European Values Study
EVS har genomförts i fyra tidigare omgångar (1981, 1990, 1999, 2008) och den femte undersökningsomgången är planerad till 2017. Sverige har hittills deltagit i samtliga tidigare omgångar och materialet utgör en värdefull källa till studier av värderingar och värderingsförändringar i en europeisk kontext. Ett växande antal länder har tillkommit under de senare undersökningsomgångarna och vid 2008/9 års datainsamling deltog 47 länder och omkring 70 000 medborgare från Island i väst till Azerbajan i öst besvarade enkäten.
I den svenska delstudien av 2017 års EVS är tanken att kombinera insamlingen av de värdefulla men kostsamma tidsseriedata som EVS representerar med en mindre kostsam delstudie med survey-experimentell design. Två kompletterande undersökningsdesigner gör det möjligt att till en mindre tilläggskostnad markant höja infrastrukturssatsningens totala forskningsvärde. Utrymmet i den survey-experimentella plattformen kommer vara öppen för ansökan och innehållet avgörs utgående från noggrant definierade kvalitetskriterier i samråd med en expertpanel.
Infrastrukturens syfte och utveckling
Den svenska delen av European Values Study (EVS) är en del av en internationell forskningsinfrastruktur som syftar till att fånga mänskliga värderingar i bred bemärkelse. Sverige har varit en del av European Values Study ända sedan starten i början av 1980-talet. Undersökningen har sedan dess genomförts vart nionde år. Sverige har deltagit i samtliga fem undersökningsomgångar. EVS är en återkommande survey som genomförs i länder runtom i Europa. Undersökningen mäter hur européer tänker kring familj, arbete, religion, politik och samhället i stort. Tack vare den relativt långa perioden som har passerat mellan de första undersökningsomgångarna och den senaste undersökningsomgången finns möjligheter att beskriva långsamma värderingsförskjutningar inom befolkningar i Europas länder såsom exempelvis graden av sekularisering.
Det sammanlagda datasetet som EVS bygger på används av forskare, studenter och även media runtom i världen. Genom det samarbete som tecknats på europeisk nivå mellan EVS och World Values Survey finns möjligheter att vidga jämförelserna till länder bortom Europa.
EVS har en gemensam europeisk organisation som består av olika organ, bland annat en gemensam församling där alla länders representanter och en metod respektive teorigrupp som ansvarar för framtagande av det gemensamma frågeformuläret.
Genomförande av EVS i Sverige
EVS i Sverige är en surveyundersökning som genomförs till ett slumpmässigt urval av invånare från 18 år och uppåt. Totalt intervjuades omkring 1200 personer för 2017/18 års undersökning. EVS utgår från ett gemensamt europeiskt frågeformulär som översätts till respektive lands språk. Innan EVS gick i fält genomgick studien granskning av den regionala etikprövningsnämnden i Umeå. Datainsamlingen upphandlades och IPSOS Sverige vann upphandlingen. EVS genomfördes därefter hösten 2017 och våren 2018 som besöksintervjuer där intervjuare från IPSOS ställde frågor från ett standardiserat frågeformulär. Målet var att genomföra intervjun på omkring 60 minuter. Ansvariga forskare följde löpande datainsamlingen.
I tillägg till EVS standardiserade enkät hade svarspersonerna möjlighet att frivilligt, efter avslutad intervju, att svara på ytterligare ett antal frågor som var del av olika surveyexperiment. Forskare runtom i Sverige hade inbjudits till att skicka in förslag på surveyexperiment som sedan granskades och valdes ut av en vetenskaplig panel.
Efter genomförd datainsamling har surveymaterialet granskats av forskare och forskningsassistent vid Mittuniversitetet enligt de standardiserade protokoll som framtagits av EVS metodgrupp. Därutöver har även en relativt omfattande dokumentation över själva undersökningens genomförande deponerats och granskats. Därefter har en första granskning av EVS materialet genomförts av EVS centralt. Sedan genomfördes ytterligare en granskning av datamaterialet vid Mittuniversitetet och därefter ytterligare granskning av EVS centralt innan materialet har släppts open access.
Oförutsedda tekniska och metodiska problem
Datainsamlingen kom igång några månader senare än ursprungligen planerat eftersom arbetet med att på europeisk nivå fastställa den gemensamma enkäten tog något längre tid i anspråk än vad som hade planerats. Datainsamlingen i Sverige påbörjades under hösten 2017 och hade ursprungligen planerats att vara avslutad under januari 2018. På grund av oförutsett stora problem med att få tillräckligt många deltagare att vilja ställa upp på undersökningen förlängdes perioden för datainsamling och de sista intervjuerna genomfördes under slutet av vårterminen 2018. Detta innebar att datasetet från Sverige inte kom med i den första releasen av det gemensamma EVS-datasetet som ursprungligen hade planerats. Sverige kom med i den andra releasen från EVS med ett utökat antal länder som skedde under juli 2019.
De sammanlagda dataseten arkiveras och finns tillgängliga via GESIS dataarkiv i Köln. De sammanlagda datafilerna är avidentifierade. GESIS har dock haft stora problem med sin hemsida vilket i viss utsträckning har minskat tillgängligheten för externa användare att ladda ned datasetet för EVS. Datamaterialet finns tillgängligt här: https://www.gesis.org/en/services/data-analysis/international-survey-programs/european-values-study/
Eftersom varje land som deltar i EVS själv har ansvar för finansieringen av datainsamlingen och har själva arbetet med datainsamling påbörjats vid olika tidpunkter i olika länder. Detta gör att arbetet med att skapa den sammanlagda datafilen för EVS och möjligheten att länka samman EVS med World Values Survey (WVS) har försenats. Den ursprungliga planen var att EVS centralt skulle släppa det sammanlagda longitudinella datasetet med samtliga undersökningsomgångar och samtliga länder under en det internationella statsvetarförbundets världskongress sommaren 2020. Några länder i central och Östeuropa som erhållit finansiering i ett sent skede har varit tvungna att avbryta datainsamlingen under vårterminen 2020 på grund av de restriktioner som införts med anledning av pandemin med det nya coronaviruset. Sammantaget innebär detta att det sammanlagda longitudinella datasetet försenats.
EVS inför framtiden
EVS har ingått ett konsortium tillsammans med andra internationella samhällsvetenskapliga surveyundersökningar som Sverige deltar i med syftet att långsiktigt stärka möjligheterna för Sverige att delta i denna typ av undersökningar. Konsortiet har namnet CORS och bygger på ett samarbete mellan lärosätena Göteborgs universitet, Mittuniversitetet och Umeå universitet.
CORS samordnar och tillhandahåller surveybaserad forskningsinfrastruktur för samhällsvetenskaplig forskning. Både nationella infrastrukturer samt noder för svensk medverkan i internationella infrastrukturer finns representerade här och omfattar några av de största och mest välkända surveybaserade forskningsprogrammen i Sverige; European Social Survey (ESS), European Values Study (EVS), International Social Survey Programme (ISSP), The Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE) samt Svenska Valforskningsprogrammet (SNES). I CORS organisation ingår även Laboratory of Opinion Research (LORE) som genomför datainsamlingar via webbenkäter med särskilt fokus på experiment och panelstudier.
EVS deltagande i konsortiet har framförallt syftat till att öka möjligheterna till att genomföra en kommande undersökningsomgång (2026), samt öka kompetensen kring gemensamma frågor som rör t.ex. forskningsetik och att öka synligheten nationellt av datamaterialet som EVS tillhandahåller. Länk till EVS sida i CORS: https://cors.se/evs/
På europeisk nivå har motsvarande samarbeten mellan infrastrukturprojekt (SERISS) genomförts med bland annat ESS, SHARE och CESSDA med hjälp av finansiering från European Research Council. Detta har bland annat lett fram till synkronisering av hur frågor kring bakgrundsvariabler såsom inkomst och utbildningsnivå ställs mellan flera olika surveyundersökningar.
Planeringen av en kommande omgång av EVS har påbörjats på europeisk nivå. Sverige deltar i det centrala teamet som kommer att designa kommande undersökning. Detta arbete kommer framgent att behandla frågor som rör undersökningens teoretiska utgångspunkter och val av datainsamlingsmetod. Bland annat undersöks möjligheterna att använda andra datainsamlingsmetoder än besöksintervjuer.
Publikationer
Det pågår flera internationella bokprojekt med syfte att göra jämförelser mellan länder med utgångspunkt EVS datamaterial. Det svenska teamet ingår bland annat i ett bokprojekt om polarisering av värderingar som har planerad utgivning under 2021. Därutöver pågår ett samarbete mellan forskare i Norden kring gemensamma publikationer. En gemensam nordisk workshop som var planerad att ske i maj 2020 i Köpenhamn har dock blivit uppskjuten på grund av införda reserestriktioner med anledning av coronapandemin.