Livets förflutna och framtid: Om varande och vetenskap
Det är svårt att föreställa sig en viktigare fråga än "Vad är liv?" Historiskt har både filosofin och naturvetenskapen gjort försök att lokalisera eller definiera själva livets natur och väsen. Under senare tid har man kommit till insikt om att liv inte bara är något att studera: sättet på vilket man betraktar liv förändrar också vad som räknas som levande. Det har etiska och politiska konsekvenser för vilket och vems liv som räknas. Denna förändring från att teoretisera liv i sig till att rama in liv som en problematik bidrar med nya sätt att förstå liv, t ex genom epigenetik, och skapar utmaningar att adressera. Dessa tankar utgör grunden för de två böcker som kommer att skrivas inom projektet. Den första, 'Vital Ontologies: The Facts of Life, Reconsidered' katalogiserar och studerar ur ett kritiskt perspektiv livsteoriers historia, visar på varför nya tankesätt behövs och bygger på framväxande teorier för att skissa fram en ny teori om livets problematik. Den andra, 'Future Perfect: Life in an Epigenetic Tense' använder denna teoretiska grund för att skapa nya föreställningar om livets problematik genom epigenitik. Syftet är att erbjuda en ny lins genom vilken liv kan analyseras. Böckerna ska bidra till vetenskapsfilosofi och kritiska fält som tar upp frågan om liv explicit eller implicit, t ex genus-, sexualitets-, ras-, miljö- och djurstudier. De ska också fördjupa kunskapen om vad som utgör en individ eller ett liv och vilka effekter det har för möjligheterna att leva.
Slutredovisning
Mest betydelsefulla resultat
Sabbatsåret finansierades ursprungligen för att slutföra två böcker (utkommer 2025): "Vital Ontologies: The Facts of Life, Reconsidered" (Columbia University Press) och "Future Perfect: Life in an Epigenetic Tense" (preliminär titel / Open Humanities Press, medförfattare Claire Colebrook). Historiskt sett har både filosofin och vetenskapen försökt lokalisera eller definiera essensen av 'livet självt' och teorier som uppstått från dessa försök är djupt inbäddade i vår moderna förståelse av människan. Jag hävdar däremot att livet inte bara är ytterligare ett studieobjekt eftersom sätt att tänka på livet förändrar vad som räknas som levande, vilket i sin tur har etisk-politiska implikationer för vilka liv som anses betydelsefulla. I den bemärkelsen har dessa teorier haft en enorm inverkan både på fördelningarna av makt och förtryck liksom maktens dimensioner och aspekter av ojämlikhet. Genom att betrakta livet som 'problematiskt' snarare än som en fråga som ska besvaras eller ett föremål som ska studeras förändrar dessa böcker vår förståelse av livet och erbjuder nya möjligheter för att förstå människans plats i världen—för att leva.
Utöver ovan nämnda bidrag, som innebär dubbelt så mycket som förväntat av ett vanligt sabbatsbidrag, har jag dessutom färdigställt ytterligare två bokmanus och sex kapitel/artiklar. Den första boken är ett postumt samarbete: Michel Tibon-Cornillots "The Laboratory Planet: Instability and the Disappearance of Industrial Societies" (Columbia University Press 2025). Efter Tibon-Cornillots bortgång redigerade och förberedde jag hans ursprungliga franska manuskript för översättning, skrev förordet 'On the Fundamental Instability of Life' under sabbatsledigheten samt utökade och uppdaterade hans idéer i en efterskrift, 'The Afterlife of the (Laboratory) Planet: Posthumous Conclusions.' Mina reflektioner i dessa två tillskott till hans lysande, förtida bok inspirerades av samtal vi hade innan hans bortgång samt av arbetet med att skriva de två officiella sabbatsböckerna – särskilt eftersom hans bok väver samman frågor om liv och vetenskap, särskilt kloning, med politiska och sociala frågor relaterade till moderniteten.
Den andra boken är en redigerad samling som heter "Theory at the End of the World" (Columbia University Press 2025, redigerad tillsammans med Rick Elmore, Rachel Loewen Walker och Vernon Cisney). Volymen innehåller mitt dubbelkapitel 'Permacrisis, Statelessness, and the Extinction of Being.' Detta kapitel, tillsammans med tre kommande artiklar/kapitel — 'Is Another World Possible? On Queer and Black Being and Rethinking the Future' (Lambda Nordica 2025), 'Why Should I Care? A Politics of Indifference' (Paragraph 2025) och 'From the Cradle to the Cave: Architectures of a New Humanity' (Cambridge Companion till Franz Fanon 2026) — har alla en röd tråd som flätar samman politiska och sociala frågor om ras, queerhet, kolonialitet, klimatkapitalism och kris med filosofiska frågor om identitet, existens, tid, världar och framtider. Dessa essäer är således olika sätt att förhandla förhållandet mellan ontologi (vad vi är, vad livet är) och de etiska, sociala och politiska dimensionerna av det moderna livet – och ger viktiga resultat som uppkommer från det skifte i tänkandet om livet som problematiskt som jag genomfört i de två sabbatsböckerna.
Andra resultat (utöver publikationer)
Under sabbatsåret har forskningsresor, konferenser, föreläsningar och en keynotepresentation erbjudit ytterligare möjligheter att nätverka, sprida forskningsresultaten samt utveckla och förfina argumenten i ovan nämnda böcker och essäer. Totalt inkluderade året fem sådana resor. Den första resan var ett forskningsbesök på Louisiana (Humlebæk), där jag besökte utställningen Anthropocene Museum av den kenyanska arkitektfirman Cave_bureau. Denna forskning låg till grund för den inbjudna keynoteföreläsningen Permacrisis by Design vid Harvard University Graduate School of Designs konferens 'Embodied Climates' och har sedan omarbetats till den kommande essän 'From the Cradle to the Cave' för “Cambridge Companion to Franz Fanon”. Den andra resan gick till McGill University i Montreal, där jag presenterade 'Sexual Indifference (and Epigenetics)' med ett gensvar från den icke-binära professor och biträdande dekanen i juridik Darren Rosenblum. Jag deltog också i juridiska fakultetens interna forskarseminarium och träffade en grupp forskare från Institutet för genus, sexualitet och feministiska studier, Filosofiska institutionen och Mediestudier. Dessutom höll jag presentationen 'Indifference to Sexual Difference' vid Society of Phenomenology and Existential Philosophy-konferensen, arrangerad av Toronto Metropolitan University. Teman från dessa föredrag har utvecklats vidare i boken "Epigenetics/Epigenesis” samt essän 'A Politics of Indifference' som nämnts ovan. Den tredje resan gick till New York, där jag arbetade med boken “Vital Ontologies” och till Pennsylvania State University för att arbeta med min medförfattare till boken “Epigenetics/Epigenesis”. Denna resa ägnades helt åt att skriva de två sabbatsböckerna. Den fjärde resan gick till Paris där jag dels färdigställde och skickade in manuset för “Theory at the End of the World” och dels arbetade med min medförfattare. Den femte resan var en kort visit till New York för att återigen samarbeta med min medförfattare.
Nya forskningsfrågor
Det finns flera undersökningsområden som har vuxit fram ur sabbatsforskningen som kommer att figurera i projekt som planeras för de kommande åren. Det första klustret rör de ontologiska frågorna om likgiltighet och statslöshet och deras förhållande till klassiska krisuppfattningar, nyare förståelser om permakris samt möjligheten till social och politisk omvandling. Denna nya forskning kommer att utvecklas till ett bokprojekt, "Permacrisis and the Future." Det andra handlar om att vidareutveckla det ontologiska arbete som finns i boken Vital Ontologies och de sex essäerna och kombinera det med analyser av vår samtida politiska situation präglad av konflikt och uppkomsten av nya och lömska former av fascism — detta kommer att resultera i ett andra bokprojekt med titeln "What is it to be a Question?" och slutligen, eftersom boken "Epigenetics/Epigenesis" tog upp en mängd frågor som vi inte kunde behandla i en enda bok, pågår redan planeringen av en andra medförfattad bok i ämnet.
Spridning/Samverkan
• "Vital Ontologies" kommer att publiceras på Columbia University Press.
• "Epigenetics/Epigenesis," där jag är förstaförfattare (även om den är helt medförfattad) kommer att publiceras som open access av Open Humanities Press, med tryckta utgåvor tillgängliga för köp genom MIT Press.
• Både Tibon-Cornillot-boken, där jag är utnämnd till redaktör med förord och efterord, och den samredigerade volymen "Theory at the End of the World," där jag är den primära och första namngivna redaktören, kommer att publiceras på Columbia University Press. Tillsammans inkluderar dessa tre av sex essäer som skrivits under sabbatsperioden.
• 'Is Another World Possible?' kommer att publiceras som open access i tidskriften Lambda Nordica (2025)
• 'Why Should I Care?' kommer att publiceras i tidskriften Paragraph (2025)
• 'From the Cradle to the Cave' kommer att publiceras på Cambridge University Press (peer-reviewed, 2026).
Sabbatsåret finansierades ursprungligen för att slutföra två böcker (utkommer 2025): "Vital Ontologies: The Facts of Life, Reconsidered" (Columbia University Press) och "Future Perfect: Life in an Epigenetic Tense" (preliminär titel / Open Humanities Press, medförfattare Claire Colebrook). Historiskt sett har både filosofin och vetenskapen försökt lokalisera eller definiera essensen av 'livet självt' och teorier som uppstått från dessa försök är djupt inbäddade i vår moderna förståelse av människan. Jag hävdar däremot att livet inte bara är ytterligare ett studieobjekt eftersom sätt att tänka på livet förändrar vad som räknas som levande, vilket i sin tur har etisk-politiska implikationer för vilka liv som anses betydelsefulla. I den bemärkelsen har dessa teorier haft en enorm inverkan både på fördelningarna av makt och förtryck liksom maktens dimensioner och aspekter av ojämlikhet. Genom att betrakta livet som 'problematiskt' snarare än som en fråga som ska besvaras eller ett föremål som ska studeras förändrar dessa böcker vår förståelse av livet och erbjuder nya möjligheter för att förstå människans plats i världen—för att leva.
Utöver ovan nämnda bidrag, som innebär dubbelt så mycket som förväntat av ett vanligt sabbatsbidrag, har jag dessutom färdigställt ytterligare två bokmanus och sex kapitel/artiklar. Den första boken är ett postumt samarbete: Michel Tibon-Cornillots "The Laboratory Planet: Instability and the Disappearance of Industrial Societies" (Columbia University Press 2025). Efter Tibon-Cornillots bortgång redigerade och förberedde jag hans ursprungliga franska manuskript för översättning, skrev förordet 'On the Fundamental Instability of Life' under sabbatsledigheten samt utökade och uppdaterade hans idéer i en efterskrift, 'The Afterlife of the (Laboratory) Planet: Posthumous Conclusions.' Mina reflektioner i dessa två tillskott till hans lysande, förtida bok inspirerades av samtal vi hade innan hans bortgång samt av arbetet med att skriva de två officiella sabbatsböckerna – särskilt eftersom hans bok väver samman frågor om liv och vetenskap, särskilt kloning, med politiska och sociala frågor relaterade till moderniteten.
Den andra boken är en redigerad samling som heter "Theory at the End of the World" (Columbia University Press 2025, redigerad tillsammans med Rick Elmore, Rachel Loewen Walker och Vernon Cisney). Volymen innehåller mitt dubbelkapitel 'Permacrisis, Statelessness, and the Extinction of Being.' Detta kapitel, tillsammans med tre kommande artiklar/kapitel — 'Is Another World Possible? On Queer and Black Being and Rethinking the Future' (Lambda Nordica 2025), 'Why Should I Care? A Politics of Indifference' (Paragraph 2025) och 'From the Cradle to the Cave: Architectures of a New Humanity' (Cambridge Companion till Franz Fanon 2026) — har alla en röd tråd som flätar samman politiska och sociala frågor om ras, queerhet, kolonialitet, klimatkapitalism och kris med filosofiska frågor om identitet, existens, tid, världar och framtider. Dessa essäer är således olika sätt att förhandla förhållandet mellan ontologi (vad vi är, vad livet är) och de etiska, sociala och politiska dimensionerna av det moderna livet – och ger viktiga resultat som uppkommer från det skifte i tänkandet om livet som problematiskt som jag genomfört i de två sabbatsböckerna.
Andra resultat (utöver publikationer)
Under sabbatsåret har forskningsresor, konferenser, föreläsningar och en keynotepresentation erbjudit ytterligare möjligheter att nätverka, sprida forskningsresultaten samt utveckla och förfina argumenten i ovan nämnda böcker och essäer. Totalt inkluderade året fem sådana resor. Den första resan var ett forskningsbesök på Louisiana (Humlebæk), där jag besökte utställningen Anthropocene Museum av den kenyanska arkitektfirman Cave_bureau. Denna forskning låg till grund för den inbjudna keynoteföreläsningen Permacrisis by Design vid Harvard University Graduate School of Designs konferens 'Embodied Climates' och har sedan omarbetats till den kommande essän 'From the Cradle to the Cave' för “Cambridge Companion to Franz Fanon”. Den andra resan gick till McGill University i Montreal, där jag presenterade 'Sexual Indifference (and Epigenetics)' med ett gensvar från den icke-binära professor och biträdande dekanen i juridik Darren Rosenblum. Jag deltog också i juridiska fakultetens interna forskarseminarium och träffade en grupp forskare från Institutet för genus, sexualitet och feministiska studier, Filosofiska institutionen och Mediestudier. Dessutom höll jag presentationen 'Indifference to Sexual Difference' vid Society of Phenomenology and Existential Philosophy-konferensen, arrangerad av Toronto Metropolitan University. Teman från dessa föredrag har utvecklats vidare i boken "Epigenetics/Epigenesis” samt essän 'A Politics of Indifference' som nämnts ovan. Den tredje resan gick till New York, där jag arbetade med boken “Vital Ontologies” och till Pennsylvania State University för att arbeta med min medförfattare till boken “Epigenetics/Epigenesis”. Denna resa ägnades helt åt att skriva de två sabbatsböckerna. Den fjärde resan gick till Paris där jag dels färdigställde och skickade in manuset för “Theory at the End of the World” och dels arbetade med min medförfattare. Den femte resan var en kort visit till New York för att återigen samarbeta med min medförfattare.
Nya forskningsfrågor
Det finns flera undersökningsområden som har vuxit fram ur sabbatsforskningen som kommer att figurera i projekt som planeras för de kommande åren. Det första klustret rör de ontologiska frågorna om likgiltighet och statslöshet och deras förhållande till klassiska krisuppfattningar, nyare förståelser om permakris samt möjligheten till social och politisk omvandling. Denna nya forskning kommer att utvecklas till ett bokprojekt, "Permacrisis and the Future." Det andra handlar om att vidareutveckla det ontologiska arbete som finns i boken Vital Ontologies och de sex essäerna och kombinera det med analyser av vår samtida politiska situation präglad av konflikt och uppkomsten av nya och lömska former av fascism — detta kommer att resultera i ett andra bokprojekt med titeln "What is it to be a Question?" och slutligen, eftersom boken "Epigenetics/Epigenesis" tog upp en mängd frågor som vi inte kunde behandla i en enda bok, pågår redan planeringen av en andra medförfattad bok i ämnet.
Spridning/Samverkan
• "Vital Ontologies" kommer att publiceras på Columbia University Press.
• "Epigenetics/Epigenesis," där jag är förstaförfattare (även om den är helt medförfattad) kommer att publiceras som open access av Open Humanities Press, med tryckta utgåvor tillgängliga för köp genom MIT Press.
• Både Tibon-Cornillot-boken, där jag är utnämnd till redaktör med förord och efterord, och den samredigerade volymen "Theory at the End of the World," där jag är den primära och första namngivna redaktören, kommer att publiceras på Columbia University Press. Tillsammans inkluderar dessa tre av sex essäer som skrivits under sabbatsperioden.
• 'Is Another World Possible?' kommer att publiceras som open access i tidskriften Lambda Nordica (2025)
• 'Why Should I Care?' kommer att publiceras i tidskriften Paragraph (2025)
• 'From the Cradle to the Cave' kommer att publiceras på Cambridge University Press (peer-reviewed, 2026).