Staden
Vi gräver i begreppet staden – den del av vår värld där allt fler tillbringar sin vardag.
Läs


Arkeologen Mats Roslund skriver om de första städerna i Skandinavien. Vad var det för behov som tillfredsställdes genom städerna, och hur såg livet i städerna ut?
Jag vill läsa
Ekonomhistorikern Martin Dribe och agrarhistorikern Patrick Svensson, om orter där industrier och konjunkturer kommit och gått, där korvkiosk, folkpark och torg stått i centrum.
Jag vill läsa
Anna Blennow, forskare i latin, beskriver hur staden sedan antiken förknippats med bildning och kultur. I centrum står städernas stad, det eviga Rom.
Jag vill läsa
Stadsbyggnadsforskaren Alexander Ståhle diskuterar hur experter ser och har sett på framtiden och vilka olika scenarier som kan bli aktuella.
Jag vill läsa
Freds- och konfliktforskarna Emma Elfversson och Kristine Höglund diskuterar hur det kommer sig att staden blivit en sådan magnet för våldsamma konflikter.
Jag vill läsa
Historikern Håkan Forsell gör en resa i den moderna stadens historia, hur den har uppstått och utvecklats.
Jag vill läsaLyssna

Den moderna staden framväxt
Den moderna stadens framväxt med historikern Håkan Forsell.
Jag vill lyssna
Om framtidens städer
Allt du velat veta om framtidens städer med stadsbyggnadsforskaren Alexander Ståhle.
Jag vill lyssna
Bilden av staden
Om staden: Bilden av staden med Anna Blennow, forskare i latin.
Jag vill lyssna
Den medeltida staden
Om den medeltida staden, med Mats Roslund, professor i historisk arkeologi.
Jag vill lyssnaTitta

Stad i ständig förändring?
Är de globala storstädernas epok slut? Vem har makten att bestämma hur staden ska se ut? Håkan Forsell, urbanhistoriker och statsvetaren Monica Andersson medverkar.
Jag vill se
Den framtida staden
Ska staden förändras efter teknik eller tekniken anpassas till staden? Ett samtal med Ann Legeby, professor i tillämpad stadsbyggnad och Lars Marcus, arkitekt och professor i stadsbyggnad.
Jag vill se
Den våldsamma staden
Dras våldsamma människor till staden eller blir vi våldsamma i staden? Är våldet olika i stad och land? Med Emma Elfversson, freds- och konfliktforskare och sociologen Amir Rostami.
Jag vill se
Den syndiga staden
Bordeller, porrgator och cruising i stadens parker. Rebecka Lennartsson, docent i etnologi, Klara Arnberg, docent i ekonomisk historia och Thomas Wimark, forskare i kulturgeografi, medverkar.
Jag vill se
Staden - kulturens högborg
Ända sedan antiken har staden förknippats med civilisation, kultur och förfining. Men vad är det som lockar? Latinisten Anna Blennow och litteraturvetaren Carina Burman reder ut begreppen.
Jag vill se
Segregation och stadens förändring
I såväl små som stora städer har segregation blivit ett problem i dagens Sverige. Vad beror det på och hur kan det lösas? Ekonomhistorikern Martin Dribe och kulturgeografen Eva Andersson.
Jag vill se
Stadens uppkomst
Varför finns städer och hur kommer det sig att vissa byar blev städer? Finns det ett behov av städer? Ett samtal med historiken Heiko Droste och arkeologen Mats Roslund.
Jag vill se