Kunskapsintegration och innovation i en internationaliserande ekonomi
"Strategiskt avgörande är att verksamhetsfunktioner hålls samman tillräckligt väl. /.../
I denna miljö krävs mycket starka motpoler i form av tvärfunktionella kluster som samspelar för fortsatt utveckling av spetskompetens. I annat fall kommer de olika verksamhetsdelarna att systematiskt försvinna från Sverige." Teknikföretagen (2005): Svenska företag i Kina
De senaste årens goda tillväxt döljer de långsiktiga utmaningar som globaliseringen ställer den svenska ekonomin inför: en allt snabbare utveckling av vetenskap och teknik med avancerade kunskapsbaser i helt nya regioner; en dramatisk framväxt av nya ekonomier som konkurrerar både med kostnader och med kunskap; internationell omlokalisering och outsourcing av produktion och utveckling; samt upplösning av etablerade innovationssystem och nationella utvecklingsparadigm. Allt detta ställer förmågan till kunskapsintegration och innovation i fokus, både som en avgörande konkurrensfaktor, och som en central utmaning för innovations- och organisationsforskningen. Problematiken illustreras av företag som Micronic Laser System, i det tysta en världsledare på laserbaserade mönsterritare för tillverkning av stora bildskärmar och nästa generations integrerade kretsar. Med forskning, utveckling och tillverkning i Täby utanför Stockholm, men samtliga kunder i Asien eller USA och leverantörer globalt utspridda, ställs förmågan till effektiv ledning av nya utvecklingsprojekt, genomtänkt lokalisering av nyckelverksamheter och kapacitet att integrera kunskap i externa utvecklingsallianser dagligen i centrum. Dessa utmaningar illustrerar Programmets tre forskningsteman:
I. Projektorganisation och kunskapsintegration, som leds av professor Lars Lindkvist och docent Jonas Söderlund
II. Utlokalisering och kunskapsintegration, som leds av professor Lars Bengtsson och universitetslektor Nicolette Lakemond
III. Innovation och integration av extern kunskap, som leds av docent Fredrik Tell och universitetslektor Anan Bergek
Ledare för hela programmet är Christian Berggren, professor i industriell organisation Linköpings universitet.
Programmets forskningsansats kräver flernivåperspektiv, från individ och grupp till projekt till företag i samverkan; utveckling av modeller för analys av differentiering - integration i komplexa industriella kedjor, som tar hänsyn till både kognitiva och ekonomiska aspekter;teoriutveckling om organisatoriska förmågor med precisering av mätbara indikatorer, samt utveckling och kombination av olika metoder, från patent- och innehållsanalys till jämförande, longitudinella projektstudier.
Forskningen kommer att ske i samarbete med forskare från ett antal respekterade internationella forskningsinstitutioner som MIT/Sloan School of Management, Warwick, Imperial College, University of Sussex/SPRU och Bocconi i Milano. Ambitionen är att "Linköpingsstudien" om kunskapsintegration & innovation blir ett internationellt erkänt program inom organisations-/innovationsforskningensom etablerar nya teori- och metodspår, inspirerar forskare till kompletterande, expanderande och kritiserande studier; utgör en återkommande referens i internationell debatt och skapar en produktiv miljö för nya lovande forskare.
2006-2016
1. KITE-programmet syfte
I KITE-programmet 2006 diskuteras hur olika trender i den globala ekonomin medför ökad differentiering och separering av aktiviteter i industriella värdekedjor. Detta skapar behov av effektiva sätt att integrera aktiviteter och kunskap. Programmet kan sägas handla om att anta utmaningen med "disintegrerande trender och integrerande nödvändigheter i den globaliserande ekonomin". Problemen med kunskapsintegration gestaltas dock olika i olika kontexter och vi valde att fokusera följande tre områden och viktiga frågeställningar: (i) Kunskapsintegration och projektorganisation. Vilken projektkompetens behövs i samband med utveckling av högteknologiska och komplexa produkter? (ii) Outsourcing kontra samlokalisering. Vilka funktioner och kompetenser måste samlokaliseras och interagera i nära växelverkan och vilka kan separeras, outsourcas? (iii) Innovation och organisation av extern kunskapsinhämtning. Vilka är förutsättningarna för framgångsrik kombination av intern och extern kunskapsutveckling i snabbt föränderliga branscher? Nu i efterhand kan konstateras att programmets inriktning och de forskningsfrågor som ställdes inledningsvis kvarstår som centrala och som välbeskrivande för de insatser som gjorts under programmets gång.
2. Resultat av KITE-programmet
Publiceringen av vår första bok "Kunskapsintegration och innovation" (Oxford University Press, 2011) ser vi som ett huvudsakligt programresultat. Denna bok har fungerat som en plattform för integrering av olika delar av de första årens arbete i programmet, och som en språngbräda för utvecklingen av det fortsatta arbetet. Den har också varit viktig för att sprida kännedom om programmets och dess resultat vid de workshops och forskarkurser vi organiserat och på de konferenser, där KITE-medlemmar ansvarat för teman och specialnummer kopplade till området kunskapsintegration. Ett andra programresultat utgörs av vårt engagemang i KITEs internationella workshops och doktorandkurser, vilka starkt bidragit till att KITE-programmet och dess medlemmar som internationellt ledande inom området kunskapsintegration. Ett tredje resultat är det stora antalet publikationer som genererats, vilka har medverkat till en utveckling av teorier kring kunskapsintegration och demonstrerat dess analytiska värde i en rad olika sammanhang. Som visas i den bifogade publikationsförteckningen ingår mer än 100 tidskriftsartiklar och mer än 50 bokkapitel. Dessutom har tio böcker och tre specialnummer av tidskrifter publicerats via medverkan av KITE-medlemmar.
3. Nya forskningsfrågor
Åtskilliga nya frågeställningar har utvecklats under programperioden och lett till ytterligare ansökningar om finansiering, vilka har genererat mer än 50 miljoner MSEK. Detta tyder på att finansieringen från Riksbankens Jubileumsfond haft en betydande hävstångseffekt. Därutöver har några medlemmar börjat intressera sig för helt nya områden, vilket kan exemplifieras av studier av hur användning av miljöpolitiska styrinstrument påverkar innovativ verksamhet.
Av teoretiskt central betydelse är här vårt arbete med den nya boken, "Managing Knowledge Integration Across Boundaries" (Oxford University Press bok, planerad utgivning höst 2016). Boken använder centrala teoretiska ansatser från programmet på nya områden och beskriver också ett brett spektra av nya utmaningar för framtida forskning. Boken innehåller kapitelbidrag från KITE medlemmar och ett antal internationellt kända forskare. Redaktörer för boken är programledarna för KITE, Fredrik Tell och Christian Berggren, samt två av medlemmarna i KITE International Advisory Board, Stefano Brusoni och Andrew Van de Ven.
4. Internationella kontakter
Tidigt inrättade KITE-programmet ett International Advisory Board, bestående av världsledande forskare med stor erfarenhet av att leda stora forskargrupper. I denna grupp ingick professorer från University of Brighton, Linköpings universitet, Handelshögskolan i Köpenhamn, Warwick Business School och University of Minnesota. Efter ungefär halva programtiden tillkom nya medlemmar från ETH Zürich, University of Brighton och Freie Universität Berlin. Gruppen har sammanträtt halvårsvis, och i samband med dessa möten har också workshops genomförts, där alla KITE medlemmar kunnat diskutera sin forskning och få råd om artikelsskrivande och publicering.
Under programperioden har KITE-medlemmar deltagit i såväl generalla managementkonferenser och mer specialiserade konferenser med presentationer av paper, ledning av teman eller som ansvariga för specialnummer. Därutöver har KITE-gruppen organiserat tre workshops på temat Kunskapsintegration och Innovation i Linköping 2008, 2010 och 2012. I samband med 2012 års workshop gav KITE också en europeisk doktorandkurs kring Kunskapsintegration. År 2011 ingick KITE medlemmar i den kärngrupp som arrangerade R&D Management Conference i Norrköping. Vidare har KITE gruppen inbjudit internationella gästforskare både på doktorand- och fakultetsnivå. Professor Michael Hobday, University of Brighton och professor Stefano Brusoni, ETH Zürich, deltog båda under tre år som gästprofessorer vid Linköpings universitet och KITE. Under programperioden har också tio KITE Open Lectures med ledande forskare anordnats vid Linköpings universitet.
Nu, i slutet av programperioden, har KITE-medlemmarnas nätverksrelationer ökat avsevärt. Tillsammans med andra forskare ledde KITE-medlemmar teman kring kunskapsintegration vid EGOS-konferenserna 2009, 2015 och 2016 och IRNOP konferensen i Oslo 2013 genomfördes med en KITE-medlem vid rodret. KITE-medlemmar har också organiserat paneler och professionella workshops i samband med konferenser i Strategic Management Society och Academy of Management. KITE-medlemmar ingår i följande tidskriftsredaktioner: Industrial and Corporate Change, International Journal of Project Management, International Journal of Product Development, International Journal of Managing Projects in Business, Project Management Journal och Research Policy.
5. Informationsverksamhet utanför den akademiska världen
En stor del av forskningen har bedrivits i nära anslutning till specifika företag. I dessa fall har informationsverksamhet varit ett återkommande och naturligt inslag. Ledarskapsutbildning, i form av såväl allmänna som företagsspecifika program (till exempel de för Telia Sonera och Scania) har varit ett annat sätt att sprida och förädla resultat. Dessutom har KITE-medlemmar deltagit i seminarier arrangerade av VINNOVA kring teman som Re-industrialisering 2014 och Ny-industrialisering 2015. KITE medlemmar har också anordnat seminarier med praktiker kring Industriplattformar, Open Innovation, Human Resource Management and Engineering Consulting. En lite annorlunda informationsaktivitet var det event som organiserades 2015 av Project Management Institute. Baserat på sin bok (Bredin och Enberg, 2015), agerade dessa KITE-medlemmar som presentatörer och deltagare i en web-baserad on-line diskussion. Slutligen, under kommande år, ser vi att slutrapporten "Kunskapsintegration och innovation i en internationaliserande ekonomi" Riksbankens Jubileumsfond (Andersson och Berggren, 2015) blir ett utmärkt hjälpmedel medel i informationsinsatser utanför den akademiska världen.
6. Viktigaste publikationer
Bergek, Berggren, Magnusson and Hobday (Research Policy, 2013), Technological discontinuities and the challenge for incumbent firms: Destruction, disruption or creative accumulation. Kreativ förstörelse av industrier som en följd av omstörtande tekniska nyheter är ett centralt tema i innovationslitteraturen. Etablerade teorier hävdar att befintliga företag möter stora svårigheter när de attackeras av nya aktörer som utnyttjar sådan teknik. I artikeln utmanas denna typ av teorier. Framför allt pekar den på viktiga begränsningar i de generalitetsanspråk som reses i Clayton Christensens starkt spridda teorier om omstörtande innovationer. Baserat på en analys av fordons- och gasturbinindustrin, visar författarna hur dessa förklaringar överdriver nya aktörers förmåga och underskattar befintliga företags resurser att ta till sig och integrera ny teknik. Författarna utvecklar begreppet "nyskapande vidareutveckling" för att karakterisera de befintliga företagens innovationsförmåga och anger hur sådana företag har att anta utmaningen att samtidigt (i) finjustera och utveckla befintlig teknik, (ii) förvärva och utveckla ny teknik, och (iii) att integrera nya och existerande kunskap.
Onufrey and Bergek (Industry and Innovation, 2015), Self-reinforcing mechanisms in a multi-technology industry: Understanding sustained technological variety in a context of path dependency.
Denna artikel utreder förekomsten av självförstärkande mekanismer i multi-teknologibranscher, dvs i branscher där teknologisk in-låsning inte uppkommit och ett flertal teknologier samexisterar. Baserat på en analys av belysningsbranschen visas hur alla de slag av självförstärkande mekanismer som tidigare identifierats i litteraturen, kan vara närvarande också i en multi-teknologibransch. Därutöver lämnar författarna ett viktigt bidrag till litteraturen på området genom att visa på betydelsen av positiva externa effekter i mötet mellan etablerade och nya teknologier. I kontrast till betoningen av negativa externa effekter i den tidigare litteraturen, visar författarna därmed på vikten av att uppmärksamma symbiotiska relationer mellan teknologier för att förstå branschers utvecklings- och innovationsmönster.
Bengtsson, Dabhilkar and von Haartman (i Berggren et al, 2011), Knowledge integration challenges when outsourcing manufacturing. Detta bokkapitel behandlar företagens sätt att hantera spänningen mellan kraven på att lägga ut produktion till lågkostnadsregioner och behovet av att samlokalisera viktiga funktioner och kompetenser inom produktutveckling. Resultaten av den hittillsvarande forskningen ter sig dock starkt motsägelsefulla. En förklaring till detta är enligt författarna att man knappast alls beaktat förutsättningarna för att kunna hantera behovet av kunskapsintegration. Framförallt gäller här att de flesta studier av 'outsourcing' knappast alls uppmärksammat att en välutvecklad produktionskompetens är central för möjligheterna att uppnå en effektiv integration av kunskaper och kompetenser inom andra funktionsområden. Författarna utvecklar här begreppet "manufactoring absorptive capability" och utreder hur företag kan få till stånd kunskapsintegration med en stark bas i dess produktionsverksamhet.
Lakemond, Bengtsson, Laursen and Tell (Industrial and Corporate Change, 2016), Match & Manage: The use of knowledge matching and project management to integrate knowledge in collaborative inbound open innovation. Trots att fördelarna med 'Öppen Innovation' fått ett allt starkare stöd i forskningen, är inte mycket känt kring hur företag på ett målmedvetet sätt kan hantera inflödet av kunskap. I denna artikel undersöks användningen av två alternativ för sådan kunskapsstyrning, (i) projektledning och (ii) kunskapsmatchning. Artikeln baseras på en enkätstudie av Öppen Innovation-baserad samverkan mellan företag. Studien omfattar 415 italienska, finska och svenska företag och visar hur företagen val av metod för kunskapsstyrning har stor betydelse för att dess innovationsverksamhet skall bli framgångsrik.
Enberg, Lindkvist and Tell (International Journal of Project Management, 2010), Knowledge integration at the edge of technology: On teamwork and complexity in new turbine development. Artikeln fokuserar kunskapsintegration i projekt som kännetecknas av höga nivåer av osäkerhet och komplexitet. I litteraturen på området betonas att integrationsmekanismer som inbegriper ett nära samarbete och ett starkt integrerat team är lämpliga i ett sådant sammanhang. I studien användes ett Teamwork Quality Construct (TWQ) omfattande sex olika dimensioner för att undersöka i vilken utsträckning och i vilka avseenden det studerade teamet var mer eller mindre integrerat. Analysen av TWQ mätningarna indikerade här att teamet inte var särskilt integrerat. Med utgångspunkt i detta resultat lanserar författarna begreppet "segregerat team" och diskuterar vilka effektivitetsegenskaper som kan knytas till ett sådant team.
Bredin and Söderlund (International Journal of Human Resource Management, 2011), The HR quadriad: A framework for the analysis of HRM in project-based organizations. Denna artikel utreder hur tidigare rollstrukturer och ansvarsmönster har kommit att förändrats i företag som i hög grad är projektbaserade. Författarna utvecklar här en analytisk föreställningsram i form av en 'HR quadriad' för att klargöra och beskriva det mönster av nya roller för linjechefer, projektledare, projektarbetare och HR-specialister som utvecklas i sådana företag. Denna föreställningsram används också för analys av sex fallstudier omfattande ingenjörsintensiva och projektbaserade företag. En viktig slutsats är här att det finns stora skillnader mellan hur de olika HRM-relaterade arbetsuppgifterna tenderar att omfördelas inom olika typer av projektbaserade företag.
7. Publiceringspolicy
Redan tidigt under KITE-programmet beslöt vi att följa en sekventiell publiceringspolicy. Att tidigt fokusera på publicering i de ledande journalerna skulle lätt kunnat resultera i många rundor av granskning, och slutligen ett avslag. Som nämndes av en medlem i vårt Advisory Board hade han skrivit om sina bästa publikationer 30-40 gånger. Med tanke på att det inledande arbetet innebar ett starkt empiriskt engagemang satsade vi först därför på publicering i ett antal europeiska tidskrifter med inriktning på våra tre underteman. Vidare betonade vi vikten av att "komma tillbaka" med flera artiklar i samma tidskrifter. Att detta var en fungerande strategi indikeras av en studie vid University of Chile 2015, som listar två KITE-forskare bland världens mest inflytelserika innovationsforskare, baserat på deras publikationer i denna typ av tidskrifter.
För att kunna integrera de olika studier som genomfördes av programmets medlemmar, beslöt vi också tidigt att satsa kraft på författandet av en bok om kunskapsintegration. Efter halvtidsutvärderingen av programmet 2010 har vi fortsatt att publicera i tidskrifter kopplade till våra underteman, samtidigt som vi alltmer inriktat oss på tidskrifter som är mer inriktade på generella frågeställningar. I linje med vårt fokus på kunskapsintegration och innovationsprocesser i stora teknikbaserade företag, har detta inneburit att publicering i tidskrifter som Research Policy och Industrial and Corporate Change blivit en viktig målsättning. Hittills har ett flertal artiklar accepterats i denna typ av tidskrifter, och andra är på god väg, vilket indikerar att programmets genomslagskraft kan fortsätta att stärkas långt efter att programmet avslutats.
Publikationer
KITE Publications, 2007-2016
Peer-reviewed scientific journals
92. Andersen. E. S., J. Söderlund & A. Vaagaasar (2010) Projects and politics: exploring the duality between action and politics in complex projects, International Journal of Management and Decision Making, 11(2): 121-139.
91. Andersson, D. A. & F. Tell (2016), Patent agents and the emerging market for patenting services in Sweden, 1885-1914, Enterprises et Histoire, accepted and forthcoming.
90. Andersson, H and Johansson, M. (2010) Exploring and Exploiting Inventors at Westco: A Case of Ambidexterity in R&D, International Journal of Project Organisation and Management, 2(3), 254-266.
89. Andersson, H. and Berggren, C. (2007), Individual Inventors in the R&D Factory, Creativity and Innovation Management, 16(4): 437–446.
88. Bengtsson, L, Lakemond, N. & Dabhilkar, M. (2013), Exploiting supplier innovativeness through knowledge integration, International Journal of Technology Technology Management, 61(3/4): 237-253.
87. Bengtsson, L. (2008). Outsourcing manufacturing and its effect on engineering firm performance. International Journal of Technology Management, 44, 3/4, 373-390.
86. Bengtsson, L. & Berggren, C. (2008), The integrator’s new advantage - reassessing outsourcing and production competence in a global telecom firm, European Management Journal, 26: 314–324.
85. Bengtsson, L. & Dabhilkar, M. (2009). Manufacturing outsourcing and its effect on plant performance: Lessons for KIBS outsourcing. Journal of Evolutionary Economics, 19, 2, 231-257.
84. Bengtsson, L. and Wang, W. Cost innovation in global supply chains. The case of Huawei Technologies, International Journal of Logistics Systems and Management, 23(2): 189-208. 


83. Bengtsson, L., Lakemond, N., Lazzarini, V., Manzini, R., Pellegrini, L. & F. Tell (2015), Open to a Select Few? Matching Partners and Knowledge Content for Open Innovation Performance, Creativity and Innovation Management, 24(1): 72-86.
82. Bengtsson, L., Niss, C. & von Haartman, R. (2010), Combining Master and Apprentice Roles: Potential for Learning in Distributed Manufacturing Networks, Creativity and Innovation Management, 19(4): 417-427.
81. Bengtsson, L., von Haartman, R. & Dabhilkar, M. (2009). Low-cost vs. innovation: Contrasting outsourcing and integration strategies in manufacturing. Creativity and Innovation Management, 18(1): 35-47.
80. Bergek, A, Tell, F., Berggren, C. & Watson, J. (2008), Technological capabilities and late shakeouts: Industrial dynamics in the advanced gas turbine industry, 1986-2002, Industrial and Corporate Change, 17(2): 335-392.
79. Bergek, A. & Berggren, C. (2014) The impact of environmental policy instrumensts on innovation: A review of energy and automotive industry studies, Ecological Economics, 106: 112-123.
78. Bergek, A. & Bruzelius, M. (2010), Are patents with multiple inventors from different countries a good indicator of international R&D collaboration? The case of ABB. Research Policy, 39(10): 1321–1334.
77. Bergek, A. & Onufrey, K. (2013), Is one path enough? Multiple paths and path interaction as an extension of path dependency theory, Industrial and Corporate Change, 23(5): 1261-1297.
76. Bergek, A., Berggren, C. & Tell, F. (2009). Do technology strategies matter? A comparison of two electrical engineering corporations, 1988-1998, Technology Analysis and Strategic Management, 21(4): 445-470.
75. Bergek, A., Berggren, C., Magnusson, T. & Hobday, M., (2013) Technological discontinuities and the challenge for incumbent firms: destruction, disruption or creative accumulation? Research Policy, 42: 1210-1224.
74. Berggren, C. & J. Söderlund (2008). Rethinking project management
education: social twists and knowledge co-production, International Journal of Project Management, 26(3): 286-296.
73. Berggren, C. & Magnusson, T. (2012), Reducing automotive emissions – The potentials of combustion engine technologies and the power of policy, Energy Policy, 41: 636 –643.
72. Berggren, C. & Söderlund, J. (2011), Management Education for Practicing Managers: Combining Academic Rigour with Personal Change and Organizational Action, Journal of Management Education, 35(3): 377-405.
71. Berggren, C., J. Järkvik & J. Söderlund (2008). Lagomizing, organic integration, and systems emergency wards: Innovative practices in managing complex systems development projects, Project Management Journal, 39(2): 111-122.
70. Berggren, C., Magnusson, T. & Sushandoyo, D. (2010), Greening public transportation: a radical design and power-train project at an incrementalist innovator, International Journal of Automotive Technology and Management. 10(1): 93-114.


69. Berggren, C., Magnusson, T. & Sushandoyo, D. (2015) Transition pathways revisited: Established firms as multi-level actors in the heavy vehicle industry, Research Policy, 44(5): 1017–1028.
68. Borg, E., & Söderlund, J. (2014), Moving in, moving on: Liminality practices in project-based work, Employee Relations, 36(2):182-197.
67. Borg. E., & Söderlund, J. (2014), Liminality competence: An interpretative study of mobile project workers´conception of liminiality at work, Management Learning, 46 (3): 260-279.
66. Brady, T. & J. Söderlund (2008), Innovation in Projects, Projects in Innovation, International Journal of Project Management, 26(5): 465-468.
65. Bredin, K. (2008), People capability in project-based organisations: A conceptual framework, International Journal of Project Management, 26(5): 566-576.
64. Bredin, K. (2010), Improving people capability of project-based organisations: a study of the change of HRM in two engineering-intensive firms, International Journal of Project Organisation and Management, 2(4): 328-360.
63. Bredin, K. & J. Söderlund (2010), Fit for purpose: HR organization and HR departments in project-based organizations, International Journal of Human Resources Development and Management, 10(4): 327-361.
62. Bredin, K. & J. Söderlund (2011), The HR Quadriad Framework: Analyzing HRM in Project-based Firms, International Journal of Human Resource Management. 22(10): 2202-2221.
61. Bredin, K. & Söderlund, J. (2013), Project managers and career models: An exploratory comparative study, International Journal of Project Management, 31(6): 889-902.

60. Bredin, K. and Söderlund, J. (2007), Reconceptualising HRM in project-based organisations: from supervision to agency, Personnel Review, 36(5): 815-833.
 
59. Canonico, P. & J. Söderlund (2010), Getting control of Multi-Project Organizations: Combining contingent control mechanisms, International Journal of Project Management, 28(8): 807-817.
58. Dabhilkar, M. (2011), Trade-offs in make-buy decisions, Journal of Purchasing and Supply Management, 17(3): 158-166.
57. Dabhilkar, M. & Bengtsson, L. (2007), Continuous improvement capability in the Swedish engineering industry, International Journal of Technology Management, 37(3/4): 272-289.
56. Dabhilkar, M. & Bengtsson, L. (2008), Invest or divest? On the relative improvement potential in outsourcing manufacturing, Production Planning and Control, 19(3): 212-228.
55. Dabhilkar, M. and Bengtsson, L. (2007), Continuous improvement capability in the Swedish engineering industry, International Journal of Technology Management, 37(3/4): 272-289.
54. Dabhilkar, M., Bengtsson, L. & Bessant, J. (2007), Convergence or national specificity? Testing the CI maturity model across multiple countries, Creativity and Innovation Management, 16(4): 348–362.
53. Dabhilkar, M., Bengtsson, L., von Haartman, R. & Åhlström, P. (2009), Supplier selection or collaboration? Determining factors of performance improvement when outsourcing manufacturing, Journal of Purchasing and Supply Management, 15(3): 143-153.
52. Dahlgren, J. & J. Söderlund (2010), Modes and mechanisms of control in multi-project organizations: the R&D case, International Journal of Technology Management, 50(1): 1-22.
51. Dille, T. & Söderlund, J. (2013), Managing temporal misfits in institutional environments. A study of critical incidents in a complex public project, International Journal of Managing Projects in Business, 6(3): 552-575.
50. Enberg, C. (2012), Enabling knowledge integration in cooperative R&D projects - The management of conflicting logics, International Journal of Project Management, 30: 771-780.


49. Enberg, C., Lindkvist, L. & Tell, F. (2010), Knowledge integration at the edge of technology – On teamwork and complexity in new Turbine development, International Journal of Project Management, 28(8): 756-765.
48. Eslami, M. & Lakemond, N. (2016), Internal Integration in complex collaborative product development projects, International Journal of Innovation Management, accepted for and forthcoming. 

47. Haartman, R. von & Bengtsson, L. (2009), Manufacturing competence – the key to successful supplier integration, International Journal of Manufacturing Technology and Management, 16(3): 283-299.
46. Hernes, T., Simpson, B. & Söderlund, J. (2013), Managing and temporailty, Scandinavian Journal of Management, Vol.29, No.1:1-6.


45. Karabag, S. F. Tuncay-Celikel, A. & Berggren, C. (2011), The limits of R&D internationalization and the importance of local initiatives: Turkey as a critical case. World Development, 39(8): 1347-1357.
44. Karabag, S. F. & Berggren, C. (2011), Mobile communications in Turkey: from first mover advantages to management capabilities. Info. 13(2): 72-84.
43. Karabag, S.F. & Berggren, C. (2014) Antecedents of Firm Performance in Emerging Economies: Business Groups, Strategy, Industry Structure, and State Support, Journal of Business Research, 67(10): 2212-2223.
42. Lakemond N., Säfsten K., Johansson G. & Magnusson T. (2012), From Product Development to Production – On the Complexity of Geographical and Organizational Dispersion, Journal of Applied Economics and Business Research, 2(3): 125-137. 


41. Lakemond N., Säfsten K., Johansson G. & Magnusson T. (2012), From Product Development to Production – On the Complexity of Geographical and Organizational Dispersion, Journal of Applied Economics and Business Research, 2(3): 125-137.
40. Lakemond, N. & Detterfelt, J. (2013), Counterbalancing exploitative knowledge search during environmental dynamism – Reinforcing new ideas for existing products, Creativity and Innovation Management, 22(4): 420-434.
39. Lakemond, N., Bengtsson, L., Laursen, K. & F. Tell (2016), Match & Manage: The use of knowledge matching and project management to integrate knowledge in collaborative inbound open innovation, Industrial and Corporate Change, 25(2), accepted and forthcoming.
38. Lakemond, N., Johansson, G., Magnusson, T. & Säfsten, K. (2007), Interfaces between technology development, product development and production: critical factors and a conceptual model, International Journal of Technology Intelligence and Planning, 3(4): 317-336.
37. Lakemond, N., Lovén, E. & Detterfelt, J. (2010), Understanding Creativity Motors and Obstacles in Product Development, International Journal of Product Development, 11(3/4): 272 – 288.
36. Lakemond, N., Magnusson, T. Johansson, G. & Säfsten, K (2013), Assessing interface challanges in product development projects, Research Technology Management, 56(1): 40-48.

35. Lindkvist, L (2008), Project organization: Exploring its adaptation properties, International Journal of Project Management, 26: 13-20.
34. Lopez-Vega, H., F. Tell & W. Vanhaverbeke (2016), Where and how to search? Search paths in open innovation, Research Policy, 45(1): 125-136.
33. Magnusson, T. & Berggren, C. (2011), Entering an era of ferment – radical vs. incrementalist strategies in automotive power train development, Technology Analysis and Strategic Management, 23(3): 313-330.
32. Magnusson, T. & Johansson, G. (2008), Managing internal technology transfer in complex product development, European Journal of Innovation Management, 11(3): 349-365.
31. Magnusson, T. & Lakemond, N. (2015), Evolving schemes of interpretation: investigating the dual role of architectures in new product development, R&D Management, accepted and forthcoming
30. Melander, L. & Lakemond, N. (2014), Variation of purchasing’s involvement: case studies of supplier collaborations in new product development, Journal of Procurement Management, 7(1): 103-118.

29. Melander, L., Lakemond, N. (2015) Governance of supplier collaboration in technologically uncertain NPD projects, Industrial Marketing Management, 49: 116–127. 


28. Melander, L., Rosell, D. & Lakemond, N. (2014), In pursuit of control: involving suppliers of critical technologies in new product development, Supply Chain Management: An international journal, 19(5/6): 722-732.
27. Melander. L. & Tell, F. (2014), Uncertainty in colloborative NPD: effects on the selection of technology and supplier, Journal of Engineering Technology and Management, 31(1): 103-119.
26. Nilsson, M. Hillman, K. & Magnusson, T. (2012), How do we govern sustainable innovations? Mapping patterns of governance for biofuels and hybrid-electric vehicle technologies, Environmental Innovation and Societal Transitions, 3: 50-66.
25. Olausson, D. & Berggren, C. (2010), Managing uncertain, complex product development in high-tech firms: in search of controlled flexibility. R&D Management, 40(4): 383-399.
24. Olausson, D. & Berggren, C. (2012), Managing asymmetries in information flows and interaction between R&D, manufacturing and service in complex product development, R&D Management, 42(4): 342-357.
23. Olausson, D. Magnusson, T. & Lakemond, N. (2009), Preserving the link between R&D and manufacturing: exploring challenges related to vertical integration and product/process newness, Journal of Purchasing & Supply Management. 15(2): 79-88.
22. Ottosson, M. & Magnussson, T. (2013), Socio-technical regimes and heterogeneous capabilities: The swedish pulp and paper industry’s response to energy policies, Technology Analysis and Strategic Management, 25(4): 355-368.
21. Rosell, D. & Lakemond, N. (2012), Collaborative innovation with suppliers - a conceptual model for characterising supplier contributions to NPD, International Journal of Technology Intelligence and Planning, 8(2): 197-214.
20. Rosell, D., Lakemond, N. & Wasti, N. (2014), Integrating Knowledge with Suppliers at the R&D-Manufacturing Interface, Journal of Manufacturing Technology Management, 25(2): 240-257.
19. Säfsten, K., Johansson, G., Lakemond, N., Magnusson, T. (2014), Interface challenges and managerial issues in the industrial innovation process, Journal of Manufacturing Technology Management, 25(2): 218-239.
18. Söderberg, L. & Bengtsson, L. (2010), Supply Chain Management Maturity and Performance in SME, Operations Management Research, 3(1): 90-97.
17. Söderlund, J. (2008), Competence dynamics and learning processes in project-based firms: shifting, adapting and leveraging, International Journal of Innovation Management. 12(1): 41-67.
16. Söderlund, J. (2010), Knowledge entrainment and project management: the case of large-scale transformation projects, International Journal of Project Management, 28(2): 130-141.
15. Söderlund, J. (2012), Project Management, interdependencies and time: A reflection on managing large systems by Sayles and Chandler, International Journal of Managing Projects in Business, 5(4): 617-633.


14. Söderlund, J. & Geraldi, J. (2013), Classics in project management: revisiting the past, creating the future, International Journal of Managing Projects in Business, 5(4): 559-577.
13. Söderlund, J. & Lenfle, S. (2013), Making project history: Revisiting the past, creating the future, International Journal of Project Management, 31(3): 653-662.
12. Söderlund, J. & Maylor, H. (2012) Project management scholarship: relevance, impact and five integrative challanges for business and management schools, International Journal of Project Management, 30: 686-696.
11. Söderlund, J. & Tell, F. (2009), Exploring the dynamics of the P-form organization: Project epochs in Asea/ABB 1950-2000, International Journal of Project Management, 27(2): 101-112.
10. Söderlund, J. & Tell, F. (2011), Strategy and Capabilities in the P-form Corporation: Linking Strategic Direction to Organizational Capabilities, Advances in Strategic Management, 28: 235-263.
9. Söderlund, J., A. Vaagaasaar & E. Andersen (2008), Relating, reflecting and routinizing: developing project competence in cooperation with others, International Journal of Project Management, 26(5): 517-526.
8. Sushandoyo, D. & Magnusson, T. (2014), Strategic niche management from a business perspective: Taking cleaner vehicle technologies from prototype to series production, Journal of Cleaner Production, 74: 17-26.

7. Sushandoyo, D. & Magnusson, T. (2012), A two-way relationship between multi-level technological change and organisational characteristics: cases involving the development of heavy hybrid buses, Technovation, 32(7-8):477-486.
6. Tell, F. (2008), Epilogue: Acquiring information and integrating knowledge in New Product Development projects, International Journal of Technology Intelligence and Planning, 4(2): 364-377.
5. von Haartman, R. & Bengtsson, L. (2015), The impact of global purchasing and supplier integration on product innovation, International Journal of Production and Operations Management, 35(9): 1295-1311.
4. Walker, D., F. Anbari, C. Bredillet, J. Söderlund, S. Cicmil & J. Thomas (2008). Collaborative Academic/Practitioner Research in Project Management: Examples and Applications, International Journal of Managing Projects in Business, 1(2): 168-192.
3. Wikström, K., K. Artto, J. Kujala & J. Söderlund (2010), Business models in project business, International Journal of Project Management, 28(8): 831-842.
2. Windahl, C. & Lakemond, N. (2010), Integrated solutions from a service-centered perspective: applicability and limitations in the capital goods industry, Industrial Marketing Management, 39(8): 1278-1290.
1. Yakob, R. & Tell, F. (2007), Managing Near Decomposability in Complex Platform Development Projects, International Journal of Technology Intelligence and Planning, 3(4): 387-407.
International books
6. Berggren, C., Bergek, A., M. Bengtsson, Hobday, L. & J. Söderlund (eds.) (2011), Knowledge Integration and Innovation: Critical Challenges Facing International Technology-based Firms, Oxford: Oxford University Press.
5. Bredin, K. and J. Söderlund (2011) Human Resource Management in Project-based Organizations, Basingstoke: Palgrave/Macmillan.
4. Enberg, C., & Bredin, K. (2015), Sustaining and Developing Disciplinary Expertise in Project‐based Organizations: Balanced and Integrated Solutions, Newtown Square, PA: Project Management Institute, Inc.
3. Hillman, K., Rickne, A. & Magnusson, T. (eds.) Paving the road to sustainable transport, New York: Routledge.
2. Morris, P., J. Pinto and J. Söderlund (Eds.). (2011). Oxford Handbook of Project Management, Oxford: Oxford University Press
1. Tell, F., C. Berggren, S. Brusoni & A. van de Ven (eds.) (2016), Managing knowledge integration across boundaries, Oxford: Oxford University Press.
 
Edited Special Issues in Scientific Journals
4. Brady, T. & J. Söderlund (2008) (eds.), Innovation in Projects, Projects in Innovation, International Journal of Project Management, 26(5).
3. Canonici, P., De Nito, E. Mangia, G. & Söderlund, J. (2013) (eds.), Organizational mechanisms and knowledge creation, International Journal of Project Managing Projects in Business, 6(3).


2. Hernes, T., Pinto, J. & Söderlund, J. (2013) (eds.), Managing in time, Scandinavian Journal of Management, 29(1).


1. Söderlund, J. & Lenfle, S. (2013) (eds.), Project history, International Journal of Project Management, 31(3).
Chapters in International Edited Research Volumes
35. Andersson, H. and C. Berggren (2011), Inventors as Innovators and Knowledge Integrators, in: Berggren, C., Bergek, A., M. Bengtsson, Hobday, L. and J. Söderlund (Eds.), Knowledge Integration and Innovation: Critical Challenges Facing International Technology-based Firms, Oxford: Oxford University Press.
34. Bengtsson, L. M. Dabhilkar and R. Von Haartman (2011), Knowledge Integration Challenges when Outsourcing Manufacturing, in: Berggren, C., Bergek, A., M. Bengtsson, Hobday, L. and J. Söderlund (Eds.), Knowledge Integration and Innovation: Critical Challenges Facing International Technology-based Firms, Oxford: Oxford University Press
33. Bengtsson, L., N. Lakemond, K. Laursen & F. Tell (2016), Open Innovation: Managing knowledge integration across multiple boundaries, in: Tell, F., C. Berggren, S. Brusoni & A. van de Ven (eds.) Managing knowledge integration across boundaries, Oxford: Oxford University Press
32. Bergek, A., C.Berggren and T. Magnusson (2010), Creative Accumulation: Integrating New and Established Technologies in Periods of Discontinuous Change, in: Berggren, C., Bergek, A., M. Bengtsson, Hobday, L. and J. Söderlund (Eds.), Knowledge Integration and Innovation: Critical Challenges Facing International Technology-based Firms, Oxford: Oxford University Press
31. Berggren, C., A Bergek, L. Bengtsson and J. Söderlund (2011), Exploring Knowledge Integration and Innovation, in: Berggren, C., Bergek, A., M. Bengtsson, Hobday, L. and J. Söderlund (Eds.) Knowledge Integration and Innovation: Critical Challenges Facing International Technology-based Firms, Oxford: Oxford University Press
30. Berggren, C., J. Sydow & F. Tell (2016), Relating knowledge integration and absorptive capacity: Knowledge boundaries and reflective agency in path-dependent processes, in: Tell, F., C. Berggren, S. Brusoni & A. van de Ven (eds.) Managing knowledge integration across boundaries, Oxford: Oxford University Press
29. Bredin, K. , C. Enberg, C. Niss & J. Söderlund (2016), Individual project competence: Managing knowledge integration across boundaries in: Tell, F., C. Berggren, S. Brusoni & A. van de Ven (eds.) Managing knowledge integration across boundaries, Oxford: Oxford University Press
 
28. Dabhilkar, M. and L. Bengtsson (2011), Trade-offs in Make – Buy Decisions: Exploring Operating Realities of Knowledge Integration and Innovation, in: Berggren, C., Bergek, A., M. Bengtsson, Hobday, L. and J. Söderlund (Eds.), Knowledge Integration and Innovation: Critical Challenges Facing International Technology-based Firms, Oxford: Oxford University Press
27. Hobday, M. and A. Bergek (2011), Lessons and Insights for Managers, in: Berggren, C., Bergek, A., M. Bengtsson, Hobday, L. and J. Söderlund (Eds.), Knowledge Integration and Innovation: Critical Challenges Facing International Technology-based Firms, Oxford: Oxford University Press
26. Hoefnagels, R., Bergek, A. and Lako, P. (2010): Combined Cycle Gas Turbine (CCGT) plants. In: Junginger, M., van Sark, W. and Faaij, A. (Eds): Technological Learning in the Energy Sector. Lessons for Policy, Industry and Science. Edward Elgar, Cheltenham, pp. 139-148.
25. Johansson, M., M. Axelson, C. Enberg and F. Tell (2011), Knowledge Integration in Inter-firm R&D Collaboration: How do Firms Manage Problems of Coordination and Cooperation? in: Berggren, C., Bergek, A., M. Bengtsson, Hobday, L. and J. Söderlund (Eds.), Knowledge Integration and Innovation: Critical Challenges Facing International Technology-based Firms, Oxford: Oxford University Press
24. Karabag, S. F. & C. Berggren (2016), Struggling with knowledge boundaries and stickiness: Case studies of innovating firms in an emerging economy, in: Tell, F., C. Berggren, S. Brusoni & A. van de Ven (eds.) Managing knowledge integration across boundaries, Oxford: Oxford University Press
23. Lenfle, S. & Söderlund, J. (2013) Project History: History meets projects. In: Gower handbook of project management, Aldershot: Gower Publishing. Forthcoming


22. Lindkvist, L. (2007). Epistemic communities, in: International Encyclopedia of Organization Studies Clegg, S. R. and Bailey, J. R. (eds.), SAGE Publications.
21. Lindkvist, L (2011). Knowledge Integration in Projects – A contingency framework. in Morris, Pinto and Söderlund (2011) (Eds.): Oxford University Press Handbook on Project Management, Oxford: Oxford University Press.
20. Lindkvist, L. & M. Bengtsson (2016), Bridging the individual-to-organization divide: A knowledge creation approach, in: Tell, F., C. Berggren, S. Brusoni & A. van de Ven (eds.) Managing knowledge integration across boundaries, Oxford: Oxford University Press
19. Lindkvist, L. M. Bengtsson and L. Wahlstedt (2011), Knowledge Integration and Creation in Projects: Towards a Progressive Epistemology, in: Berggren, C., Bergek, A., M. Bengtsson, Hobday, L. and J. Söderlund (Eds.), Knowledge Integration and Innovation: Critical Challenges Facing International Technology-based Firms, Oxford: Oxford University Press´
18. Magnusson, T. & N. Lakemond (2011), Knowledge Integration Processes in New Product Development: On the Dynamics of Deadlines and Architectures, in: Berggren, C., Bergek, A., M. Bengtsson, Hobday, L. and J. Söderlund (Eds.), Knowledge Integration and Innovation: Critical Challenges Facing International Technology-based Firms, Oxford: Oxford University Press
17. Magnusson, T. & Rickne, A. (2012) Multilevel governance and innovation system functionality: Hybrid-electric vehicle technology in Sweden 1990-2009, , in: Hillman, K., Rickne, A. & Magnusson, T. (eds.) Paving the road to sustainable transport, New York: Routledge.
 
16. Morris, P., J. Pinto & J. Söderlund (2011). Introduction: Researching the third wave of project management, in Morris, Pinto and Söderlund (2011) (Eds.): Oxford University Press Handbook on Project Management, Oxford: Oxford University Press.
15. Söderlund, J. (2011) Theoretical foundations of project management: suggestions for a pluralistic understanding, in Morris, Pinto and Söderlund (2011) (Eds.): Oxford University Press Handbook on Project Management, Oxford: Oxford University Press.
14. Nilsson, M., Rickne, A., Hillman, K. & Magnusson, T. (2012) The road ahead: Conclusions and governance implications, in: Hillman, K., Rickne, A. & Magnusson, T. (eds.) Paving the road to sustainable transport, New York: Routledge.
13. Söderlund, J. (2013) Project-based organizations: what are they? In: F. Chicchio, E.K. Kelloway & B. Hobbs (Eds.) The psychology and management of project teams: An interdisciplinary view, Oxford: Oxford University Press.
12. Söderlund, J. and F. Tell (2011). The P-form corporation: contingencies, characteristics and challenges, in Morris, Pinto and Söderlund (2011) (Eds.): Oxford University Press Handbook on Project Management, Oxford: Oxford University Press.
11. Söderlund, J. and K. Bredin (2011), Participants in the Process of Knowledge Integration, in: Berggren, C., Bergek, A., M. Bengtsson, Hobday, L. and J. Söderlund (Eds.), Knowledge Integration and Innovation: Critical Challenges Facing International Technology-based Firms, Oxford: Oxford University Press
10. Söderlund, J. and F. Tell, (2011), Knowledge Integration in a P-form Corporation: Project Epochs in the Evolution of Asea/ABB, 1945-2000, in: Berggren, C., Bergek, A., M. Bengtsson, Hobday, L. and J. Söderlund (Eds.), Knowledge Integration and Innovation: Critical Challenges Facing International Technology-based Firms, Oxford: Oxford University Press
9. Sushandoyo, D. Magnusson T. & Berggren, C. (2012), New forms of vehicle maker - supplier interdependence?: The case of electric motor development of heavy hybrid vehicles, In Calabrese G. (ed.) The Greening of the Automotive Industry, Palgrave.
8. Sushandoyo, D. Magnusson T. & Berggren, C. (2012), “Sailing ship effects” in the car industry? The competition between “new” and “old” technologies in the race for sustainable solutions in the global automotive industry, In: Calabrese G. (ed.) The Greening of the Automotive Industry, Basingstoke: Palgrave/Macmillan
7. Tell, F. (2008), ASEA – Managing Big Business the Swedish Way, in: Fellman, S. M., M. J. Iversen, H. Sjögren and L. Thue (eds.), Creating Nordic Capitalism: The Business History of a Competitive Periphery, Basingstoke: Palgrave/Macmillan.
6. Tell, F, (2011) Knowledge Integration and Innovation: A Survey of the Field, in: Berggren, C., Bergek, A., M. Bengtsson, Hobday, L. and J. Söderlund (Eds.), Knowledge Integration and Innovation: Critical Challenges Facing International Technology-based Firms, Oxford: Oxford University Press
5. Tell, F. (2014) Knowledge articulation, In: Teece, D.J. & Augier, M. (eds), The Palgrave Encyclopedia of strategic management, Palgrave/Macmillan.
4. Tell, F. (2016), Managing across knowledge boundaries, in: Tell, F., C. Berggren, S. Brusoni & A. van de Ven (eds.) Managing knowledge integration across boundaries, Oxford: Oxford University Press.
3. Tell, F., (2007), The electrical industry, In: Rider, C. (ed.), Encyclopedia of the Age of the Industrial Revolution: A Global History, Westport: Greenwood Publishing Group
2. Tell, F., C. Berggren, S. Brusoni & A. Van de Ven (2016), Introduction, in: Tell, F., C. Berggren, S. Brusoni & A. van de Ven (eds.) Managing knowledge integration across boundaries, Oxford: Oxford University Press.
1. Yakob, R. and F. Tell (2009), Detecting Errors Early: Management of problem-solving in product platform projects, in: Gawer, A. (ed.), Platforms, Markets and Innovation, Cheltenham, UK and Northampton, MA, US: Edward Elgar.
Books in Swedish
7. Andersson, H. & Berggren, C. (eds.) (2015), Kunskapsintegration och innovation i en internationaliserande ekonomi, Stockholm: Riksbankens jubileumsfond/Makadam förlag.
6. Bengtsson, L. & Lind, J. (eds.) (2013), Innovation eller kvartalskapitalism? Lund: Liber.
5. Lakemond, Nicolette & Fredrik Tell (eds.) (2016), Öppen innovation i teori och praktik, Lund: Studentlitteratur.
4. Stjernberg, T., J. Söderlund & E. Wikström (2008) (eds.), Projektliv: villkor för uthållig projektverksamhet, Lund: Studentlitteratur.
3. Säfsten, K., Johansson, G., Lakemond, N. & Magnusson, T. (2010), Effektiv produktframtagning - analys och hantering av osäkerhet, komplexitet och spridning, Lund: Studentlitteratur
2. Söderlund, J. (2007), Projektledning och projektkompetens: perspektiv på konkurrenskraft, Malmö: Liber. Second, revised edition.
1. Söderlund, J. & Tell, F. (eds.) (2012) Styrning: Med projekt och kunskap i fokus, Lund: Studentlitteratur
Other publications in Swedish/Scandinavian languages
38. Andersson, D. E. & F. Tell (2016), Teknikmarknader: Idéer som ekonomiska tillgångar, in: Lakemond, N. & F. Tell (eds.), Öppen innovation i teori och praktik, Lund: Studentlitteratur.
37. Andersson, H. & Berggren, C. (2012), Kreativitet och patentering i storföretag: Om de innovativa individernas betydelse för att skapa och bedöma nya idéer, in A. Richtnér, & J. Frishammar (eds.) Innovationsledning och kreativitet i svenska företag. Stockholm: Vinnova och Stiftelsen IMIT.


36. Andersson, H. & Nehler, H. (2012), Strategi och styrning, in: Söderlund, J. & Tell, F. (eds.) Styrning: Med projekt och kunskap i fokus, Lund: Studentlitteratur


35. Andersson, H. and Berggren, C. (2012), Kreativitet och patentering i storföretag: Om de innovativa individernas betydelse för att skapa och bedöma nya idéer, in A. Richtnér, & J. Frishammar (eds.) Innovationsledning och kreativitet i svenska företag. Stockholm: VINNOVA and Stiftelsen IMIT.
34. Bengtsson, L. and Wang, W. (2013), Cost innovation. in: Bengtsson, L. and Lind, J. (eds), Innovation eller kvartalskapitalism? Lund: Liber.
33. Bengtsson, L. och Lind, J. (2013), Balanserade produktionssystem; en möjlighet för global svensk produktion? . in: Bengtsson, L. and Lind, J. (eds.), Innovation eller kvartalskapitalism? Lund: Liber.
32. Bengtsson, L., N. Lakemond & F. Tell (2016), Hur arbetar svenska företag med öppen innovation? in: Lakemond, N. & F. Tell (eds.), Öppen innovation i teori och praktik, Lund: Studentlitteratur
31. Bengtsson, L., von Haartman, R. och Dabhilkar, M. (2013). Outsourcing eller kunskapsintegration? in: Bengtsson, L. and Lind, J. (eds.), Innovation eller kvartalskapitalism? Lund: Liber


30. Bengtsson, M. & Tell, F. (2012) Rutin - den tysta styrningen, in: Söderlund, J. & Tell, F. (eds.) Styrning: Med projekt och kunskap i fokus, Lund: Studentlitteratur


29. Bergek, A, Berggren,C. Jacobsson, S. (2008). Håller Sverige på att missa klimatutmaningens innovationspotential? In: Öhrvall et al (eds.) Ur Startblocken. Svensk innovationskraft II, Stockholm: Forum för Innovation och Management
28. Berggren, C. (2007), Behövs det någon Oljekommission? Ekonomisk Debatt, 35(1): 5-14.
27. Berggren, C. (2012) På spaning efter den goda styrningen - Lars Lindkvist och styrningens praktiska teori, in: Söderlund, J. & Tell, F. (eds.) Styrning: Med projekt och kunskap i fokus, Lund: Studentlitteratur


26. Berggren, C. and Laestadius, S. (2009), Kan krishantering och klimatomställning kombineras? Ekonomisk Debatt, 37(2): 13-27.
25. Berggren, C. (2009), Att klara klimatkrisen – Utmaningens skala och behovet av kombinerad närings- och klimatpolitik, in: Braunerhjelm, P. (ed.). Entreprenörskap och innovationer för hållbar utveckling, Stockholm: SNS
24. Borg, E. & Söderlund, J. (2012) Styrning i gränslandet - Teknikkonsulter och konflikterande styrningslogiker, in: Söderlund, J. & Tell, F. (eds.) Styrning: Med projekt och kunskap i fokus, Lund: Studentlitteratur.
23. Bredin, K. (2010). Projektarbejdsformen stiller nye krav til HR. Børsen Ledelseshåndbøger: Projektledelse, No. 6/Januar 2010.
22. Bredin, K. & Söderlund, J. (2012) HRM och styrning - Kollektiv styrning i det projektbaserade företaget, ur: Söderlund, J. & Tell, F. (red.) Styrning: Med projekt och kunskap i fokus, Lund: Studentlitteratur


21. Bredin, K. & J. Söderlund (2008), Den nya linjechefsrollen: exempel på förändringen av personalarbete i projektintensiva företag, in: Stjernberg et al (eds.), Projektliv: Villkor för uthållig projektverksamhet, Lund: Studentlitteratur.
20. Bredin, K. & Söderlund, J. (2010), HRM i projektintensive virksomheder - forandringer og utfordringer, Børsen Ledelseshåndbøger: Projektledelse No. 6/Januar 2010.
19. Dahlgren, J. & Söderlund, J. (2013), Ekonomistyrning av project, In: Nilsson, E. & Skoog, M., (eds.) Perspektiv på styrning, Malmö: Liber


18. Enberg, C. & Johansson, M. (2012), Kunskapsintegration i produktutvecklingsprojekt – Om möjligheterna att styra en dynamisk och framväxande process, ur: Söderlund, J. & Tell, F. (eds.) Styrning: Med projekt och kunskap i fokus, Lund: Studentlitteratur


17. Jonsson, A. & Tell, F. (2013), Knowledge management, In: Strannegård, L. & Styhre, A. (eds.) Management – An advanced introduction, Lund: Studentlitteratur
16. Lakemond, N. (2013), Innovation eller kostnadseffektivitet i försörjningskedjor? In: Bengtsson, L. and Lind, J. (eds.) Innovation eller kvartalskapitalism? Lund: Liber


15. Lakemond, N. & F. Tell (2016), På vid gavel? Perspektiv på öppen innovation, in: Lakemond, N. & F. Tell (eds.), Öppen innovation i teori och praktik, Lund: Studentlitteratur.
14. Lakemond, Nicolette & Fredrik Tell (2016), Öppen innovation i teori och praktik: En kort introduction, in: Lakemond, N. & F. Tell (eds.), Öppen innovation i teori och praktik, Lund: Studentlitteratur.
13. Larsson, M. and Tell, F. (2010), Två snilleföretags patentstrategier runt förra sekelskiftet, in: Patent och pirater: Patentstrategier och varumärken under 100 år, Näringslivshistoria: 3, Stockholm: Centrum för Näringslivshistoria.
12. Lovén, E., Lakemond, N., Detterfelt, J. (2012), Arbetssätt för kreativitet och innovation i produktutveckling, in: Richtnér, A., Frishammar, J. (eds), Innovationsledning och kreativitet i svenska företag, VINNOVA och Stiftelsen IMIT, VINNOVA Rapport VR 2012:02, Stockholm.
11. Melander, L. & F. Tell (2016), Att hantera osäkerhet vid val av leverantör i öppen innovation, in: Lakemond, N. & F. Tell (eds.), Öppen innovation i teori och praktik, Lund: Studentlitteratur
10. Söderlund, J. (2007), Projekt som organisationsform: ett kunskapsperspektiv, in D. Kärreman and A. Rehn (eds.), Organisation: teorier om ordning och oordning, Malmö: Liber.
9. Söderlund, J. (2008), Strategisk och operativ styrning i projektorienterad verksamhet, in G. Nilsson (ed.), Bonniers Ledarskapshandböcker – Ekonomistyrning, Stockholm: Bonniers
8. Söderlund, J. (2008), Mellan kaos och koma: liminalitetskompetens i kunskapskollektiv, in: Stjernberg et al (eds.), Projektliv: Villkor för uthållig projektverksamhet, Lund: Studentlitteratur.
7. Söderlund, J. (2012), Styrning, tid och kreativa projekt, ur: Söderlund, J. & Tell, F. (red.) Styrning: Med projekt och kunskap i fokus, Lund: Studentlitteratur
6. Söderlund, J. & Tell, F. (2012), Organisationsform och styrning - Exemplet Saab 1995-2007 och framväxten av en P-formsorganisation, in: Söderlund, J. & Tell, F. (eds.) Styrning: Med projekt och kunskap i fokus, Lund: Studentlitteratur
5. Söderlund, J. & Tell, F. (2012), Styrning: Insikter, avsikter, utsikter, in: Söderlund, J. & Tell, F. (eds.) Styrning: Med projekt och kunskap i fokus, Lund: Studentlitteratur.
4. Stjernberg, T., J. Söderlund and E. Wikström (2008), Projektlivets villkor: Några inledande betraktelser, in: Stjernberg, Söderlund and Wikström (eds.), Projektliv: Villkor för uthållig projektverksamhet, Lund: Studentlitteratur.
3. Tell, F. (2012), Kunskapsstyrning och kunskapstyper: Kunskapstuben, ur: Söderlund, J. & Tell, F. (eds.) Styrning: Med projekt och kunskap i fokus, Lund: Studentlitteratur
.

2. Tell, F. (2012), Management i samverkan: En kraftfull svensk modell?, ur: Ottosson, J. & L. Magnusson (eds.), Den hållbara svenska modellen, Stockholm, SNS Förlag.
1. Yakob, R., Bengtsson, M. & Wahlstedt, L. (2012), Att styra problemlösning, ur: Söderlund, J. & Tell, F. (eds.) Styrning: Med projekt och kunskap i fokus, Lund: Studentlitteratur.