Jan Hjalmarsson

Katalogisering av äldre dissertationer

Projektets omedelbara syfte är att slutföra katalogiseringen av en stor samling äldre dissertationer (totalt ca 15.000) som 2003 donerades till Södertörns högskolebibliotek (SHB). Katalogiseringen följer KBs riktlinjer för katalogisering av äldre tryck. Det innebär bl a att det kan genomföras utan stora problem och att lösningarna är långsiktigt hållbara.

Projektet skall även ses i ett bredare sammanhang. Vid Uppsala universitetsbibliotek (UUB) digitaliserar man nu sina dissertationer i ett stort projekt. För att få ut största möjliga synergieffekter har SHB och UUB i flera år strävat efter att samordna sitt arbete med dissertationerna, och föreliggande projektet har utarbetats i samråd med UUB, som besparas tidskrävande primärkatalogisering.

Intresset för dissertationerna har växt kraftigt de senaste 10-15 åren. Det gäller inte bara latinister utan också historiker, idéhistoriker, kyrkohistoriker, retoriker och andra, både i Sverige och internationellt. Det är därför av yttersta vikt att dissertationerna görs tillgängliga på ett sätt som tillgodoser modern forsknings behov, i Sverige och internationellt.
Slutredovisning

2014-2016

Projektets primära syfte har varit att slutföra katalogiseringen av en stor samling äldre dissertationer i Södertörns högskolebibliotek (SHB). Projektet var utarbetat i samråd med Uppsala universitetsbibliotek (UUB) som har en liknande samling tidigmoderna avhandlingar. När RJ hösten 2014 beviljade medel för projektet uppskattades den okatalogiserade delen till ca 4500 dissertationer. Under projektets gång upptäckte vi att antalet dissertationer som skulle katalogiseras var större än man tidigare trott. Dessutom upptäckte man att en del av samlingen befann sig i dåligt skick: vissa exemplar var trasiga eller ofullständiga. Därför var vi tvungna att göra en mindre ändring i projektets syfte. Under våren 2016 fattade vi beslutet att begränsa vårt syfte till (1) att slutföra katalogiseringen av de dissertationer som härstammar från Uppsala universitet och därmed underlätta Uppsala universitetsbiblioteks arbete samt (2) att katalogisera svårtillgängliga synodalavhandlingar och gymnasialdissertationer. Dessa nya syften byggde på de förfrågningar som forskare hade gjort i vårt bibliotek. Beslutet innebar också att vi inte skulle fortsätta med katalogiseringen av (1) de exemplar som är dubbletter till det som redan finns registrerat i den nationella samkatalogen LIBRIS, (2) de avhandlingar som så småningom skulle katalogiseras av andra bibliotek och (3) det resterande material som är skrivet på svenska.

Projektets resultat och resonemang om dessa
Under projektperioden har följande delar av SHB:s samling äldre dissertationer blivit katalogiserade i den nationella söktjänsten och samkatalogen LIBRIS och SHB:s lokala söktjänst SöderScholar: (1) Uppsala universitets äldre dissertationer, (2) extra partiam-dissertationer från Rostock, Greifswald, Stade, Wittenberg, Giessen, Halle, Göttingen, Dorpat med fl. (avhandlingar som skrevs eller försvarades av svenska studenter vid universitet utanför det egentliga svenska riket), (3) gymnasialdissertationer, (4) synodaldissertationer och (5) en stor del av dubbletter från Uppsala universitet.
Totalt rör det sig om ca 13500 titlar ur SHB:s samling som nu är katalogiserade dels i den nationella katalogen LIBRIS, dels i SHB:s lokala söktjänst SöderScholar. De utgör ca 86 procent av samlingen. Ca 2500 av dessa titlar blev katalogiserade med hjälp av RJ:s senaste finansiella hjälp. Följande delar blev inte katalogiserade: (1) en del äldre dissertationer från Lunds universitet (ca 2000 st.), (2) en del dubbletter från Uppsala universitet (ca 250 st.) och (3) en del avhandlingar från Helsingfors och Åbo (ca 50 st.)
Beslutet att inte katalogisera de ovannämnda delarna fattades i samråd med Uppsala universitetsbibliotek.

Dissertationerna har länge varit svåråtkomliga av flera olika skäl. För det första har de endast i mycket begränsad utsträckning återfunnits i moderna sökkataloger. För det andra har de äldre avhandlingarna varit svårtillgängliga av det skälet att de till allra största delen är skrivna på latin, ett språk som få forskare behärskar i dag. Det har varit av stor vikt för projektet att biblioteket valt att anställa en disputerad latinist för katalogiseringen av samlingen. Den anställde disputerade latinisten, Elena Dahlberg, kunde utan några svårheter arbeta med latinska, och i vissa fall även grekiska, titlar och ämneskatalogisera dessa. Tack vare det utförda arbetet är en stor del av dissertationerna i dag sökbara i den nationella samkatalogen LIBRIS samt i SHB:s söktjänst SöderScholar. Genom projektet har dissertationerna gjorts mera lättillgängliga och vi har börjat märka att forskare från flera discipliner nu börjat se äldre avhandlingar som ett nytt forskningsfält. Förfrågningar om att konsultera vår samling har gjorts från både Sverige och andra länder. Forskare från så vitt skilda ämnen som kyrkohistoria och medie- och kommunikationsvetenskap har vänt sig till oss på SHB med förfrågningar om att läsa och fotografera äldre dissertationer ur vår samling. Dessutom har katalogiseringen underlättat arbete för ett stort forskningsprojekt som pågått vid Södertörns högskola under samma period, "Östersjöregionens akademiska kultur under tidigmodern tid". Flera av deltagarna i projektet kunde konsultera sina källor på plats. Inom snar framtid kommer detta interdisciplinära projekt att presentera sina rön i en samlingsvolym som kommer att tryckas i Kungl. Vitterhetsakademiens speciella serie.

SHB är det första bibliotek som primärkatalogiserat de så kallade gymnasialavhandlingarna och forskare från det unga ämnet pedagogikens historia har nu blivit uppmärksammade på detta litet kända material. En doktorand i latin från Göteborgs universitet, Axel Hörstedt, skriver i dag en avhandling om de gymnasiedissertationer som lades fram vid Sveriges äldsta gymnasier i Västerås, Kalmar, Gävle, Göteborg, Linköping, Norrköping, Skara, Stockholm, Strängnäs och Växjö. Vår stora förhoppning är att samma typ av uppmärksamhet uppstår kring vår samling synodalavhandlingar inför reformationsjubileet som börjar 2017.

Oförutsedda tekniska och metodiska problem

Redan under projektets början blev det klart att materialet var mera omfattande än man tidigare trott. Dessutom har det visat sig att en stor del av de dissertationer som utgör dubbletter är i dåligt skick. Att se till att dessa exemplar är kompletta och förvaras på bästa möjliga sätt har inneburit att man periodvis varit tvungen att göra avbrott i katalogiseringsarbetet. Antalet okatalogiserade dissertationer beräknas till ca 2300 exemplar.
I många fall har SHB varit det bibliotek som skapat primärposter för dissertationerna. Det gäller till exempel de ovan nämnda gymnasialavhandlingarna. Att skapa primärposter i samkatalogen LIBRIS har krävt en något större arbetsinsats än man från början beräknat.

Arbetets integrering i myndigheten/organisationen samt hur arbetet kommer att föras vidare
Under projektets alla faser har SHB haft kontinuerlig kontakt med UUB. UUB:s mål är att göra dissertationerna tillgängliga i bild och fulltext dels via LIBRIS, dels via publikationssystemet DiVA, och därigenom sökbara i fulltext på internet med t ex Google. Eftersom SHB kommit betydligt längre med katalogiseringen av sin samling har UUB kunnat dra nytta av den primärkatalogisering som redan gjorts av SHB och gå direkt till digitalisering av sitt material.
Det material som lämnats okatalogiserat utgörs av de dissertationer som är lättast att katalogisera för icke-latinkunniga. Det gäller i första hand de dubbletter vars titlar redan finns registrerade i LIBRIS samt svenspråkiga dissertationer. Avhandlingarna från Lunds universitet ska så småningom katalogiseras av Lunds universitetsbibliotek och därför kan SHB:s bibliotekarier använda deras poster för sekundärkatalogisering.

Nya forskningsfrågor som har genererats genom projektet

Samarbetet med UUB har bidragit till att vårt katalogiseringsprojekt fått internationellt genomslag. Tre större internationella symposier om tidigmodern dissertationskultur i Östersjöregionen har hållits hittills. I maj 2010 arrangerades det första symposiet. SHB var dess huvudarrangör. Hösten 2013 hölls ett symposium på UUB. I april 2016 hölls ett större symposium benämnt "Early Modern Academic Culture". Kungliga Vitterhetsakademien stod då som arrangemangets värd. Denna senaste gång kom talarna från så vitt skilda regioner som Baltikum, Nordamerika och Skottland.
2014 etablerade latinisterna Peter Sjökvist (SHB, sedan 2012 UUB) och Krister Östlund (UUB) en ny skriftserie vars syfte är att lyfta fram nylatinsk litteratur som en viktig del av vårt litterära och vetenskapliga arv. Serien heter Bibliotheca Neolatina Upsaliensis och dess första två nummer är utgåvor av två äldre dissertationer som är försedda med översättning till svenska med kommentar. Minst två nylatinska dissertationer kommer att ges ut under 2016, även de översatta och kommenterade. Sedan serien startades har forskare från flera länder frågat efter att få ge ut nylatinska texter genom den.
Elena Dahlberg som arbetat med katalogiseringen av SHB:s samling vid denna senaste omgång har presenterat projektet vid internationella konferenser och symposier. Dessa framträdanden har bidragit till SHB:s större synlighet utåt. I mars 2015 höll Dahlberg ett föredrag om projektet vid den sjätte bokhistoriska veckan vid Jyväskylä universitet i Finland. I oktober 2015 presenterade hon det för Das Ludwig Boltzmann Institut für Neulateinische Studien i Innsbruck i Österrike. Idag planerar detta högt renommerade institut ett eget projekt om dissertationskulturen i Österrike, vilket på sikt kan genera samarbete mellan SHB, UUB och flera österrikiska högskolebibliotek.

Eventuella länkar till egna webbsidor
Genom den nationella söktjänsten och samkatalogen LIBRIS kan man se hur stort SHB:s bestånd äldre dissertationer är och vilka titlar som finns där. I och med att LIBRIS har avtal med WorldCat, en av världens största bibliotekskataloger som drivs av The Online Computer Library Center (OCLC), så blir SHB:s samling än mer synlig i ett internationellt sammanhang.
Projektet presenteras på SHB:s hemsida: http://www.sh.se/p3/ext/content.nsf/aget?openagent&key=projekt_1302537245684
Uppsala universitetsbibliotek hänvisar till sitt samarbete med SHB i fråga om katalogiseringen: http://www.ub.uu.se/samlingar/aldre-tryck/tidigmoderna-dissertationer-i-fulltext/
Under projektets gång har vi varit måna om att sprida kännedom om vår samling via sociala medier. Södertörns högskolebiblioteks förra chef Karin Grönvall lät oss publicera kortare texter som belyste vår samlings historiska och kulturella värde: http://shbiblioteket.se/bloggen/?tag=dissertationer
Populära inlägg om våra äldre dissertationer har gjorts på Södertörns högskolebiblioteks Facebooksida: https://www.facebook.com/pages/Sodertorns-hogskolebibliotek/101187633285620
Följande artikel tillkom under projektets tidigare stadium: http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:214401/FULLTEXT01

Bidragsförvaltare
Södertörns högskola
Diarienummer
IN14-0443:1
Summa
SEK 405 000
Stödform
RJ Infrastruktur för forskning
Ämne
Idé- och lärdomshistoria
År
2014