Åsa Gunnarsson

Genusperspektiv på skatterätten

Projektets övergripande bidrag är att utveckla genusperspektiv på skatterätten, både teoretiskt och metodologisk. Denna typ av forskning förekommer nästan inte alls i Europa och överhuvudtaget inte i Norden. Det är framförallt forskare i Australien och Nordamerika som ägnat sig åt denna inriktning. Med hänsyn till de kraftfulla skrivningar som förekommer i EU:s färdplan för jämställdhet om behovet av ny kunskap för jämställdhetsintegrering inom alla samhällsområden, kan projektet ses som ett viktigt bidrag för en kunskapsutveckling inom vitala områden för medlemsstaternas finansierings- och välfärdssystem.

Huvudsyftet med projektet är göra komparativa studier av skatterättsliga frågor som är av grundläggande betydelse för hur skatterätten reproducerar ojämställda förhållanden. Teoretiska och metodologiska utgångspunkter bygger på en kritik av föreställningen om att en könsneutral skatterätt är detsamma som en jämställd skatterätt. Grundläggande begrepp och normativa principer som formar föreställningar om vad som utgör en rättvis skatterätt i både formellt och materiellt hänseende problematiseras utifrån en genusvetenskaplig teoretisk och empirisk kontext. Tre områden kommer att studeras; definitionen av skattehushållet mot bakgrund av den kontextuella modellen av omsorgs och försörjning, skatterättens del subventionering av barnkostnader, samt beskattningen av hemarbete och hushållsnära tjänster.

Slutredovisning

Åsa Gunnarsson, juridiska institutionen, Umeå universitet

2007-2012

Slutrapport Gender Equality in Revenue Law 2008-2010 (2,5 år)

Projektet erhöll 2 500 000 kr med start från 1 juli 2008. Bidraget ansåg framförallt att bekosta min forskningstid under 2,5 år med 75% av heltid. Projektet har genomlysts två gånger. Första gången var när det presenterades i Stockholm i riksdagens förstakammarsal den 11 november 2009. På våren 2010 så lämnade jag en lägesrapport som evaluerades av externa sakkunniga. Därefter har jag presenterat resultaten av projektet i samband med ytterligare ett skatteseminarium i förstakammarsalen den 21 mars i år. Precis som vid presentationen vi mars så kommer denna redovisning gå omlott mellan de båda projekten.

Aktiviteter
1. Instituto Internacional de Sociología Jurídica (IISJ), i Oñati, Basque, 14-15 maj, 2009. Workshop om Challenging Gender Inequality in Tax Policy Making. Samt arbetet med internationell antologi om skatter och genus.
En del av mitt arbete under det första året var att bygga upp ett internationellt nätverk av genusforskare som ägnar sig åt skatter. Jag tog initiativet till att Delar av nätverket genomförde en workshop arrangerad och finansierad av IISJ, i Oñati, Baskien den 14-15 maj 2009. Jag stod som huvudkoordinator. Resultatet av denna sammankomst har resulterat i en vetenskaplig antologi, Challenging Gender Inequality in Tax Policy Making: Comparative Perspectives, med deltagare från Kanada, USA, England, Tyskland, Sverige, Australien, Holland, Spanien och Kenya. Författarna är främst rättsvetare med skatterättslig kompetens, men några är statsvetare respektive ekonomer.

2. Stockholm 2008 NSFR nationalrapport, 30-31/10 2008
Jag var nationalrapportör kring frågan om fiskala och icke-fiskal beskattning där jag diskuterade grunderna för idén om neutral och likformig beskattning som är en central utgångspunkt för min kritik av skattesystemet från en genusteoretisk utgångspunkt. Detta anförande omarbetades senare till ett bokkapitel i Nordiska Skattevetenskapliga Forskningsrådets Skriftserie.

3. Denver 2009 26 maj-1 juni
Här deltog jag i Law and Society Association (LSA) årskongress. Inom ramen för LSA deltog jag på Collaborative Research Network (CRN) 31 som är ett nätverk under ledning av professor Neil H Buchanan som handlar om Law, Society and Taxation. På kongressen inledde vi ett samarbete som fortsatte på LSA Hawaii och som förhoppningsvis kan resultera i att han kan bjudas in på en workshop våren 2013 i Umeå som syftar till att starta en nordisk motsvarighet till det nätverk som Neil leder.

4. Arrangerade workshop om Gender, Economy, Social Justice and Care, juni 15-16, Umeå University.
Jag var arrangör och bjöd in två utländska gäster Pamela Sharp, Tasmanien och Deborah Simonton, Köpenhamn för att diskutera begreppet care economy. Elin Kvist deltog med paper om , 2009, Maids and domestic service workers- intersectional challenges to the trade union movement,

5. Almedalen 30 juni 2009
Kan vi skatta oss lyckliga - en paneldebatt om den skattefinansierade välfärden. SAM-språk. Almedalen, Gotland. Jag deltog som forskare i en panel med riksdagspolitiker. Ordförande var Ulrika Knutsson. En följd av denna presentation blev min populärvetenskapliga artikel i Framtider.

6.Skatteforskningskonferens seminarium om Skatter och skattesystem i en värld av alltmer globalt beroende. Arrangerat av Riksdagens skatteutskott, Riksbankens Jubileumsfond och Skatteakademien, 11 November.
Presenterade Genusperspektiv på skatterätten.

7. Tromsö 25-27 november 2009. Nordisk konferens om Könn och Rett.
Här presenterade jag ett paper som slutligen blev ett bokkapitel i den refereegranskade antologin På vei : Kjønn og rett i Norden. Redaktörer var
Eva-Maria Svensson, Ulrika Andersson, Hege Braekhus, Monica Burman, Anne Hellum, Stine Jörgensen, Anu Pylkkänen. Mitt bidrag var Genus-och kvinnoperspektiv på skatterätten - i en internationell och tvärvetenskaplig belysning. Göteborg: Makadam Förlag, s. 146 -178. 2011

8. Challenging Democracy and Justice Workshop. Umeå University, februari 2010.
Elin, Kvist presenterade sin blivande artikel European Policy Reforms Encouraging Paid Domestic Work - a Challenge or Necessity for Gender Equality?

9. Conference on Changing social organization of care and its implications for social politics 13. - 14. May,2010, Ljubljana, Slovenia.
Elin Kvist presenterade återigen sitt manus, European Policy Reforms Encouraging Paid Domestic Work - a Challenge or Necessity for Gender Equality.

10. Workshop on Exploring the Boundaries: An International Dialogue on Socio-Legal Feminisms, Session on Compulsory Coupling in Tax Policy, 9-11 June, 2010, McGill University, Bellair research institute, Barbados.
Delar av nätverket träffas på Barbados i juni i en gemensam woekshop för fortsatt planering av framtida samarbete och. Mitt paper handlade om From an individual income tax to a gender equality bonus - The Swedish story about gender equality policies in tax law.

11. Seminar on gender and legal culture, Centre for Studies in Legal Cultures, 7 October, Copenhagen.
Här presenterade jag ett paper om Legal Cultures, Gender and Taxation. Denna text ska ingå i en gemensam publikation som ska ges ut på DJÖF Publishing med Hanne Petersen som redaktör. Manuset är mycket försenat men alldeles snart klar.

12. 2nd 'Equal is not enough' Conference, "Challenging differences and inequalities in contemporary societies", Antwerp (Belgium), 1-3 December 2010.
Jag och Elin Kvist deltog med ett paper som vi sedan fick publicerad i en refereegranskad antologi baserad på konferensen.

13. Workshop i om genus, skatter och social trygghet, Tromsö 5-6 maj, 2011
Åsa Gunnarsson och Kathleen Lahaye (Queens University, Kingston, Kanada) inbjöds med stöd av internationaliseringsmedel från Universitetet i Tromsö förfogar över. Mötet handlade om genus, skatter och social trygghet.) Syftet var att knyta frågor om genusperspektiv på skatte- och socialrätt till de specifika villkor som gäller för arbetsmarknad och näringsliv i regionen.

14. 10-13maj, Seminarium samt forskningsvistelse vid Complutense Madrid 2011
Paloma de Villota var värd för ett seminarium om komparativa studier om skatter och genus. Ann Mumford, jag och Kathleen Lahey var inbjudna att sitta i en panel kring dessa frågor.

15. Tromsö 14-16 september 2011 The second Conference on The Legal Systems in The Barents Euro-Arctic region.
Vårt nätverk arrangerade en egen workshop inom ramen för konferensen med titeln Mechanisms for Gender Equality. Vid detta tillfälle bestämde vi oss för att kalla oss the TUA-project och att nästa möte skulle arrangeras av Archangelsk.

16. SAP:s ledamöter i Skatteutskott, augusti 2011, Umeå.
Jag höll en presentation för SAP:s skatteutskottledamöter när de besökte Umeå i ett arrangemang som statsvetenskapliga institutionen stod för. De ville möte forskare vid universitetet som arbetade med skatter.

17. Kent University 21-23 februari 2012.
Möte i nätverket AND där jag presenterade FemTax. Därefter möte med Ann Mumford i London.

18. Gästprofessor och huvudtalare konferens vid Queens University 25 februari till 4 mars 2012.
Jag var inbjuden som Feminist Legal Studies Queen's International Visiting Scholar. Och var huvudtalare på deras internationella konferens där jag pratade om 'Women and Equality: Why Taxation, Social Transfers, and Government Budgets Matter'

19. UN 6 mars 56Status of Women. Seminarium om Financing for Equality: Taxation, Recessions, and Budgeting in Comparative and Global Perspectives
Inbjuden talare tillsammans med Kathleen Lahey på ett seminarium ordnat av FAIFA. Jag pratade om 'Gender Budgeting for Equality: Key Swedish Tax, Benefit, and Economic Policies that Protect Women's Equality.

20. 18 april 2012 möte med kvinnliga politikernätverket inom SAP, inbjuden av Ylva Johansson på Riksdagen.

21. AWID Forum 2012. Sex and Money: Gender Budgeting for Justice and Equality,
20550
Här var jag och Kathleen återigen inbjudna att tala om skatter och genus samt presentera FemTax. Ett oerhört lyckat arrangemang.

22. International Law and Society Conference Hawai'i, International Socio-Legal Feminisms (CRN 38) FemTax Working Group, Applying Feminist Principles to Tax, Benefit, and Budgetary Policies: An Economic Justice Workshop. Coordinators: Asa Gunnarsson (Umea, Sweden), Ann Mumford (Queen Mary, UK), Paloma de Villota (Complutense, Madrid), Kathleen Lahey (Queen's, Canada), June 4, 2012.

23. 26-28 juni 2011, TUAK Gender Project - A cross-disciplinary comparative study of public mechanisms for gender equality Archangelsk
Jag och Kahleen Lahey utvidgade härigenom samarbetet till den arktiska regionen.

Övriga aktiviteter utgörs av flera forskningsansökningar. De som berör skatteområdet är ansökan i samband med en ekonomiutlysning inom USBE i Umeå. En annan är en tvärvetenskaplig ansökan om villkor för kvinnors försörjning. En partnerskapsansökan med Kathleen Lahey har också skatter i fokus, samt förstås FemTax som startade ifjol. Vi har också haft en tvävetenskapligt inriktad seminarieserie i FemTax-miljön som heter Follow the Money. V

Anställningar
Elin Kvist (FD i sociologi) arbetade i projektet under sju månader (4 mån med medel från Riksbanksprojektet och 3 mån med medel från VR-programmet Challenging Gender) med uppgiften att arbeta med den del som handlar om Taxing housework. Hon arbetade tillfället med en studie om offentliga subventioner av hushållsnära tjänster i Europa. Vi publicerade en artikel tillsammans och hon pulicerade dessutom en artikel själv i ämnet. JK Yvette Lind arbetade under två månader som min assistent för att samla material och skriva ett PM om uppskovsavdraget. Yvettte har senare anställs som doktorand i internationell beskattning med mig som handledare. Hon har presenterat paper på Neil Buchanans CRN 31 på Hawaii och är en del i FemTax-miljön.

Publikationer

Bok:
Gunnarsson, Åsa, Svensson, Eva-Maria (2009), Genusrättsvetenskap. Lund: Studentlitteratur. Sidor 264. ISBN:978-91-44-03672-4.

Gunnarsson, Åsa,  Brooks, Kim, Philips, Lisa, Wersig, Maria (Red.), (2011), Challenging gender inequality in tax policy making: comparative perspectives. Oxford: Hart Publishing. ISBN:9781849461238.

Bokkapitel (refereegranskat):
Gunnarsson, Åsa (2009) Swedish legal national report : the use of taxation for non-fiscal purposes. I NSFS nationalrapport I Jane Bolander (Ed.) Yearbook for Nordic Tax Research 2009 : the non-fiscal purposes of taxation. Köpenhamn: DJÖF Publishing, s.109 -122. 2009 ISBN:978-87-574-2077-7

Lisa Philipps, Kim Brooks, Asa Gunnarson, Maria Wersig (2011), Introduction. I Challenging gender inequality in tax policy making: comparative perspectives. Oxford: Hart Publishing. ISBN:9781849461238.

Gunnarsson, Åsa (2011), Challenging the Benchmark in Tax Law Theories and Politics from a Gender Perspective. I Gunnarsson, Åsa,  Brooks, KimPhilips, Lisa, Wersig, Maria (Red.), (2011), Challenging gender inequality in tax policy making: comparative perspectives. Oxford: Hart Publishing, s. 75-94. ISBN:9781849461238.

Gunnarsson, Åsa (2011) Genus-och kvinnoperspektiv på skatterätten – i en internationell och tvärvetenskaplig belysning. I På vei : Kjønn og rett i Norden. Redaktörer var
Eva-Maria Svensson, Ulrika Andersson, Hege Braekhus, Monica Burman, Anne Hellum, Stine Jörgensen, Anu Pylkkänen. Göteborg: Makadam Förlag, s.
146 -178. 2011ISBN:978-91-7061-104-9

Gunnarsson, Åsa, Kvist, Elin (2011) Public expenditure for domestic work challenges Swedish gender equality. I Motmans Joz, Cuypers Daniël, Meier Petra, Mortelmans Dimitri, Zanoni Patrizia (Red.) Equal is not enough : challenging differences and inequalities in contemporary societies. Antwerpen:Policy Research Centre on Equal opportunities, University of Antwerpen – Hasselt University, s156 -172.

Gunnarsson, Åsa (2012), Feminist Studies on Taxation and Budgeting. I Munroe, Vanessa, Davies, Margaret (Eds.), Ashgate Research Companion to Feminist Legal Theory. Ashgate Publishing. Under publicering 2102.

Kathleen A. Lahey (2011) The ‘Capture’ of Women in Law and Fiscal Policy: Implications for the Tax/Benefit Unit, Gender Equality, and Feminist Ontologies. I Challenging gender inequality in tax policy making: comparative perspectives. Oxford: Hart Publishing, s. 11-36. ISBN:9781849461238.

Mumford, Ann (2011), Tax, Markets, Gender and the New Institutionalism. I Challenging gender inequality in tax policy making: comparative perspectives. Oxford: Hart Publishing, s. 37-52. ISBN:9781849461238.

Spangenberg, Ulrike (2011) Indirect Discrimination in Tax Law: The Case of Tax Deductions for Contributions to Employer-Provided Pension Plans in Germany. I Challenging gender inequality in tax policy making: comparative perspectives. Oxford: Hart Publishing. S. 255-274. ISBN:9781849461238.

Stewart, Miranda (2011), Gender Equity in Australia’s Future Tax System. I Challenging gender inequality in tax policy making: comparative perspectives. Oxford: Hart Publishing. S. 53-74. ISBN:9781849461238.

Villota, Paloma (2011), A Gender Perspective Approach Regarding the Impact of Income Tax on Wage-Earning Women in Spain. I Challenging gender inequality in tax policy making: comparative perspectives. Oxford: Hart Publishing. S. 109-134. ISBN:9781849461238.

Wersig, Maria (2011), Overcoming the Gender Inequalities of Joint Taxation and Income Splitting: The Case of Germany. I Challenging gender inequality in tax policy making: comparative perspectives. Oxford: Hart Publishing. S. 213-234. ISBN:9781849461238.
   
Bokkapitel (övrigt vetenskapligt)
Strömberg, Helén, Wennberg, Lena (2011), Ifrågasatta RUT-tjänster. I Eva Blomberg, Gun Hedlund och Martin Wottle (Red.), Kvinnors företagande - mål eller medel? Falun: SNS,161-186. ISBN: 978-91-86203-86-3

Artiklar (Refereegranskat):
Gunnarsson, Åsa (2010), Välfärdsrätt och kunskapskällor. Santérus Academic Press Sweden. Nordisk socialrättslig tidskrift Nr 1-2, s 25-32. (ISSN 2000-6500)
978-91-7335-023-5.

Kvist, Elin (2012), Changing social organizations of care: a comparison of European policy reforms encouraging paid domestic work. European Journal of Ageing, Vol 9, Nr, 2, s. 111-117. (ISSN 1613-9372).

Populärvetenskapliga artiklar:
Gunnarsson, Åsa (2010), Skattesystemet är designat för män. I Framtider, Nr 3 Stockholm: Institutet för framtidsstudier. (ISSN 0281-0492), sidor 9 - 12   
 

Bidragsförvaltare
Umeå universitet
Diarienummer
S2007-1326:1-E
Summa
SEK 2 500 000,000
Stödform
Skatteforskning
Ämne
Juridik
År
2008