Olle Sundström

Den sovjetiska etnografins "ande": attityder till schamanska världsåskådningar inom sovjetisk forskning och revolutionärt omvandlingsarbete. Ett bokprojekt

Syftet med projektet är att färdigställa boken The "Spirit" of Soviet Ethnography: Attitudes toward Shamanic Worldviews in Soviet Research and Revolutionary Reconstruction som ska ges ut av förlaget Brill under 2019. Boken är en reviderad engelskspråkig utgåva av mina tidigare två böcker, Kampen mot "schamanismen": sovjetisk religionspolitik gentemot inhemska religioner i norra Ryssland och Sibirien (2007) och "Vildrenen är själv detsamma som en gud": "gudar" och "andar" i sovjetiska etnografers beskrivningar av samojediska världsåskådningar (2008). Det är viktigt att denna min forskning når en internationell publik, eftersom den kritiskt granskar den sovjetiska forskningen om, och den sovjetiska officiella politiken gentemot, religioner hos urfolken i Sovjetnorden. Studien är unik på det sätt den behandlar forskning och religionspolitik kring "shamanism" under hela den sovjetiska perioden, samt analyserar den filosofisk-ideologiska bakgrunden till denna forskning och politik, liksom forskningens politiska konsekvenser. För revideringen av de båda böckerna kommer jag att göra forskningsresor till S:t Petersburg och Moskva för att ta del av nytillkommen forskning och diskutera mitt manus med ryska kollegor. I boken kommer jag också att ha möjlighet att arbeta in nya idéer och upptäckter som jag gjort sedan de tidigare publikationerna, inte minst i mitt senaste VR-projekt "Repressionen av "shamaner" i Sovjetnorden under slutet av 1920-talet till och med 1950-talet".
Slutredovisning

Syftet med projektet var att färdigställa manuset till monografin The “Spirit” of Soviet Ethnography: Attitudes toward Shamanic Worldviews in Soviet Revolutionary Reconstruction and Research. Boken utgör en ingående analys av hur begrepp som ”gudar” och ”andar” användes och diskuterades av sovjetiska etnografer vid studiet av världsåskådningar bland den inhemska befolkningen i Sibirien och norra Ryssland. I synnerhet fokuserar studien forskningen om de samojediska folkens världsåskådningar. Bokens syfte är dels att förstå de sovjetiska forskarnas begreppsanvändning i ljuset av marxist-leninistisk teoribildning och sovjetisk religionspolitik gentemot s.k. schamanism, dels att föra en generell teoretisk diskussion kring användningen av analytiska begrepp såsom ”gud”, ”ande”, ”rådare” osv. i religionsvetenskapliga studier. Den sistnämnda diskussionen har aktualitet i dagens religionsforskning och är av betydelse för framtida begreppsanvändning inom forskningen. Huvudpoängen är att visa på den nära anknytningen mellan teoribildning och ideologi å ena sidan och begreppsanvändning och kategoriseringar å den andra. Jag menar också att nutida religionsforskning kan lära sig av somliga sovjetiska forskares strategier för att göra den vetenskapliga terminologin mer transparent.

Projektets resultat och publikationer

Huvudparten av bokmanuset (ca 250 trycksidor) föreligger i dagsläget i färdigskrivet och språkgranskat skick. Vad som återstår att komplettera monografin med är dels inledningskapitlet med bokens teoretiska diskussion, dels det avslutande diskussionskapitlet. Dessutom återstår att inkludera en redogörelse för, och analys av, ett opublicerat bokmanus, om nganasan-samojedisk materiell och andlig kultur från sovjettiden som jag först i slutet av forskningsperioden lyckades få tag i. Detta manus skrevs av den sovjetiska etnografen Boris O. Dolgikh under åren fram till hans död 1971 och är av avgörande betydelse för min studie, eftersom Dolgich är en av de centrala etnografer vars verk jag analyserar. I jämförelse med Dolgichs tidigare publicerade texter innehåller det här manuset långt mer detaljerade data och delvis andra tolkningar. En av anledningarna till att mitt bokprojekt har blivit något fördröjt i förhållande till den ursprungliga tidsplanen är i själva verket sökandet efter detta manus. Efter flera kontakter med forskare i både Moskva och Paris fick jag till slut tillgång till det i december 2018. När de ovannämnda kompletteringarna har gjorts kommer manuset att kunna levereras till förlaget, Brill, för publicering i dess Numen Book Series. Detta beräknas kunna ske senast i november 2019.

Under forskningsåret vistades jag under två perioder (24/9–12/10; 29/10–15/11) som gästforskare vid Institutet för folken i norr vid det statliga Herzen-universitetet i S:t Petersburg. Största delen av tiden där ägnade jag åt eget skrivande samt materialinsamling i den ryska vetenskapsakademins bibliotek samt i biblioteken vid Kunstkamera (Peter den Stores Museum för Antropologi och Etnografi) och Museet för Religionshistoria. Det gav mig bl.a. möjlighet att gå igenom årgångar av sovjetiska antireligiösa tidskrifter (t.ex. Bezbozjnik, Voinstvujusjtjij ateizm, Antireligioznik) där kampanjer mot ”schamaner” och ”schamanism” bedrevs, samt publikationsorganen – Sovetskaja Azija (1925–1931) och Sovetskij Sever (1930–1935) – för den statliga kommitté som hade ansvar för att införa socialism hos den inhemska befolkningen i norr. Dessutom fick jag tillgång till en mängd antischamanistisk litteratur från 1930-talet som inte finns tillgänglig vid bibliotek utanför Ryssland. Förutom detta kunde jag införskaffa en rad nypublicerade titlar med både ny rysk forskning inom området och (vilket är vanligt i Ryssland) publicerat källmaterial (från arkivet vid det f.d. Museet för religionshistoria och ateism). Jag fick också tillfälle att träffa ryska kollegor och diskutera min forskning. Även om inga konkreta planer drogs upp kommer de kontakter jag knöt med några individuella forskare kunna bli mycket viktiga för eventuella framtida samarbeten.

På det internationella symposiet ”Religions around the Arctic: Source Criticisms and Comparisons” vid Universitetet i Bergen (10–12/9 2018) presenterade jag delar av min forskning i föredraget ”’Spirits’, ’gods’ and ’deities’ as comparative concepts in Soviet studies of Nganasan worldview”. Utifrån föredraget har jag författat en artikel som kommer att publiceras i en antologi från symposiet som publiceras av Stockholm University Press under 2019.

Under året författade jag ytterligare en artikel som har anknytning till bokprojektet (men som inte kommer att ingå i monografin), ”’I haven’t fully understood – is shamanism religion or not?’: Some reflections on the concepts of shamanism and religion in Soviet discourse”, i Temenos (2018, 54:1). Artikeln tar upp diskurser som tangerar diskussionerna i monografin och utgör en fallstudie i den förståelse av ”religion” och ”schamanism” som bildar bakgrund till den sovjetiska forskning som studeras där.

Resultat förutom publikationer

Förutom de kontakter jag knöt och den erfarenhet av rysk forskningsmiljö jag fick under min vistelse i S:t Petersburg resulterade projektet också i en mängd nytt insamlat källmaterial. Delar av detta material kommer naturligtvis till användning i den aktuella monografin. Men eftersom mängden källor rörande kampanjer mot schamaner och schamanism (såväl vetenskapliga som propagandistiska) visade sig bli så omfattande har jag beslutat att spara huvudparten av detta material till ytterligare en kommande monografi ägnad specifikt åt detta tema. Avsnittet om den s.k. kampen mot schamanismen i Sovjet kommer därför att bli något kortare hållet än planerat i den föreliggande monografin. Med det nya källmaterialet ämnar jag istället skriva en bok (också den på engelska, möjligen publicerad på Brill) om med vilka argument och strategier ”schamanism” motarbetades i den sovjetiska propagandan.

Internationell förankring

Projektet har haft internationell förankring framför allt genom gästforskarvistelse i S:t Petersburg och de internationella publikationer det resulterar i.

Bidragsförvaltare
Umeå universitet
Diarienummer
SAB17-0289:1
Summa
SEK 1 168 000
Stödform
RJ Sabbatical
Ämne
Religionshistoria
År
2017