Nils Ekedahl

En dynasti blir till. Medier, myter och makt kring Karl XIV Johan

Projektets syfte är att studera etableringen av familjen Bernadotte som kunglig dynasti i Sverige från 1810 till ca 1860. Utifrån en tvärvetenskaplig ansats skall projektet undersöka hur myter av skilda slag vävdes kring Karl XIV Johan och hur olika medier - dikter, tal och predikningar, tidningsartiklar, pjäser och ceremonier, byggnader, medaljer och monument - och institutioner som bl.a. Svenska Akademien och Kungliga teatern brukades för att forma och förmedla föreställningar om kungamakten.

Valet av Jean Baptiste Bernadotte till svensk tronföljare skedde i en politisk och kulturell brytningstid: samtidigt som Europas gamla maktstrukturer hade rivits upp genom franska revolutionen och Napoleonkrigen och det kungliga enväldet i Sverige 1809 ersatts av konstitutionell monarki förändrades villkoren för politisk kommunikation radikalt genom romantikens konstideologi och framväxten av en offentlig press. Detta innebar att den nya kungaätten inte kunde imitera föregångarna, utan måste hitta nya former och argumentationslinjer.
Teoretisk och metodisk grund har projektet i en internationellt livaktig forskning kring politisk kultur och maktlegitimering. Genom att tillämpa dess perspektiv kommer hittills obeaktade frågor om politisk kommunikation i 1800-talets Sverige belysas. Projektet kommer att redovisas i en gemensam uppsatsvolym som skildrar hur familjen Bernadotte iscensattes som svensk kungadynasti samt genom konferensbidrag och artiklar i vetenskaplig fackpress.

Slutredovisning

Digital slutredovisning saknas. Den som är intresserad av resultaten kan höra av sig till rj@rj.se.

Bidragsförvaltare
Södertörns högskola
Diarienummer
K2003-0569:1
Summa
SEK 1 200 000
Stödform
Kultur
Ämne
Annan humaniora
År
2003