The Rune Cast: en podcast om runologi
The Rune Cast: en podcast om runor
Det främsta syftet med det här projektet, en populärvetenskaplig podcast på engelska om runor och runforskning, var att sprida kunskap om ett populärt ämne som det finns mycket felaktig information om, särskilt på nätet. Varje avsnitt var mellan 20 och 45 minuter långt, ibland med intervjuer och ibland bara med projektledaren Maja Bäckvall. Målgruppen var intresserad allmänhet och podcasten gjordes tillgänglig via Uppsala Runforums hemsida och kunde hämtas via de flesta podcastappar. På hemsidan fanns också bilder och länkar till relevanta artiklar. Dessutom hade podcasten ett eget twitterkonto, @RuneCastPod, som delade runnyheter och där projektledaren tweetade från runologiska seminarier och liknande.
Podcasten gjordes av en person, Maja Bäckvall, med teknisk hjälp för hemsidan från Marco Bianchi vid Institutionen för nordiska språk, Uppsala universitet. Endast projektledaren var avlönad och arbetade med projektet 40% av en heltidstjänst hösten 2018 till våren 2019. Den ursprungliga planen var att producera 10 avsnitt under perioden, vilket visade sig vara överambitiöst; i nuläget har 4 avsnitt släppts. Orsakerna till detta var dels tekniska problem – väntan på utrustning, intervjuer som fick göras om och ombokas, problem med podcastappar – och dels mycket sjukdom under perioden. På den punkten har projektets mål definitivt inte nåtts, och podcasten kommer att fortsätta utan finansiering, men med fortsatt stöd från Uppsala Runforum och Institutionen för nordiska språk.
Vad gäller att nå en ny publik och sprida information om runor och runologi har projektet varit mycket lyckat. Twitterkontot har i nuläget 477 följare, och varje avsnitt har i genomsnitt fått runt 1000 besök. Det är förstås inte säkert att alla dessa besök har varit för att lyssna på avsnittet, men det är en indikation. Reaktionerna har varit genomgående positiva: varje nytt avsnitt har delats friskt på Twitter med starka rekommendationer, ett flertal universitetslärare har hört av sig och sagt att de kommer använda podcasten i sin undervisning, och folk som ägnar sig åt vikingatida reenactment har sagt att de kommer ändra hur de använder runor i sin verksamhet. Podcasten påverkar alltså även bortom sina omedelbara lyssnare. En lyssnares recension på iTunes kallade den ”[an] eloquent masterpiece of pedagogy”, vilket måste sägas vara bra beröm. Podcastens ton och nivå tycks ha träffat helt rätt för målgruppen; många kommentarer har handlat om hur bra balansen mellan information och underhållning har varit.
Det verkar som om The Rune Cast har uppfyllt ett behov för en lagom lättsam, lagom informativ podcast om det här ämnet. Jag som projektledare hade en viss oro innan projektet började om att inte kunna nå en tillräckligt bra teknisk kvalité på inspelningar och redigering, men det visade sig att de flesta inte bryr sig nämnvärt om sådant så länge innehållet är bra. Vi som har gjort och publicerat podcasten har lärt oss mycket om processen och kommer kunna använda det i framtiden. Till exempel var vi inte medvetna om hur svårt det är att få statistik på antal lyssnare från iTunes, något vi trodde skulle vara enkelt. På ett praktiskt plan kan tilläggas att den viktigaste lärdomen från projektet är hur sårbara enpersonsprojekt är. Om den enda personen som arbetar på en podcast blir sjuk eller tappar rösten står allt stilla.
The Rune Cast kommer som sagt att fortsätta efter finansieringens utgång. Den har en stark publik och fyller en viktig funktion som informationskälla. Vissa tekniska problem måste fortfarande redas ut, och en balans mellan ambition och utförande måste hittas, men genomgående har det varit ett lyckat projekt.
Podcasten kan hittas här: http://www.runforum.nordiska.uu.se/runecast/