Tina Sundelin

För trött för att veta? Effekten av sömnbrist på metakognition

Sömnbrist leder till försämringar i ett flertal kognitiva funktioner, men ytterst lite kunskap finns om huruvida sömnberövade personer själva är medvetna om nedsättningarna. Denna medvetenhet kallas metakognition och inkluderar hur väl en kan utvärdera och förutsäga sina mentala förmågor, samt hur dessa utvärderingar påverkar ens beteende. Metakognitiv förmåga är särskilt viktig i situationer där sömnbrist är vanligt förekommande och misstag blir kostsamma, såsom för skiftarbetande läkare, piloter och motortrafikanter. Målet för detta projekt är att fastställa effekterna av sömnbrist på metakognitiv förmåga och kompensatoriskt beteende, samt vilka mekanismer som ligger till grund för dessa.

Genom två stora experiment (n=182 och n=300), med olika manipulationer av sömnbrist (en natts total sömnbrist eller en minskning till 4 timmars sömn) och flera metakognitiva mått (upplevd förmåga, övertygelse och anpassat beteende) kommer vi att utröna hur sömnbrist påverkar flera nyckelaspekter av metakognition. Vi avser även påvisa rollen av olika mekanismer, inklusive förväntningar och grad av ansträngning, samt etablera vad som predicerar individuella skillnader.

Sömnbrist är vanligt i dagens samhälle och en förväntan finns att prestera optimalt även vid otillräcklig sömn. Eftersom bevarad metakognitiv förmåga skulle kunna skydda mot sömnbristens negativa konsekvenser är detta projekt av stor vikt, inte enbart för forskning om sömn, utan även för samhället i helhet.
Bidragsförvaltare
Stockholms universitet
Diarienummer
P22-0573
Summa
SEK 3 724 000
Stödform
RJ Projekt
Ämne
Psykologi (exklusive tillämpad psykologi)
År
2022