Torbjörn Söder

En rekonstruktion av sydlapska bokspråket

Syftet med projektet är att ge en språklig beskrivning av det så kallade sydlapska bokspråket (SB). Språket är ett skriftspråk, som huvudsakligen användes i religiösa sammanhang från mitten av 1700-talet till slutet av 1800-talet. Språket konstruerades huvudsakligen på grundval av ume- och pitesamiska dialekter, men det uppvisar också drag från lule- och sydsamiska. Språket var en central del av Sveriges kolonialpolitik i samiska områden och var avsett att användas i så många samisktalande områden i Sverige som möjligt.

Det finns ca 11 000 sidor skrivna på SB, och utifrån dessa kommer projektet att skapa en annoterad korpus, en omfattande lexikografisk databas samt en modern, språklig beskrivning av språket i form av en grammatikbok. Den kunskap som uppnås om språket kommer också att implementeras i naturlig språkbehandling (NLP) för att automatiskt annotera korpusen. Den omfattande språkliga beskrivningen kommer också att ta upp förändringar över tid och variationer mellan olika texter, och därmed fylla en lucka i kunskapen om samisk språkhistoria och hjälpa till att förstå hur språkligt material från samiska dialekter har valts och anpassats för att skapa detta standardspråk.

SB-texterna, som är tryckta i fraktur, kommer att translittereras till ett modernt typsnitt och göras tillgängliga för allmänheten i ett lättläst format på internet, och den kommenterade korpusen kommer också att vara öppet tillgänglig för vidare forskning.
Bidragsförvaltare
Uppsala universitet
Diarienummer
P24-0579
Summa
SEK 4 953 623
Stödform
RJ Projekt
Ämne
Språkstudier
År
2024