Katarina Blomkvist

Intraprenörskapet i Sverige

Det är uppenbart att vår värld står inför ett antal akuta utmaningar. Dygnet runt rapportering i media informerar oss om pågående konflikter, pandemier, klimatförändringar och social ojämlikhet. Intressant nog har de stora kliv som tagits under de senaste decennierna inom teknologisk och social utveckling inte dämpat dessa "stora" utmaningar. I stället har framstegen som gjorts, om något, ökat behovet av nya lösningar och bidrag från en mångfald av aktörer. En av de viktigaste spelarna för att möta sådana utmaningar är stora och resursstarka företag som är engagerade i forskning och utveckling samt förnyelseprocesser. Intraprenörskap, dvs nytänkande och strävan efter nya idéer inom redan etablerade företag, är en nyckel för att lösa de pågående utmaningarna i världen. Trots det har många företag svårt att generera de framsteg som är nödvändiga för tillväxt och överlevnad i en allt snabbare och oförutsägbar värld. Detta projekt i form av en bok och två artiklar syftar till att behandla en i stort sett outforskad fråga om intraprenörskap och organisatorisk förnyelse med avseende på jämlikhet och hållbarhet. Tillsammans belyser de empiriskt effekterna av ett återkommande och betydelsefullt fenomen, vad får medarbetare att stiga fram och axla rollen som en intraprenör. Vilket är av betydelse både från ett teoretiskt och lednings perspektiv.
Slutredovisning
Avrapportering

Det genomförda arbetet under projektets gång 2024 har varit mycket god. Under tiden för sabbatical har de artiklar som framfördes i ansökan färdigställts och blivit publicerade. De har publicerats i goda vetenskapliga journaler och det var mycket värdefullt för forskaren att få tid till att arbete med R&Rs.

Vidare har den bok som ämnades skrivas under sabbatical färdigställts. Boken baseras på de tre rapporter som uppgavs i ansökan. I nuläget har forskaren diskussioner med förlag för möjlig publicering framöver.

Tiden vid USC ledde även till flertalet utbyten under forskarens tid vid lärosätet. Exempel på utbyte har varit forsknings- presentationer, diskussioner och dialog med faculty och doktorander samt studenter. Utbytet har bidragit till fortsatt utbyte och samarbete.
Bidragsförvaltare
Uppsala universitet
Diarienummer
SAB23-0068
Summa
SEK 611 323
Stödform
RJ Sabbatical
Ämne
Företagsekonomi
År
2023