Astrid Lindgren-koden: Astrid Lindgrens stenograferade originalmanuskript genom digital bildanalys, genetisk kritik, bok- och mediehistoriska perspektiv
Astrid Lindgren är en världsförfattare, ändå är hennes kreativa process höljd i dunkel. Detta beror på att Lindgren författade sina manus på stenografi och som förlagsredaktör själv redigerade sina böcker. Lindgrens stenogramblock har ansetts omöjliga att tolka och är hittills helt obeforskade.
Astrid Lindgrenkodens syfte är tvådelat:
1) Att avkoda Lindgrens stenograferade originalmanuskript genom algoritmer för digital bildanalys och handskriven textigenkänning (HTR), samt att vidareutveckla denna metod genom sammanförandet av kompetens från digital humaniora, litteraturvetenskap och professionell stenografi.
2) Att studera betydelsen av strykningar, omarbetning och redigering i Astrid Lindgrens manuskript, med särskild tyngpunkt på utkasten till Bröderna Lejonhjärta (1973) utifrån genetisk-komparativa, textsociologiska och mediehistoriska perspektiv. Denna del av studien utgår från de tre roller, författare, sekreterare och redaktör, som Lindgren spelade i sin egen produktionsprocess.
Astrid Lindgren-koden kommer att generera ny kunskap om världsförfattaren Astrid Lindgren genom den första studien av hennes originalmanuskript, visa på dessa originalmanuskripts potential för vidare forskning, erbjuda ett avstamp för vidare digitalisering av hela Lindgrens bevarade korpus av stenogramblock, samt bidra till generell metodutveckling för analys av handskrivna dokument.