Anne Heith

Avkolonisering och väckelse. Laestadianismens roll i nutida samiska och tornedalska texter.

Syftet är att publicera en vetenskaplig volym om Lars Levi Laestadius roll i samisk och tornedalsk kulturell mobilisering. Materialet består av litteratur och film som skapar alternativa berättelser om nationen. Förarbeten har gjorts under forskningsperioder vid Tromsö universitet 2008-2011 och Hugo Valentin-centrum 2010 och 2012. Redan publicerade artiklar och konferenspresentationer ska redigeras och kompletteras med nyskrivna kontextualiserande kapitel, samt nyskrivna analyser baserade på insamlat material. Medel söks för två års lönekostnader samt för driftskostnader för en månads vistelse vid Institutt for kultur og litteratur, Tromsö universitet. Syftet med vistelsen är att få respons från forskare med specialkompetens inom forskning om Laestadius och diskursiva konstruktioner av Arktis. Volymen bygger vidare på forskningsprojektet "Poetics of Contemporary Borderlands: Tornedalian Textual Landscapes" som avslutades 2011.

Projektet placerar sig inom postkoloniala studier och urfolksstudier. Det är viktigt genom att det producerar ny kunskap om kopplingar mellan etnicitet och nationella förändringar, minoriteters identitetsskapande och alternativ historieskrivning. Forskning har visat att de nordiska länderna har en kolonial historia och att etniska minoriteter och urfolk marginaliserats i nationsbyggandet. Projektet bidrar till att utveckla nordiska postkoloniala studier genom att undersöka material relaterat till samisk och tornedalsk kulturell mobilisering i antikolonial anda.
Slutredovisning

Under projekttiden januari 2016 t.o.m. december 2017 har jag arbetat med ett bokmanus som i projektets slutfas publicerades i serien Northern Studies Monographs som ges ut av Kungliga Skytteanska Sällskapet och Umeå universitet. Bokens titel är "Lars Levi Laestadius in the Contested Field of Cultural Heritage: A Study of Contemporary Sámi and Tornedalian Texts" (ISBN 978-91-7601-827-9). Boken publiceras både open access och i tryck.

Stora delar av manuset bygger på tidigare forskning som bedrevs då jag ledde projektet "Tornedalian Textual Landscapes", Tromsö universitet, 2008 2011, samt på min medverkan vid konferensen New Narratives of the Postcolonial Arctic, Roskilde universitet, maj 2015, och ett symposium med Laestadius-forskare i Tromsö, oktober 2015. Konferensen i Roskilde resulterade i en artikel i Kult 14, 2016: New Narratives of the Postcolonial Arctic, s. 90-110, (http://postkolonial.dk/files/KULT%2014/7%20Anne%20Heith%20LJ.pdf).

Artikelns titel är "Situatedness and Diversity: Representations of Lars Levi Laestadius and Laestadianism". Vidare publicerades ett temanummer av Norsk misjonsvitenskaplig forskning (nr  2-3, 2016) i efterdyningarna av symposiet i Tromsö. Temat för numret är nya perspektiv i forskning om Lars Levi Laestadius och laestadianismen.

Inom ramarna för mitt RJ Sabbatical-projekt bidrog jag med artikeln "Exotifierande skildringar av laestadianismen kontra personliga minnen och antikolonial kritik. Höijer, Ranta-Rönnlund och Den tornedalsfinska litteraturen om Isak Juntti", s. 16-28.   

Under arbetets gång har jag samverkat med den internationella forskargruppen Lars Levi Laestadius: MCHO (Making Cultural Heritage Online) som består av forskare från Norge, Sverige och Finland. Den gemensamma nämnaren är att de medverkande forskat om Laestadius och laestadianismen. Gruppens uttalade syfte att initiera projekt om digitaliseringen av Laestadius och laestadianismen är inte riktigt i linje med mina forskningsintressen, men det har varit av stort värde att få respons på mitt projekt från historiker och religionsvetare som forskat om Laestadius och laestadianismen. Under projekttiden har vi haft ett flertal Skype-möten ledda av docent Rolf Inge Larsen, Tromsö universitet. Mötena syftar till att vidareutveckla samarbetet.

Vid två tillfällen under 2017 besökte jag Tromsö universitet för att presentera min pågående forskning. I maj presenterades work in progress på ett forskningsseminarium. Jag berättade även om projektet översiktligt vid en workshop arrangerad av Border Poetics-gruppen. I september hade jag ett föredrag på den internationella konferensen "Indigenous Photography Studies: Current Developments and Challenges", Tromsö universitet. Konferensen arrangerades inom ramarna för forskningsprojektet "Negotiating History: Photography in Sami Culture", som finansieras av Norges forskningsråd (NFR).

Det material som diskuterades i föredraget ingår i primärmaterialet som används i RJ Sabbatical-projektet. Ämnet i fokus var de samiska författarna Nils Aslak Valkeapääs och Sara Ranta Rönnlunds bruk av fotografier. Eftersom jag arbetat med Sara Ranta Rönnlunds böcker blev jag därutöver under projekttiden kontaktad av redaktionen för Svenskt Kvinnobiografiskt Lexikon för att skriva en artikel om Sara Ranta Rönnlund. Artikeln publiceras 8 mars då lexikonet lanseras (www.skbl.se).

Under projekttiden gavs tillfälle att presentera work in progress även på forskningsseminarier vid svenska universitet: i maj 2017 vid det högre seminariet på LIR (Institutionen för litteraturvetenskap, idéhistoria och religion), Göteborgs universitet, i augusti 2017 på det högre seminariet vid Hugo Valentin-centrum, Uppsala universitet, och i december 2017 på det högre seminariet i litteraturvetenskap vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper, Umeå universitet.

Under senare delen av projekttiden ägnades tid åt planering av utgivningen och alla steg som föregår publicering (peer review av manuset, språkgranskning av den engelska texten, korrekturläsning). I linje med tidsplanen publicerades boken Lars Levi Laestadius in the Contested Field of Cultural Heritage: A Study of Contemporary Sámi and Tornedalian Texts i januari 2018. Därmed avslutades den finansierade delen av RJ Sabbatical-projektet "Avkolonisering och väckelse. Laestadianismens roll i nutida samiska och tornedalska texter".

Bidragsförvaltare
Umeå universitet
Diarienummer
SAB15-0153:1
Summa
SEK 1 907 000
Stödform
RJ Sabbatical
Ämne
Litteraturvetenskap
År
2015