Andreas Hellerstedt

Djurens rätt och människans plikt: Den naturrättsliga diskursen om icke-mänskliga djur i Sverige ca 1680-1760

Projektet kommer att undersöka diskussioner om djurs rättigheter och människors plikter gentemot djuren, särskilt inom naturrätten, i den svenska universitetsmiljön under perioden ca 1680–1760. Outforskat material kartläggs och studeras, samtidigt som nya och angelägna forskningsfrågor besvaras: i vilken utsträckning ansågs djur ha rättigheter? Vilka plikter ansågs människan ha i förhållande till djuren? Hur beskrev dessa akademiker djur och deras förhållande till människans samhälle, till Gud och till skapelsen? Vilka var personerna bakom texterna och vilken var motivationen bakom dem? Varför diskuterades djurs förnuftsmässiga, sensitiva och moraliska förmågor i sådan utsträckning?
Undersökningen är avgränsad till det dåvarande svenska riket. Texterna har valts ut utifrån en tidigare pilotstudie utförd av den ende projektdeltagaren, och utifrån tidigare forskning, som pekat på att det särskilt i Åbo och Uppsala har funnits ett intresse för djurs rättigheter och människans plikter mot djuren. En långtgående kontextualisering av idéerna kommer också att innebära att diskussioner på kontinenten kommer att uppmärksammas, men den akademiska miljön i det svenska riket kommer att utgöra det primära undersökningsobjektet.
Projektet kommer under projekttiden att presenteras på seminarier och konferenser. I samband med detta kommer också två artiklar att publiceras. Projektets resultat kommer i sin helhet att presenteras i en kort monografi.


Bidragsförvaltare
Mittuniversitetet Campus Sundsvall
Diarienummer
P24-0855
Summa
SEK 2 921 913
Stödform
RJ Projekt
Ämne
Idé- och lärdomshistoria
År
2024