resultat leder till frågan hur (det svenska och europeiska) insolvensförfarandet kan förbättras för att gynna utvecklingen av en likvid obligationsmarknad samt hur välfärdsvinsterna av en sådan marknad kan uppskattas.
Ytterligare en frågeställning som projektet genererat är rollen som det amerikanska Chapter 11, som gör det möjligt för företag att fortsätta bedriva verksamhet även sedan man ställt in betalningarna, spelar vid operationella omstruktureringar. Frågan är om denna typ av institution är nödvändig för att uppnå effektiva konkurser också i Europa eller om det nordiska systemet med en obligationsagent som koordinerar obligationsägarna är tillräckligt.
Givet resultaten i Zenou, Cohen-Cole och Patacchini (2015) är en naturlig frågeställning hur en optimal reglering av banker bör se ut för att minimera spridningseffekter på interbankmarknaden.
Resultaten för nätverksmodellen bygger för övrigt på att bankens kostnadsfunktion är avtagande i antalet länkar. Det vore av stort intresse att studera vad som händer om så inte är fallet.
5. Projektets internationella dimensioner
Josephson har presenterat resultat från forskningsprojektet vid konferenser i Stockholm och Madrid.
Becker har presenterat sin forskning relaterad till projektet vid seminarier i Stockholm, Exeter, Rotterdam, Madrid och Frankfurt samt konferenser i Chile och Mexiko.
Zenous två medförfattare är baserade i USA. Han har presenterat vid seminarier i London och Clermont Ferrand samt deltagit i konferenser och workshops i Paris, Barcelona, Rennes, Seattle och Washington.
6. Spridning av resultaten
Vi har främst spridit resultaten till forskarsamhället genom att publicera två artiklar i internationella tidskrifter med open access samt göra ett working paper tillgängligt på webben. Utöver detta av har vi presenterat resultaten vid seminarier i Stockholm, Exeter, Rotterdam, Madrid och Frankfurt samt konferenser i Chile, Spanien, Sverige, USA, Frankrike och Mexiko.
Josephson har med finansiering från projektanslaget deltagit i Barcelona GSE Summer Forum samt The XXIII Spanish Finance Forum i Madrid. Han har även presenterat projektet vid IFN Stockholm Conference on Industrial Organization and Corporate Finance.
Zenou har med finansiering från projektanslaget medverkat i följande konferenser och workshops: Network Dynamics and Public Goods i Paris, The III Workshop on Urban Economics i Barcelona, Summer School in Social Interactions and Urban Segregation i Rennes, The 15th Annual Public Economic Theory Conference i Washington och The 9th Meeting of the Urban Economics Association i Washington.
Becker har presenterat projektresultat vid The 5th International Universitad Católica Conference i Chile samt The Second ITAM Finance Conference i Mexiko.
Som exempel på spridning utanför vetenskapssamhället kan nämnas att Bo Becker är medförfattare till 2015 års konjunkturrådsrapport (Englund, P., Becker, B., Becker, T., Bos, M., & Wissén, P. (2015). Konjunkturrådets rapport 2015. Den svenska skulden. SNS Förlag). Han har där skrivit ett kapitel som till stor del baseras på resultaten från Josephson och Becker (2016). Rapporten har dessutom presenterats vid ett öppet seminarium på SNS.
Becker har även, i SNS regi, arrangerat ett seminarium om reformer av den svenska insolvenslagstiftningen, med närvaro av såväl jurister som ekonomer. Vid seminariet diskuterades Becker och Josephsons forskning inom ramen för projektet.