Inger Mattsson

Projekt för dokumentation av Kungliga Operans scenografi- och teatermodeller

I Kungliga Operans ägo finns en större samling scenografi- och teatermodeller i varierande skick. En scenografimodell är en tredimensionell skiss till teaterdekor i förminskat skick, som scenografen använder för att åskådliggöra sin vision av scenbilden. Modellen används, tillsammans med detaljerade ritningar och skisser som en förlaga till teaterdekoren när den skall tillverkas på teaterns verkstäder. En scenografimodell är alltså en kombination av praktisk funktion och konstverk. En teatermodell är en modell av en teaterbyggnad. Kungliga Operan har originalmodeller tillverkade av Sven X:et Erixson, Stellan Mörner, Sven-Erik Goude, Lars-åke Thessman, Sven Erik Skawonius och andra betydelsefulla konstnärer inom svensk teater- och konsthistoria. Det rör sig om modeller till sammanlagt ca 210 produktioner, de flesta innehållande flera scenbilder. I många fall har den fysiska teaterdekoren av utrymmesskäl inte sparats. Modellen utgör då en unik dokumentation av scenografin ifråga. Modellerna finns lagrade i ett förråd i Operans dekorverkstäder och är inte tillgängliga, eftersom de varken är förtecknade eller avfotograferade. De flesta modellerna är demonterade och förvarade på ett icke-arkivmässigt sätt. Projektet innebär dokumentation, rekonstruktion, digitalfotografering och inregistrering i databas för att tillgängliggöra och synliggöra detta unika material.

Slutredovisning

Inger Mattsson, Kungliga Operans Musikbibliotek och arkiv 

Scenografimodellprojektet har resulterat i att Operans samliga scenografimodeller har registrerats, digitalfotograferats och packats i arkivbeständigt material samt förvaras på ett museimässigt sätt. Materialet finns tillgängligt i en intern databas inom Operans nätverk. Forskare som besöker arkivet och samlingarna har börjat använda databasen och det har bl.a. resulterat i att andra museer har lånat modeller från Operan till utställningar; bl.a. "Scenbyte" scenografiutställningen på Kulturhuset.

Antalet produktioner som registrerats in blev sammanlagt 225, men varje produktion innehåller oftast flera scenbilder, vi har allt mellan 1 scenbild och 35 scenbilder inregistrerade per post med produktionsuppgifter, fotografier osv. Vi har även skapat rutiner för inregistrering av nya modeller, samlingen växer ständigt med Operans nya produktioner. Databasen har blivit ett mycket användbart verktyg både inom organisationen som för forskare och studenter, utställningsproducenter osv. Databasen har ökat materialets tillgänglighet samt minskar slitaget betydligt. Inte minst är en synlighet i databas en viktig markering för att höja samlingens status. Scenografidatabasen är ett betydelsefullt komplement till Operans konst- och repertoardatabaser.

Bidragsförvaltare
Kungliga Operans Musikbibliotek och arkiv
Diarienummer
In2002-1146:1-IK
Summa
SEK 300 000
Stödform
RJ Infrastruktur för forskning
Ämne
Ospecifierad ämne
År
2002