Ingemar Kåreholt

Stress under livet: Vilka samband finns med äldre personers fysiska och kognitiva funktionsförmåga? Vilka påverkningsbara sociala- och livsstilsfaktorerna påverkar sambandet?

Med en snabbt åldrande befolkning blir det allt viktigare att identifiera faktorer som kan påverka funktionsförmåga senare i livet. Långvarig stress har samband med sämre kognitiv och fysisk funktion, men kunskap om hur olika typer av stress under olika perioder av livet påverkar funktionsförmåga senare i livet är mycket begränsad.

Projektets huvudsakliga syfte är att undersöka samband mellan olika typer av stressorer (sådant som kan orsaka stress) och fysisk och kognitiv funktionsförmåga bland äldre personer. Vi kommer med hjälp av longitudinella befolkningsstudier att studera stressorer under olika delar av livet, i olika kontexter, både under barndom och i vuxen ålder. Viktig stressorer under barndomen är konflikter i familjen, i vuxen ålder arbetsrelaterad stress, arbetslöshet och äktenskapliga konflikter. Faktorer som påverkar oss genom hela livet är tex ekonomisk otrygghet. Detta kommer att analyseras i relation till fysisk funktionsförmåga, bla test av lungfunktion, styrka, rörlighet och handfunktion samt självrapporterad mobilitet och ADL-funktion samt kognitiv funktion inom olika kognitiva domäner och demenssjukdom.

En viktig del av projektet är att studera hur dessa samband påverkas när man tar hänsyn till sociala faktorer och livsstil, tex socialt nätverk, socialt stöd, fysisk aktivitet, rökning och alkohol. Detta kan ligga till grund för praktiska råd och interventioner gällande stressreduktion som kan implementeras i olika åldrar för att främja hälsosamt åldrande.
Bidragsförvaltare
Hälsohögskolan i Jönköping AB
Diarienummer
P21-0173
Summa
SEK 5 084 000
Stödform
RJ Projekt
Ämne
Folkhälsovetenskap, global hälsa, socialmedicin och epidemiologi
År
2021