Lucia Crevani

Möte och gemenskap i den post-digitala eran: att förstå organiseringens väv och hur den förändras

Vissa fenomen är så vanliga att vi inte lägger märke till dem. Vi tar dem för givna – tills de ändrar form. Möten är ett sådant fenomen. I detta projekt studerar vi hur möten förändras i en värld som allt mer präglas av digital teknik. Förändrade mötespraktiker får konsekvenser, inte bara på olika arbetsplatser, utan för hela samhället, eftersom möten är centrala för utövandet av demokrati. I möten möts människor med olika bakgrund för att föra dialog, förhandla, komma överens och för att driva utveckling framåt. Mötent är därmed fundamentalt i all organisering.

Det är viktigt att utifrån ett samhällsvetenskapligt perspektiv förstå hur möten förändras i en post-digital värld. Risken är annars att utvecklingen drivs av teknikoptimism och att viktiga dimensioner av den sedan länge etablerade mötespraktiken går förlorade, något som ytterst alltså skulle kunna påverka demokratin.

I projektet anlägger vi en etnografisk ansats genom att följa människor som går på olika möten i egenskap av att tillhöra olika slags organisationer. I vår analys fokuserar vi på centrala mötesfunktioner som skapar gemenskap: samriktning, samordning och samarbete.

Projektet fyller ett kunskapsgap om hur mötet kan förstås som en process, vilket möjliggör en fortsatt tvärvetenskaplig diskussion om konsekvenserna av förändrade mötespraktiker. Detta bidrar också till en mer generell diskussion om skapandet av gemenskap – och byggandet av ett demokratiskt samhälle.
Bidragsförvaltare
Mälardalens universitet, Västerås
Diarienummer
P21-0235
Summa
SEK 4 529 000
Stödform
RJ Projekt
Ämne
Företagsekonomi
År
2021