Vem är känslig för sömnbrist? En storskalig studie för att förstå, kartlägga och predicera individuella skillnader i kognitiv förmåga efter experimentell sömnbrist.
Sömnbrist är vanligt förekommande och kan orsaka försämringar av kognitiva funktioner. Skillnaden mellan individer är dock stor - medan vissa får allvarliga kognitiva försämringar, hanterar andra sömnbrist utmärkt. Kunskapen om varför personer reagerar så olika är dålig, vilket delvis beror på att många tidigare studier är små (under-powered) och visar motstridiga resultat.
Vi föreslår en storskalig experimentell studie, där vi vill mäta kognitiv prestation hos 500 friska personer efter normal sömn (8tim/natt) och efter två nätter med sömnrestriktion (4tim/natt). Studien tillåter oss att dra slutsatser om vilka kognitiva försämringar som sömnbrist medför samt storleken på dessa effekter. Vi kommer även att testa en modell där deltagarnas individuella kognitiva profiler predicerar vilka kognitiva nedsättningar sömnbrist medför. Studiens storlek gör det möjligt att använda data-drivna analyser för att hitta faktorer som främjar tolerans mot sömnbrist.
Projektet skulle bli det största sömnexperiment någonsin, och kommer att ge mycket noggrannare kunskap om hur sömnbrist påverkar kognitiv funktionsförmåga. Studien kommer även att testa i vilken utsträckning ens kognitiva profil predicerar sårbarhet för sömnbrist. Då störd sömn är vanligt förekommande är kunskap som beskriver kognitiva effekter av sömnbrist viktig, både för privatpersoner och för att förebygga olyckor på grund av kognitiva misstag på arbetet och i offentliga miljöer.
Slutredovisning
Huvudsyftet med projektet var att undersöka hur sömnbrist påverkar kognitiva funktioner och varför det är så stor skillnad i tolerans till sömnbrist mellan individer. Vi har därför genomfört en omfattande studie där vi i en inom-individsdesign studerat deltagare efter både sömnsaturation (två nätter med 8-9 timmar i sängen) och efter sömnrestriktion (två nätter med 4 timmar i sängen per natt). Deltagare har fyllt i 23 bakgrundsenkäter (för att mäta prediktorer), fått sin sömn mätt, utfört 13 kognitiva tester i sömnlaboratoriet och skattat sitt humör, hälsa och motivation. Studien har följt ursprungsplanen, med vissa tillägg, och vi har samlat in data från 450 individer – vilket gör detta till det största sömnexperimentet som utförts så här långt i världen. Vi arbetar nu med att färdigställa en plan för analyser i en pre-registrering för 10 artiklar och att sätta upp en databas. Detta är en unik databas som möjliggör undersökningar av individuella skillnader av kognitiva funktioner efter exponering för en stressfaktor (sömnbrist), och med mycket bättre statistik power än tidigare studier. Vi har presenterat vår studie för kollegor och har påbörjat samarbeten med flera andra forskargrupper, som kommer få tillgång till data för deras respektive forskningsfrågor (artiklar och analyser måste pre-registreras innan åtkomst till data). Projektet kommer främst att publicera artiklar inom följande teman: 1) Hur stora effekter har två nätter med sömnbrist på olika kognitiva funktioner? 2) Hur individer skiljer sig i sårbarhet för hur de påverkas av sömnbrist inom olika kognitiva domän (t.ex. hur många kan anses vara toleranta och sårbara för olika kognitiva funktioner)? Och 3) Vilka faktorer predicerar sårbarhet för olika kognitiva funktioner? Sammanfattningsvis kommer projektet att resultera i artiklar som ger en god uppfattning av verkliga effekter, gör det möjligt att undersöka även mindre och medelstora effekter, och bidra till robust vetenskap.