Anna Blennow

Vägar genom det medeltida Rom [Svenska Institutet i Rom]

Den medeltida latinska handskriften nr. 326 i klosterbiblioteket i Einsiedeln, Schweiz, är den enskilt viktigaste textkällan till Roms topografi under medeltiden. Den innehåller tio rutter genom Rom, avsedda för pilgrimer, där inte bara kyrkor och helgongravar listas, utan även antika romerska monument och platser. Dessutom finns ett appendix med en samling avskrifter av latinska inskrifter, placerade i närheten av pilgrimsrutterna. Handskriften i sin helhet visar vägen till så mycket mer än Rom som medeltida pilgrimsmål; den är också nyckeln till hur Rom konstruerades som kulturarvsplats och centrum för ett bildningsresande just under denna tid, runt år 800 i vår tideräkning. I ett tidigare projekt om guidebokens historia i Rom studerade jag handskriftens betydelse för etableringen av guideboken som genre, och kunde också till stor del rekonstruera de medeltida pilgrimsrutterna i texten. Syftet med föreliggande projekt är att i en vetenskaplig artikel sammanställa handskriftens vägar genom det medeltida Rom i en topografisk-historisk kontext, med särskilt fokus på hur de inskrifter som dokumenteras i handskriften relaterar till rutterna, något som inte gjorts tidigare. Även om ansatser delvis utförts i tidigare forskning till liknande rekonstruktioner har inget helhetsgrepp ännu tagits på handskriftens innehåll, något som vore av stor vikt såväl för förståelsen av konstruktionen av Rom som kulturarv som för en fördjupad kunskap om Roms medeltida topografi.
Slutredovisning
Min gästforskarvistelse vid Svenska Institutet i Rom genomfördes under totalt fyra månaders tid, december 2022–maj 2023. Syftet var att fortsätta och fördjupa den forskning om det medeltida Roms topografi och pilgrimsrutter som jag påbörjat under ett tidigare projekt om guidebokens historia i Rom (”Topos och topografi. Staden Rom och guidebokens födelse”, finansierat av RJ 2012–2016). Särskilt fokus gavs till de tidigaste samlingarna med avskrifter av latinska inskrifter, som är bevarade i manuskript från 600–900-talen och vars innehåll tidigare inte systematiskt studerats. Under min forskningsvistelse analyserade jag hur dessa inskrifter är lokaliserade i förhållande till de pilgrimsrutter runt och genom Rom som etableras och utvecklas under samma tidsperiod, genom att tillämpa teorin om ”epigrafisk täthet” och hur denna kan återspegla topografiska rörelsemönster och sociala fokuspunkter. Inskriftssamlingarna är också en viktig nyckel till att förstå hur historisk och topografisk kunskap om staden Rom förvaltades och förmedlades under första hälften av medeltiden, en period där det i övrigt finns få topografiska källor.

Jag gjorde också enskilda topografiska studier av romerska monument som kejsarna Gratianus, Valentinianus och Theodosius numera förlorade senantika triumfbåge, som stod placerad nära medeltidens ”pons sancti Petri”, bron som ledde över floden från Roms centrum över floden till Vatikanområdet; den likaledes senantika ”Porticus Maximae”, en ej bevarad senantik portikkonstruktion i samma område, och den medeltida topografiska regionen ”ad Elephantum”, ”vid elefanten”, som utöver medeltida textkällor också finns noterad i de senantika så kallade regionkatalogerna över staden Rom.

Den första delstudien presenterade jag vid en workshop som jag arrangerade vid Svenska Institutet i Rom, ”Textspår av nordliga pilgrimer” (finansierad av RJ) i mars 2023, liksom i sessionen ”Pilgrims and Networks of Knowledge: Texts and Topographies of Medieval Rome” vid International Medieval Congress i Leeds i juli 2023, samt vid den konferens, ”Texts and networks: infrastructures, identities, itineraries”, som jag arrangerade vid Göteborgs universitet i augusti 2023. Den kommer även att resultera i ett paper i denna konferens’ publikation, som kommer ut på De Gruyter förlag under 2024. Jag kommer också att presentera den i ett föredrag vid Pontificia Università Gregoriana i Rom i februari 2024 med titeln ”The popes and the epigraphic topography of medieval Rome”.

Den andra delstudien presenterade jag vid ett seminarium vid Svenska Institutet i Rom i april 2023, vilket också fungerade som ett lektionstillfälle för den arkeologiska kursen vid Svenska Institutet (AN2076, 15 hp, avancerad nivå, i samverkan mellan Svenska Institutet och Göteborgs universitet). Jag kommer också att presentera den vid en konferens i Rom i juni 2024, som arrangeras av nätverket SSILAR (Spatial Strategies in Late-Antique Rome).
Bidragsförvaltare
Göteborgs universitet
Diarienummer
MHI19-1472:1
Summa
SEK 245 890
Stödform
Gästforskarvistelser vid Medelhavsinstituten
Ämne
Litteraturstudier
År
2019