Paula Mulinari

"Det är bra så". En explorativ studie om dricks

Syftet med detta projekt är att utforska fenomenet dricks. Trots en växande privat tjänstesektor och ökad privat konsumtion på till exempel restauranger, hotell och kaffer finns det idag ingen forskning om dricks. Samtidigt utgör dricks på många arbetsplatser en viktig del i mötet mellan kunder, anställd och arbetsgivare. Genom att ta sin utgångs­punkt i dricks kommer detta projektet att beröra frågor som, varför och var ger vi dricks, hur påverkas relationer kund och anställda genom dricks? Vilka föreställningar om genus, kropp, etnicitet och ålder är kopplade till normer om dricks och "god service".
Viktigt för projektet är att utforska hur dricks formar organiseringen av arbetet, relationerna på arbetsplatserna och mötet med kunder. Teoretiskt kombinerar projektet nationalekonomiska och socialpsykologiska teorier om dricks med genusvetenskapliga teorier om känslor och begärets roll i arbete och ekonomiska relationer. Metodologiskt inspireras projektet av institutionell etnografi. Projektet bygger på intervjuer med både kunder, anställda och arbetsgivare fältarbete och "dricksdagböcker" av kunder och anställda..
Slutredovisning

2011-2016
Syftet med projektet var att undersöka fenomenet dricks i Sverige. Detta har gjorts genom deltagande observationer, intervjuer, analyser av media och arkivmaterial. Syftet med projektet har inte ändrats, men vissa frågor har tillkommit. I den inledande fasen av projektet, vände materialet uppmärksamhet till frågan om pengarnas egen materialitet och vilken betydelse de ges. Frågor om pengar som förmedlare av känslor och affekt, och inte endast som förmedlare av värde kom att bli en fråga som utforskades inom ramen för projektet.

En annan förändring var valet av att inkludera historiskt material från fackföreningarna: detta då det visade sig att dricks varit en central konfliktarena såväl mellan arbetsgivare och anställda, som mellan olika grupper av anställda - speciellt i relation till kön. För att bättre kunna förstå den moraliska ekonomin som format dricks behövdes denna historiska kontextualisering.



Projektet har genererat flera viktiga resultat. Jag kommer här att presentera de jag anser vara de tre viktigaste.
1. Ambivalens och känslor (eller pengar med känslor)
Det första centrala bidraget är från projektet är att de fångar den ambivalensen som omger dricks, både i organiseringen av arbete och i kundernas relation till det. Mitt material visar att det inte finns någon enhetlig social konsensus eller moralisk ekonomi kring dricks. Det finns många (ibland motstridiga) känsla knuten till praktiken. Medan dricks ofta har uppfattats som en ekonomisk transaktion visar min forskning att i Sverige där de fortfarande har en jämförbart marginell ekonomisk betydelse (men inte utan att saknar betydelse) beskrivs dricks av kunder och anställda som en förmedling av känslor snarare än av pengarna. Det är känslor av njutning, tillfredställelse, uppskattning, men också av missnöje t ex när dricks inte lämnas, och känslor av politiks övertygelse om problemet med dricks. Dricks är pengar med känslor och ofta känsliga pengar som kunder och anställda och i mindre utsträckning arbetsgivare känner mycket kring.

En central spänning som mitt material fångar är den mellan å ena sidan kunders betoning av dricks som en form för individuell belöning och som en rättighet att "utvärdera" de anställdas arbete, och å andra sidan de anställdas tonvikt på service produktionen som något kollektivt. Begreppen moralisk och affektiv ekonomi har kunnat används för att fånga dessa känslomässiga nyanser som är inbäddade i praktiken och de klassmarkörer de bär på

2. De fattigas motstånd - weapons of the week
De anställda finner olika strategier för att utmana de processer av individualisering som dricksen innebär. Jag har valt att kalla dessa de fattigas motstånd (med referensen till James C. Scott Weapns of the Weak). The Weapons of the Poor, - är former av motstånd som begränsas av den materiella verkligheten som de anställda befinner sig (i behov av arbete, behov av de extra pengar som dricks kan ge). Under dessa omständigheter, hittar de anställda strategier för motstånd som inte öppet utmana kundernas centrala position. De kan ta formen av at dela på dricksen, och att berätta historier om dricks. Att dela på dricks, innebär att de anställda fördelar pengarna efter en egen moralisk ekonomi som varken bestäms av kundernas eller arbetsgivarna logik. De kan därför finnas flera konkurrerande (mer eller mindre synliga) moraliska ekonomier på en och samma arbetsplats, kundernas, arbetsgivarna och de anställdas.

En annan form för motstånd som sker bortom kundernas blickar, är berättandet av historier om dricks. Jag har läst dessa berättelser, om den stora dricksen, den snåla kunden - som återkommer på de arbetsplatser jag varit på - som kollektiv form av coping. De är berättelser som skapar en hoppets horisont om vad som är ett bra service möte och en bra kund.

3. Kroppen som plats för styrning och motstånd
I likhet med andra serviceforskare med ett genusperspektiv visar mitt material att kön är centralt för hur de anställda upplever dricks, och hur kunderna reflekterar över dricks. De anställda beskriver inte dricks i sig som något som skapar sexuella trakasserier men de finns många erfarenheter av situationer av sexuella trakasserier som är kopplade till dricks.

Min forskning visar på kroppens centrala roll för kundernas möte med de anställda. Inspirerad av Dorothy Smith begrepp relations of ruling visar min forskning att kropparnas färgutseende är centralt för hur anställda blir behandlade. Kroppen blir en yta av projektion för koloniala fantasier - men också en yta för motstånd. Teoretiskt bidrar detta till servicforskningen genom att betona behovet av att inkorporerar en förståelse av kroppen som inte endast reducerar den till kön.


Nya forskningsfrågor som har genererats genom projektet
Projektet har genererat en rad nya frågor, jag berör två av dem här
En fråga är vilka former av tacksamhet som är legitima på dagens arbetsmarknad. Feministisk tjänsteforskning har ofta utforskat hur dricks på olika sätt skapar otrygghet. Även om mitt material på många sätt stödja denna forskning, visar den också att både kunder och anställda beskriver dricks som en gåva, en form för tacksamt och ett synliggörande av arbetsinsatser. Ambivalensen som många kunder kände var spänningen mellan att vilja visa tacksamhet men inte förminska eller förnedra med pengarna. Hur visas tacksamhet och uppskattning i andra delar av arbetsmarknaden där servicearbete finns (förskola, äldreomsorg) vilka former av tacksamhet uppfattas som legitima, vilken spänningen finns mellan regler och människor former för att visa tacksamhet (genom pengar, kropp, presenter). Mycket av arbetslivsforskningen har tenderat att fokusera på frågor om omfördelning, och de behövs en större förståelse för hur erkännande ges i arbetslivet och vilken roll tacksamhet kan spela i dessa relationer.
En annan fråga som genereras av projektet är den roll pengar har som materiell artefakt. Pengar i sig visade sig var en viktig dimension av projektet. Kan pengar vara både en universell bytesvara (i marxistisk mening) och en förmedlare av känslor och affekt. Vilka olika meningar har pengar i olika samhällsrum (synliga och osynliga pengar, vem kan ha den synliga, när blir de moralist oförsvarbart med för mycket synliga pengar i dagens moraliska ekonomi). Begreppen moralisk ekonomi menar jag kan användas för att fångar de meningar som ges pengar.


Projektets internationella förankring
Projektet har presenterats vid fyra internationella konferenser, med pree-reviwed papper. Jag har varit ansvarig för två konferens streams vid två internationell konferens med ämnen som berör projektet (Intersektionalitet och känsloarbete). Genom projektet har jag varit keynot speaker vid två internationella konferenser; en om sexuella trakasserier, organiserad av de Nordiska Hotell-och restaurang facken, och den andra om Superdiversity and Intersectionality organiserad av University of Jyväskylä, Finland.

Jag har föreläst vid två internationella doktorandkurser. Professor Linda McDowell (St John's College, Oxford) bjöds in till Malmö för att hålla en rad workshops och seminarier. Likaså Professor Florencia Parteno (Buenos Aires University UBA) som arbetar med liknanden frågor in en Latin Amerikansk kontext. Framtida samarbeten har inleds med båda dessa.

Forskningsinformativa insatser utanför vetenskapssamhället
Det har varit en stort medialt och allmänintresse för projektet. Jag har deltagit i Forskar Gran Prix (http://forskargrandprix.se/search/malmo) Akademisk kvart (https://www.youtube.com/watch?v=JO0lkdGPEck). Jag har också blivit intervjuad av flera tidningar (GP, Sydsvenskan, HD, hotellrevyn, ETC, Metro, City), och varit i radion (radio Malmö Hus, P3). Vidare har jag deltagit i flera öppna offentligt möte med frågor om arbetsvillkor och ojämlikhet på arbetsmarknaden.

Projektets två viktigaste publikationer samt ett resonemang om dessa
De två viktigaste publikationer är den kommande " Racism as intimacy - looking, questioning and touching in the service encounter" in Gender, Work and Place, och "Weapons of the poor--tipping and resistance in precarious times", in Economic and Industrial Democracy.

Den första "Weapons of the poor--tipping and resistance in precarious times", diskuterar spänningen mellan kunders förståelse av dricks som en individuell belöning och deras rätt att utvärdera och de anställdas uppfattning av service som en kollektiv produktion. Artikeln visar att emedan både kunder och anställda kan uppskatta dricks, finns de en spänning i den process av indiviudlaiseirng som dricks innebär. Med hjälp av begreppet moralisk och affektiv ekonomi utforskar artikeln hur givandet av dricks är en förmedling av känslor som kunderna vill att de anställda på olika sätt skall avkoda. Texten diskuterar vidare de former för motstånd som de anställda gör mot den process av individualisering som dricksen innebär. Jag har benämnt dem som Weapons of the Poor, då de är strategier utvecklade i en prekär arbetsmarknad position.

Artikeln "Racism as intimacy - looking, questioning and touching in the service encounter undersöka hur dricks påverkas av processer av rasifiering med särskild fokus på vad de anställda beskriver som kroppsliga strategier av kunder för att skapa den som "de andra". Texten identifierar tre strategier som används, blickar, repetitiva frågor och beröring. Dessa praktiker inverkar på de anställds arbete. Texten visar att kroppen är både en plats där ojämlikheten skapas men också en plats utifrån var motstånd artikuleras.

Artikeln är viktigt för det visar på behovet av att utforska tjänstemöten utifrån ett intersektionellt perspektiv.

Projektets publiceringsstrategi samt kommenatrer till denna.
Publiceringsstrategierna har varit ganska framgångsrika. Jag har försökt att upprätthålla en balans mellan internationella och svenska publikationer. Två texter i internationella journalers (en accepterande och den andra submitted) och i svenska antologier. Jag planerar att skicka ytterligare två artikeln under 2016 som utforskar pengarnas roll i spänningarna mellan synliga och osynliga former av monetär utbyte och en annan om de historiska kampen om dricks. Alla konferensbidrag presenteras vid internationella konferenser regleras genom open access. Artiklarna kommer att vara fritt tillgängliga på nätet för open acces genom betalning.

Publikationer

Publikationslista, samt länkar till egna webbsidor

Mulinari, P (2016) “Weapons of the poor—tipping and resistance in precarious times”, in Economic and Industrial Democracy. Forth coming.

Mulinari, P (2016) “Racism as intimacy – looking, questioning and touching in the service encounter” in Gender, Work and . (Submitted)

Mulinari, P (2016) Arbetsplatsmotståndets många ansikten –  En blogg, ett skratt och en strejk. Red, Sandberg, Åke  ’Nordiskt ljus’ (prel utgivning 2017 förlag.)

Muliari, P (2015) ”Blickar, frågor och beröring— rasism som ett arbetsmiljöproblem”, in Sprickor, öppningar & krackeleringar : Nya perspektiv på arbetsmiljö. Eds Sjöstedt Landén, Angelica; Olofsdotter, Gunilla; Bolin, Malin. Gender Studies at Mid Sweden University,

Mulinari, P (2014) ”Kan du leva på din lön? Om dricks, känsliga pengar och ekonomisk utsatthet”,in Perspektiv på social utsatthet, Lalander, P. & B. Svensson Studentlitteratur. Lund.

Mulinari, P (2013) ”Känslor och moral i arbetslivet”, Genusvetenskap, politik och
Samhällsengagemang
(red) Lundberg, A, & A. Werner, Genusekretariatet. Göteborg.


Fackgranskade konferensbidrag (Peer-reviewed conference contributions)
“Racism as intimacy - Looking, questioning and touching in the service encounter” at Working Revolutions, Revolutionising work. International Labour Processes Conferance. Strathclyde Business School, Berlin, April 4 – 6 april, 2016.

”Emotions and morals in tipping transaction. Trying a theoretical approach”, at States of Work: Visions and Interpretations of Work, Employment, Society and the State. Work, Employment and Society Conference. University of Warwick, UK, Septermber 3 – 5, 2013.

”The moral economy of tipping: Emotional and body work in tipping transactions”, at Work Matters. ILPC 2012 . Stockholm, Sweden.

Streams accepted

”Intersectional perspectives on Nordic Working Life”, at Threats and Possibilities Facing Nordic Working Life. The 7th Nordic Working Life Conference, Göteborg University, Sweden, June 11-13, 2014.

”Within and beyond emotional work New directions in studies of gender, emotions
 and bodies in working life research” at Hard Times? The 8th Nordic Working Life Conference 2016, University of Tampere, Finland Novemberg 14-16, 2016.


Keynot speaker
Nordic conference on sexism and sexual harassment in the hotel. And restaurant and tourism industry.  (http://www.nikk.no/en/news/sexual-harassments-widespread-in-the-nordic-countries/)

Seminar on Superdiversity and Intersectionality (https://www.jyu.fi/en/news/archive/2015/09/tapahtuma-2015-09-03-16-43-56-839360

Populärvetenskapliga artiklar/presentationer (Popular science
articles/presentations)

Mulinari, P (2016) ”Mynten på bordet” Bang 1/2016 | TEMA EKONOMI
Mulinari,  (2012)”Dricks ställer frågor om makt, ekonomi och känslor” Sydsvenskan 2012-15-09

Interviews

http://www.sydsvenskan.se/sverige/vanligare-att-diskutera-dricks/
http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/dricks-staller-fragor-om-makt-ekonomi-och-kanslor/
http://www.hd.se/nyheter/ekonomi/2015/02/09/dricksen-vacker-manga-kanslor/
http://www.etc.se/inrikes/dricksens-comeback
http://www.hotellrevyn.se/branschanstallda-verkar-ge-mer-dricks#.VxKt2j9uK1s
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=6047229
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=6260191
http://nwt.se/varmland/2015/02/13/ska-man-betala-dricks-eller-inte
Akademisk kvart (https://www.youtube.com/watch?v=JO0lkdGPEck),





 

Bidragsförvaltare
Malmö universitet
Diarienummer
P11-1079:1
Summa
SEK 2 116 000,000
Stödform
RJ Projekt
Ämne
Sociologi
År
2011